Hocam bu tarz Technopat sistemlerinde tercih edilebilir bir neden göremiyorum. Sonuçta artık global şekilde herkes ürünler hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Youtube kullanıyor. Farklı satış kanalları üzerinden değerlendirme yapabiliyor. İçinde ASUS, MSI, Gigabyte var diye ederinin üstünde bir ödeme yapmayı makul görmeyecek kullanıcı sayısı az değil. Haliyle o kitle bu tür konuların altına gelip eleştirilerini sunuyor ki onlardan birisi de benim. Yani ben Technopat'ın bu tür konularda kolaya kaçtığını düşünüyorum. Diğer forumların ya da teknoloji kanallarının inisayif kullanarak oluşturdukları şahane sistemler oldu. En azından yılda 1-2 kere fark yaratacak bir şeyleri Technopat forumunda görmek isteriz ama bu tür hususlarda pek ümidim kalmadı.
Ben de uzun zamandır f/p olarak akla yatan bir Technopat sistemi gördüğümü hatırlamıyorum. Yalnız büyük markalarla alakalı olarak Gigabyte ve MSI’ı dahi arar olduğumuz bir tek marka tercihi var ki gerçekten sistem videolarından da soğudum artık.
Dediğiniz gibi Youtube üzerinden yabancı kanalları da takip ediyoruz. Mesela Hardware Canucks’u, Gamers Nexus’u falan izliyorum, onlar da sponsor alıyor ama videoda 30 saniye reklamı yapıp sonra incelediği asıl ürüne geçiyorlar. Burada ise 10 dakikalık videoda komple marka reklamı izliyor gibiyiz.
Kolaya kaçma düşüncesine de katılıyorum. Mesela bir Youtube videosunun altında World of Tanks’ın FPS testlerini her videoya koymanın anlamsızlığından bahsetmiştim, oyunun FPS testlerine talep olduğu cevabı gelmişti. Halbuki bunun yerine Forspoken, Hogwarts, Elden Ring gibi optimizasyonu daha çok merak edilen oyunlar aynı sıklıkta yer bulamıyor içeriklerde. Globalde ve TR’de hype olan veya performansı tartışmalı oyunları takip edip onun FPS testlerini yapmak yerine globalde online oyuncu sayısı 30K’yı bulmayan oyun her videoda teste girebiliyor, bu bence kolaya kaçmak oluyor.
Videolardaki yeni yüzler dışında, Technopat bünyesinde hem global trendlere, hem de Türkiye’deki yönelimlere hakim bir iş stratejistine ihtiyaç var bence. Mesela Machines & More diye bir kanalı takip ediyorum Youtube’da, adamın hepi topu 28K takipçisi var ama tek başına ve ufak bir odada çektiği videolarında bile daha güncel trendlere hakim, videoları daha doyurucu, daha çeşitli. Aynı şekilde 59K takipçili Christopher Flannigan var, aksanı biraz yorucu ama o da tek kişi ve ürün çeşitliliği daha çok olduğundan daha ilgi çekici videoları. Adam sistem topluyor, bulduğu her markayı koyuyor: Asus, Zotac, G.Skill, Thermaltake, Fractal ne varsa… Yabancı kanalları örnek verince 2-3 milyon takipçili kanalların reklam bütçesiyle bizimki aynı değil deniyor ama 28K takipçili bir kanal kadar çeşitlilik sunabilir Technopat da. Yani videolar 120K’lık Sony FX3 değil 20K’lık A6400’le çekilsin ama Arctic’in yeni P12 Max fanının, DeepCool’un AK400 soğutucusunun da videosunu görebilelim artık. Forumda en çok önerilen soğutuculardan SE-214-XT’yi bir sistemde görelim misal. Trendi takip etmek budur; bütçesi kısıtlı olan hangisi ucuzsa, hangisi f/p ise onu almak için Akakçe takip ederken, bütçesi çok olanlar ise ayrı ayrı high end ürünleri takip ederken devamlı Asus ekosistem kurmak marka bayraktarlığı gibi oluyor, kanalın tarafsızlığına, güvenilirliğine gölge düşürüyor.
Çok uzun oldu ama benim düşüncelerim bunlar. Dikkate almak, üzerine düşünmek onların bileceği iş.