Bende 21.1 var. Bu 10875'ler çıkmadan önce aldım. 500 lira farkla bunu çıkarıp bizi mağdur ettiler bu yüzden bir daha ne Monster alırım ne de tavsiye ederim. Beni ve çevremi kaybettiler. Farkın az olması ve iade edemeyelim diye bu yeni modelleri tam 2 hafta sonra çıkarttılar. Ayrıca korona karantinası ve bayramdan da hemen önce sunarak iade yollarını tamamen kapattılar. Zaten malum şubeler de kapalı. Fakat konumuz bu değil ben cihazdan bahsedeyim. Yapacak bir şey yok.
Cihaz Eluktronics MAX-17 Ultra Light Magnesium Alloy 17.3" Gaming Laptop -
MAX-17 Ultra Light Magnesium Alloy 17.3" Gaming Laptop olarak da geçiyor. Ben mecburen alırken düzgün resim bile olmadığı için yabancı kaynaklardan uzun süre araştırdım. 512 disk ile birlikte 12400 TL para verdiğim için araştırmalarım uzun sürdü. Fakat sonuç olarak aldım. Kasa üreticisi TongFang ve model no GM7MP0P (
TongFang GM7MP0P) olarak geçiyor.
Cihaz için aşağıdaki linkteki driverları kullanıyorum. Monster'ın sadece Thunderbolt driverını kullandım. Mutluyum, sıkıntı yok. Ayrıca PC'de lisanssız program barındırmıyorum işletim sistemi dahil. Bu şekilde yol izleyin siz de. Kurulum sonrasında Intel® DSA ile Intel driverlarını güncel tutuyorum. Ekran kartı driverı için de bir alttaki linki kurunuz. Ekran kartları yeni olduğu için daha iyi bir driver yok. Bunu kurmalısınız. İlerleyen zamanlarda çıkacaktır tabi.
www.eluktronics.com
nvidia.custhelp.com
Beğenmediğim noktalar;
1- Kamera altta. Mikrofon da fanlara yakın olduğu için ses de iyi gitmiyor karşıya. Kamera altta olması çok zor bir açı yaratıyor. Toplantılarda ekranı eğmem gerekiyor kamera açıksa. Ne kadar eğsem de parmaklarım da görünüyor.
2- Yüksek seste müzik, toplantı vb. esnasında klavye tuşları titrediği için enteresan bir ses geliyor. Zamanla geçmesini umuyorum. Ekstrem bir eksi değil fakat çok da sorun yok.
3- Isınıyor alet. İşlemci de güçlü haliyle. Bu yeni kasada sıvı metal kullanılıyor. Ayrıca işlemci de ortalama %17 daha hızlı. 500 lira farkla tercih ederdim ama edemedim anlattığım gibi. Yapacak bir şey yok. Yeni kasada daha iyi olacaktır muhtemelen termaller. Sıvı metal yolun sonu zaten bildiğim daha iyi bir çözüm yok. İletken olması riskli. Umarım önlemini almışlardır. Sonradan daha çok üzebilir yanlış uygulanırsa. Değerlendirmek gerekir. Ben ısındığı için -75mV undervolt uyguluyorum. Bios'ta baktığımda offset 0 olduğu için benim alet undervoltsuz gelmiş olabilir gibi düşünüyorum. -75mV beni üzmedi. İdare ediyorum böyle.
4- Klavye. Klavye daha kaliteli olabilirdi. Sağa numpad koyulmuş fakat -+ tuşları yukarıda. Enter tuşu da yok haliyle. Alıştığımız düzen olmadığı için ben adam akıllı faydalanamıyorum numpadden.
5- Mikrofon ve kulaklık girişi ayrı. Combo değil. Çoğu oyun bilgisayarında böyle olduğu için direk bu alete sorun gibi bağlayamayız fakat benim elimde hep combo kulaklık olduğu için bluetooth kulaklığıma geçtim mecburen. Bluetooth performansı güzel. Evde dolansam da toplantılara katılmaya devam edebiliyorum. Anında bağlanıyor kulaklık (QCY T1C).
6- Fan sesi. Isındığı için fan sesi yüksek tabi. Ağır işlem yapmadığınız sürece çok rahatsız etmiyor ama. Bu yukarıda bahsettiğiniz cihazın termalleri daha iyi olabilirse ki vaat edilen de bu, o zaman daha az olacaktır. Fakat tam yükte gaming modunda illaki 85 derece sınırına dayanır bence %100 işlemcide. Daha yüksek boost hızlarına çıkar işlemci. Bu yüzden sınıra dayanır diye düşünüyorum.
Sorun yaşamadığım noktalar;
1- Ekran güzel. Ölü piksel çıkmadı fakat aldığınızda Google'da "dead pixel test" yazıp ilgili sitelerden kontrol ediniz. 3-9 ms süresi var. 144 Hz. IPS ışık sızması da oldukça az benim panelde.
2- Güzel performanslı bir alet. Oyunlarda FPS düşüşü vb. yaşamadım. Uzun kullanımda iyice ısındığı için hızda düşme olsa da zaten haddini aştığı ve oyunlar çok CPU bağımlı olmadığı için gözle görülür bir azalma yaşamadım. Control, Counter, Warzone gibi oyunlar oynadım.
3- Kasa kaliteli. Titanyum alaşım deniyor zaten. Monster burada yani Monster da demeyeyim de TongFang güzel iş çıkartmış. Hafif. 2.1 kilo muydu neydi. 17" bir aletin bu kadar hafif olması güzel. Pili de başarılı da piliyle de işim yok benim hoş. Office modunda iyi götürür ama denemedim. Nadiren böyle bir ihtiyacım oluyor.
4- Yüz tanıma. Kamerada yüz tanıma sistemi var. Gayet güzel çalışıyor. Kamera açısı sıkıntılı da olsa ben kullandığım şekilde hiç sıkıntı yaşamadım. Direk tanıyıp açılıyor PC.
Yukarıda bahsedilen sorunlar eski kasalarda daha çoktu. Bu kasa da az sorunlu gibi duruyor.
Coil whine yok. Gereksiz mavi ekran yok ki hiç yaşamadım 2 haftadır. Anlık donmalar falan yok. İşlemcide termal throttle var zaten 85'i geçmiyor oyun modunda. Tavsiye edilen mod budur bu arada turbo mod değil. Monster kontrol merkeziyle işim yok daha güncelini kurdum Eluktronics'ten. bir Türk firmasından daha güncelini beklemiyorum bu yüzden bakmıyorum bile. Temizlik için de teknik servise hayatta elletmem aleti. Tamam uzmanı onlar ama dikkat etmiyorlar. Gözümün önünde yaparlarsa olabilir yapmazlarsa olmaz, imkansız. Kendim yapacağım bakımını. Eli yatkın olmayanlar ellemesin tabi başlarını daha büyük belaya sokarlar. 10 küsür bin liralık aletler gözünüzün önünde yaptırın bence. Kabul etmezlerse de ben olsam şahsen bir daha Monster'ın önünden geçmezdim. Bir noktaya kadar haklılar sonuçta teknik servis bölümüne herkesi almak zorunda değiller ama biz de haklıyız bence
Bu arada Monster'ı savunmam kesinlikle ben kasaya TongFang gözüyle bakıyorum. Monster'a da kasa sağlayıcı gözüyle bakıyorum. Bu yeni kasa genel hatlarıyla iyi gibi. Şu sıralar MSI'da da kampanyalar oluyor. Neredeyse aynı fiyata geliyorlar. Monster fiyat konusunda haddini aştı. Ben 11900+500 TL SSD olarak aldım. 11900'e 10875 işlemci ile verselerdi o zaman çok daha iyiydi ki hakkı budur bence. Bizi biraz yediler gibi duruyor.
Aklıma başka bir şey gelirse bu mesajımı düzenlerim. Şimdilik en kapsamlı ve toplu tecrübeler yukarıda yazdıklarım gibi duruyor. Umarım faydalı olur.
İyi geceler.