Turkcell 4.5G vs 5G

Uzun süre test edemedim. 5G Ankara'da tek bir yerde çekiyor. Başka yer varsa bilmiyorum (bilen varsa söylesin gider denerim :D). Burada da genellikle telefonu şarja takma imkanım olduğu için çok bakamadım şarj durumuna. Ama bariz bir fark gördüm dersem de yalan olur.

Şarj yediğini nereden çıkardın dostum daha kullanıma sunulmadı bile.

Yurt dışında kullanılıyor biz geriden geliyoruz.

5G genel olarak çok şarj yiyor gelse de kullanacağımı sanmıyorum.

Ve 3 ay boyunca hem çift hat 5G kullandım herhangi bir şarjı fazla yemesi gibi bir durumla karşılaşmadım

Yurt dışında kullanılıyor biz geriden geliyoruz.
şöyleki 5g router kullanıyorlar oda ortalama 200-250 mbps down 20 de up veriyor

Ve mobil veriye göre ping sabit alabiliyorsun çok fazla oynak değil oyunlarda vs

Şöyle düşün hocam bir yandan 20 mb/sn ile indirme yapıyorsun 26 da oluyordu bazen bir yandan 1080-1440p video izleyebiliyorsun kesintisiz

Benim burada isyanım firmaların reklamlarına. Sayfalara bakınca, daha yüksek hızlar, daha stabil performanslar bol keseden sallıyorlar. Ama sonuçlar daha yaygınlaşmadan böyle.

Ve hocam daha çoğu kişi 3G kullanıyor 4.5G kullanmayı bile bilmeyenler var VoLTE gibi bir nimetten faydalanmayanlar fazlasıyla dolu

Son düzenleme:
Ve 3 ay boyunca hem çift hat 5G kullandım herhangi bir şarjı fazla yemesi gibi bir durumla karşılaşmadım.

Şöyleki 5G router kullanıyorlar oda ortalama 200-250 Mbps down 20 de up veriyor.

Ve mobil veriye göre ping sabit alabiliyorsun çok fazla oynak değil oyunlarda vs.

Kullanan kime sorsam 5G ile bariz daha az ekran süresi aldığını söylüyor. Reddit'te de böyle YouTube üzerinde 5G mobil veri kullanan telefonlar da öyle. 2021 yılında iPhone SE 2020 telefonum vardı o zaman Turkcell ile mobil veri testinde 200 down 50 up geçiyordu bu normal bir kullanıcı için fazlasıyla yeter ama İstanbul da şu anda evimde hangi operatörü kullanırsam kullanayım düzgün çekmiyor. 5G'nin Türkiye de düzgün bir şekilde çalışacağını da düşünmüyorum. Başta telefonların çekme sorunlarını düzeltsinler.

1742914771639.jpeg

Kullanan kime sorsam 5G ile bariz daha az ekran süresi aldığını söylüyor. Reddit'te de böyle YouTube üzerinde 5G mobil veri kullanan telefonlar da öyle. 2021 yılında iPhone SE 2020 telefonum vardı o zaman Turkcell ile mobil veri testinde 200 down 50 up geçiyordu bu normal bir kullanıcı için fazlasıyla yeter ama İstanbul da şu anda evimde hangi operatörü kullanırsam kullanayım düzgün çekmiyor. 5G'nin Türkiye de düzgün bir şekilde çalışacağını da düşünmüyorum. Başta telefonların çekme sorunlarını düzeltsinler.

Eki Görüntüle 2453751

Sonunda anlatmak istediğim bu daha 15 Pro 16 Pro Max gibi cihazları kullanırken verimli kullanamıyoruz adamlar uydu ile haberleşiyor biz daha 3G'yi kullanamıyoruz inanmayanlar içinde 4.5G'den 3G'ye düşürün telefonunuzu demek istedğimi anlarsınız

Ve 3 ay boyunca hem çift hat 5G kullandım herhangi bir şarjı fazla yemesi gibi bir durumla karşılaşmadım

şöyleki 5g router kullanıyorlar oda ortalama 200-250 mbps down 20 de up veriyor

Ve mobil veriye göre ping sabit alabiliyorsun çok fazla oynak değil oyunlarda vs

Şöyle düşün hocam bir yandan 20 mb/sn ile indirme yapıyorsun 26 da oluyordu bazen bir yandan 1080-1440p video izleyebiliyorsun kesintisiz

Ve hocam daha çoğu kişi 3G kullanıyor 4.5G kullanmayı bile bilmeyenler var VoLTE gibi bir nimetten faydalanmayanlar fazlasıyla dolu
Kesinlikle öyle. Yakın zamanda da bir umut görünmüyor. Bu leş hizmetlere, dünya para ödemeye devam edeceğiz.

Kesinlikle öyle. Yakın zamanda da bir umut görünmüyor. Bu leş hizmetlere, dünya para ödemeye devam edeceğiz.

Birim bazında düşünün hocam kura vurursanız işler değişir orada da bir paket sigara alıyorsunuz winston blue 67 Kron burada da o 85 TL falan ona göre düşünün

5G bu arada sabit kablolu fiber değil

Dosya Ekleri

• IMG_0468.png
    IMG_0468.png
    167,9 KB · Görüntüleme: 36
İki test de Ankara - beştepe'de yapılmıştır. Yarım saat ara ile yapılmıştır. Birisi 5G'de diğeri 4.5G'de. 5G kullanan cihaz sayısı hala çok az olduğu halde aralarında ciddi bir fark yok. Yarın bir gün herkes 5G'ye geçince hiçbir anlamı kalmaz. Ama operatörler şimdiden uçacağız kaçacağız reklamları yapmaya başladı.

Sizin test ettiğiniz yerde problem vardır. Ben İstanbul Havalimanında test etmiştim 1000 Mbps gibi hızlar görmüştüm. O kadar yüksek hızlar görsek bile ben şu an kullandığımız 4G'nin yeterli olduğunu düşünüyorum hız açısından. 5G demek fazla şarj fazla altyapı hazırlık gibi şeyler gerektiriyor. Belki ilk çıktığında 4G'den daha kötü olacak. Şu an için geçmenin erken olduğunu düşünüyorum. Tabii gerektiren sektörler olabilir ben günlük kullanıcı olarak söylüyorum.

İki test de Ankara - beştepe'de yapılmıştır. Yarım saat ara ile yapılmıştır. Birisi 5G'de diğeri 4.5G'de. 5G kullanan cihaz sayısı hala çok az olduğu halde aralarında ciddi bir fark yok. Yarın bir gün herkes 5G'ye geçince hiçbir anlamı kalmaz. Ama operatörler şimdiden uçacağız kaçacağız reklamları yapmaya başladı.
Yaygınlaşma ile hızın ne alakası var anlamadım? Ayrıca Ankarada benim bildiğim ODTÜ dışında 5G yok ve operatörler "Ankarada 5G var" gibi bir iddiası yok. Operatörlerin tek paylaştığı yer IGA ve onda da insanlar 1 Gigabite yakın hız alıyorlar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı