Turkcell Superonline çok mu bozdu?

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Yıllar önce (2010-2017 arasında) internet servis sağlayıcısı olarak en çok Turkcell Superonline Fiber öneriliyordu. Çok az yerde bulunmasına rağmen olan yerlerde müthiş hizmet sunuyordu. Türk Telekom Fiber ise Superonline'a göre birçok konuda gerideydi. Bu nedenle binalara Türk Telekom fiber yerine Superonline fiber getirilmeye çalışılıyordu.

Fakat 2018 ve sonrasında Turkcell Superonline'da epey sorun çıkmaya başladı. Turkcell ilk olarak 2017'de gelen sansürleri aşmak için kullanılan en popüler çözümlerden biri olan VPN'leri 2018 yılının başında agresif bir şekilde engellemeye başladı. İlk etapta özel bir VPN sunucusu kurup kullanmak bir çözümdü. Çünkü özel VPN sunucularına aynı anda sadece 1 (veya taş çatlasın 2) IP'den bağlanıldığı için Turkcell bu VPN'leri engellemeye çalışmıyordu.

Sonra yavaş yavaş engeller agresifleşmeye başladı. Özel VPN sunucularına throttling yapılmaya başlandı. Ayrıca bazı VPN'ler engellenmek yerine throttle ediliyor. Yurtdışı çıkışlarına büyük bir hız kısıtlaması yapılmaya başlandı. Ek olarak uygulama bazlı hız kısıtlaması yapmaya başladılar. Mesela 500 Mbps internetiniz var diyelim. Bazı sitelerde 500 Mbps'i tam olarak kullanamıyorsunuz, en fazla 20-30 Mbps kullanmanıza izin veriliyor. Twitch üzerinden yayın yaparken 20 Mbps Upload hızınız olsa bile sürekli darboğaz yaşıyorsunuz. VPN olmadan çözülmüyor, VPN ile çözseniz bile kısa sürede kullandığınız VPN de ya engelleniyor ya da yavaşlatılıyor.

Ayrıca Turkcell'in yurtdışı ping performansı da çok kötü. Yıllar önce Almanya'ya 40 ms ile ping atılırken şimdi 60-70 ms değerine çıktı. Türk Telekom çıkışlı bir VPN kullanırsanız bu değer 40-50 ms civarına düşüyor.

Türk Telekom ise tam tersi kendini epey geliştirdi. Yıllar boyunca şikayet edilen düşük Upload hızları şikayetlerine karşılık olarak Upload hızlarını arttırmaya başladılar. İlk başta Turkcell'in gerisinden gitseler de en son BTK'ya iletilen karar ile 50-100 Mbps paketlerde varsayılan olarak 10 Mbps Upload, ek ücret ile 15 Mbps Upload olacak. 100 Mbps paketlerde ayrıca ücretli 20 Mbps Upload seçeneği de olacak. Yani Turkcell'in 100 Mbps fiber pakette sunduğu Upload hızı ile aynı. Üstelik Türk Telekom, Turkcell'in aksine bant genişliği kısıtlaması da yapmıyor. Yani 20 Mbps Upload hızınız varsa Twitch üzerinden yayın yaparken 20 Mbps Upload hızınızın tamamına yakın bir kısmını kullanabiliyorsunuz. Bu sayede 1080p 60 FPS yayın rahatlıkla açabiliyorsunuz.

Türk Telekom ayrıca 200 Mbps paketlerde 15 Mbps taban, 30 Mbps ücretli Upload, 500 Mbps paketlerde 20 Mbps taban, 40 Mbps ücretli Upload, 1000 Mbps paketlerde ise 30 Mbps taban, 50 Mbps ücretli Upload sunacak. Özellikle de 1000 Mbps paketlerin taban Upload hızı bile Turkcell'in 1000 Mbps paketinin Upload hızından 10 Mbps yani %50 daha yüksek.

Bu karar henüz BTK tarafından tam kesinleştirilmedi fakat 1-2 ay içinde kesinleşeceğini düşünüyorum.

Ayrıca Türk Telekom'un yurtdışı performansı zaman içerisinde inanılmaz iyileştirildi. Artık günümüzde altyapı ve yurtdışı hat stabilitesi en yüksek olan İSS Türk Telekom. Yani artık herhangi bir binada fiber internet alacaksam o fiber altyapısının Türk Telekom veya TurkNet olmasına dikkat edeceğim. Birisine fiber internet önerisi yapıyorsam ona da buna dikkat etmesi gerektiğini söyleyeceğim.

Sizce de Turkcell Superonline çok mu bozdu?

Türk Telekom'un yurt dışı çıkışları diğer firmalara bakarak en iyisi. Bu yüzden yurt dışı kaynaklı serverlerle bağlantı kurmak isterseniz Türk Telekomu yada Türk Telekom yurt dışı çıkışını kullanan ISS'leri kullanmak en iyi seçenek. Türk Telekom'un sorunu cimrilik ve paragöz olması. Upload değerleri rezil. En azından Superonline'de bir tık daha iyi upload değerleri. 2 firmanında fazlasıyla eksikleri var 2 si de bozuk bana göre.

Turkcell Bozdumu?

Konuyu Hortlatıyorum 😀

Evet bozdu. Şikeyetvar'a yazdım artık. Önceden bu bant genişliği kısıtlaması sadece twitch'de oluyordu. VPN kullanarak çözmüştüm onada engel getirdiler. Restramden yayın yapmaya başladım birkaç gün sonra ona da kısıtlama getirdiler. Speedtest değerlerim 150mbps'e 20 çıkardı hep standart. SPeed test değerlerim bile düştü. 3 defa turkcell'den geldiler modem değişti kablo kontrol ettiler sinyalim inanılmaz iyi dediler. Kendi telefonlarından da test ettiler baktılar çözülemiyor Kaçtılar gittiler. Altta switch değiştiririz diyorlar ama alakası yok olayın. Adamlara söylüyorum Sizin teknik departmandan biriyle görüşebilirsem sorunu çözeceğiz diye. Burada En yetkili kişi benim tarzı konuşmalar falan. Çözümü bizde vs vs. Tamam kardeşim çözümü sizde de. Sorun sizden kaynaklanmıyor. Sizin yapacağınız bir şey yok. Öylece ortada kaldık. Bakalım ne olacak. Böyle aptalca bir şey neden var çözemedim doğrusu. Site olarak yaklaşık 300-400 kişi varız. Türknet başvurusu yapamıyoruz şuanlık. Bulunduğumuz nokta Pop noktasıymış ve bundan kira alıyormuşuz. Yönetimi kafalayıp türknet'e alt yapı için başvuracağız. Çünkü sitede kablonet,türktelekom ve Turkcell'in fiberi var. Bi türknet eksik.

#türkcell @turkcell #turkcell @türkcell #millenicom @millenicom

1669966606299.png
1669966595603.png
1669966589975.png
1669966582390.png
1669966563713.png

Bende problem yaşamaya başladım 2014 de fiber bağlattık 25 mbps o zamanlar evde 20 kişi wi-fi ye bağlanıp video izlese bile internetimde yavaşlama veya ping gibi değerler olmazdı şimdi bir kişi indirme yapsın direk ping ve yavaşlama oluyor. Arayıp sorduğumuzda ise bunun normal olduğunu söylüyorlar. Daha önceden yoktu dediğimde ise cevap veremiyorlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı