Twitch vergi sistemi

Lütfen yanlış bilgilendirme yapmayalım. Xsolla bir ödeme aracıdır. Örneğin bir kişiye abone olacaksınız. Bu ödeme aracı ile abonelik alıp istediğin yayıncıya destek oluyorsunuz. Zira daha önce sanırım hiç Twitch iştirak veya partner programına dahil olmadınız. Bu iştirak veya partner programında sizden bankanıza ait hesap bilgileriniz alınıyor. Ödeme aldığınızda banka hesap dökümünde Amazon firmasının adı görünüyor.

Bu işin bir limiti yok yani bu işten ayda 100 TL kazanılsa 500 TL kazanılsa fark etmez eğer sen bunu düzenli olarak kazanıyorsan vergi ödemekle yükümlüsün bir yayıncı bu videoda detaylı olarak bu konuya değinmiş izleyip daha net bu konu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

XSolla aboneliklerde KDV'yi kesiyor, o da %18. Devlet bunun üzerine aboneliklerden birde "Gelir Vergisi" alıyor mu bilmiyorum. Bağışlar normalde vergiye tabi tutulmamalı, sonuçta bağış. Aynı şekilde yardım kuruluşlarına verilen parada bağış. Ama devletimiz "Gelir Vergisi" olarak %35 vergiye tabi tutuyor belirli bağışları. Yıllık 2500TL'yi geçerse devlet sizden koparıyor %35'ini (Eski bir konuydu bu, 2500TL limiti değişmiş olabilir).
Bunun içinde olmayan ve vergisi kesilmeyen bağışlar:

· Örf ve adete göre, “bakımını üstlenmeleri olağan sayılan kişilere”, bakımlarının gerektirdiği tutarla sınırlı olmak üzere, intikal eden değerler ve nafakalar, gelir vergisine tabi olmayacak.

· Yargı kararı uyarınca ödenen, “maddi ve manevi bir zarar karşılığı verilen tazminatlar”, elde edenlerce gelir olarak beyan edilmeyecek.

· Türk vatandaşlarının, “yabancı ülkelerde karşılıksız olarak edindikleri” ve bu edinim nedeniyle ilgili ülkelerde gelir veya servet üzerinden alınan bir vergiye tabi tutulmuş para veya diğer kıymetler için de gelir vergisi ödenmeyecek.

· Örf ve adete göre verilmesi mutad bulunan (nişan, düğün ve benzeri özel günlerde verilen) hediye, cihaz, yüzgörümlüğü ve drahomalar (gayrimenkuller hariç) ve her türlü sadakalar, elde edenlerin vergiye tabi geliri olarak kabul edilmeyecek.

Kısaca yayıncıların kazancı, belirli bir miktarı geçerse "Gelir Vergisi" olarak vergi kesiliyor.

Dostum xsolla bir ödeme aracı bu kesilen vergi bir yayıncıya destek amaçlı abone olmak için kredi kartı bilgilerini girip satın aldığın aboneliğin vergi kesintileri örneğin e-ticaret sitesinden bir ürün aldığında KDV vs hesaplanıp faturası kesiliyor onu gibi bir şey yani.

Benimde önceden dediğimi okursanız yayıncıların diğer ana gelir kaynağı olan bağışların belirli bir miktarı geçince vergilendiğini söylediğimi görebilirsiniz.

Benim üstteki yorumumda zaten vergiyi er geç alacağı yazıyordu. Ayda 100-100 veya 400-400 kazan eninde sonunda senden toplu olarak onun vergisini alıyorlar.

Benim de önceden dediğimi okursanız yayıncıların diğer ana gelir kaynağı olan bağışların belirli bir miktarı geçince vergilendiğini söylediğimi görebilirsiniz.

Benim üstteki yorumumda zaten vergiyi er geç alacağı yazıyordu. Ayda 100-100 veya 400-400 kazan eninde sonunda senden toplu olarak onun vergisini alıyorlar.

Abonelik gelirleri veya bağış gelirleri fark etmez miktar gözetmeksizin eğer her ay düzenli bir gelir mevcutsa vergi ödemekle yükümlüsünüzdür. Ayrıca hesaba düzenli olarak her ay bir para geliyorsa bunu banka zaten vergi dairesine raporluyor. Sanmayınki ben parayı aldım çektim yedim kimsenin haberi olmaz vergi dairesi yasal olarak 5 yıl geriye dönük kayıtları inceleyebiliyor. Devlet bekler bekler 5. yılın sonunda sana bir zarf gönderip seni vergi dairesine çağırır 50 bin TL cezayı yiyince orada da benim vergimi xsolla firması ödüyor sanıyordum dersin ben burada sağdan soldan okuyup duyduklarımı yazmıyorum. Limited şirket sahibiyim ek olarak yayıncılık yapıyorum. Aynı zamanda Twitch partneriyim. Ayrıca mr-2 ve dufiwn arkadaşlar siz bu işi yapıyor musunuz yoksa kulaktan dolma sağdan soldan okuduklarınızı burayamı yazıyorsunuz. Çünkü yazdıklarınız çok komik ve bu konuyu okuyan insanlara yanlış bilgilendirme yapıyorsunuz. Sizin bu yazdıklarınıza güvenen biri sizin yüzünüzden bir gün ceza yerse bu sorumluluğu üstlenecek misiniz?

Ben asla "XSolla bütün vergilerinizi hallediyor" demedim. XSolla sadece abone KDV'sini belirliyor ve bunun abonelik ücretinden kesildiğini söyledim. Bağışlara çıkan vergileri sizin halletmeniz gerekiyor. Yazdığım yorumu okusaydınız bunun "Gelir Vergisi" adı altında kesildiğini söylediğimi görürdünüz. Bunun da %35 olduğunu hatırlıyorum. Aboneliklerden ayrı bir "Gelir Vergisi" kesiliyor mu onu bilmiyorum. Ayrıca Twitch yayıncılarına gelen para çoğunlukla düzenli olmaz.

Twitch partneri olan bir kaç arkadaşım var, ama yurtdışında yapıyorlar bu işi. Orada, bağışlar yüksek bir miktarda değilse ve kazandığınız para sadece hobinizin çıkardığı masraflara yetiyorsa (Bilgisayar masrafları, elektrik, internet vesaire) bu durumu vergi dairesine anlatıyorsunuz, mümkünse bunun kanıtını gösteriyorsunuz ve sonunda vergisi sizden alınmıyor. Tabi ülkemizde böyle mantıklı bir sistem yürürlülüğe asla sokulmaz.

Son düzenleme:
Yayıncı değilim ve yayıncılarla bir alakam yok ama gelecekte yayıncılık yapasım var.Neyse Bana iştirak programınına girmek için neden vergi formunu doldurmamız gerektiğini söyler misin?Herkes aynı şeyi söylüyor.Twitch abd türkiye arasında anlaşma var. Kesin %18 kdv alınıyor zaten.Hatta geçenlerde patreona da kdv getirdiler.Bunun dışında twitch kendi payını alıyor,kalan pay senin oluyor.Bunu bankaya yatırdığında transfer kesintileri dışında ayrı olarak vergi adı altında para kesiliyor.Şimdi bu verginin gitme ihtimali olan 2 yer var ya anlaşma var Trye gidiyor ya Abdye gidiyor.Bence dedikleri gibi Trye gidiyor.Çünkü başka ülkenin senden vergi alması çok saçma.Zaten kendi ülkenin vergi formunu dolduruyorsunuz..Büyük yayıncıların çoğunun şirketi olmasının nedeni sponsorluktan elde ettikleri gelirler ve youtube varsa oradaki gelirlerden dolayı olduğunu biliyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…