TYT matematik nasıl çalışılmalı?

hero11cf

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Ankara
Arkadaşlar merhaba aşağı yukarı 15-16 gündür TYT matematik çalışıyorum bugün eşitsizlikleri bitirdim ilk başta o temel kavramlarda falan aksaklıklar oldu ama Allah'a şükür şu an rayına oturttuk güzel gidiyorum eksiksiz hem vdd hem soru bankaları birlikte götürüyorum ama kafama takılan bir konu var mesela ben bölme ve bölünebilmeye çalışmıştım şimdi hafiften hafiften unuttuğumu fark ediyorum. Hayatımda hiç öyle oturup matematik tekrarı yapan da birisi değilimdir matematikten lisede genelde 60-70 bandında aldım. Nasıl tekrar yapmalıyım bir de bu uzun süreçte sınav hakkında tecrübe eden abilerim ablalarım bana tavsiye verebilirse çok mutlu olurum. Matematiğe temelim aşırı sağlam olmadığı için rehber matematik ile hazırlanıyorum bana uyduğunu düşünüyorum yanında acil matematik ve 345 TYT matematik soru bankası ile beraber götürüyorum. Bir de bir anda karamsarlığa düşüyorum ya başaramazsam diye ya istediğim bölümü kazanamazsam diye bu düşünce de sürekli beni ders çalışmaya iteliyor. Günde 4-5 saat bandında çalışıyorum neler yapmalıyım doğru mu ilerliyorum herhangi bir kurs ya da dershaneye de gitmiyorum. Cevap veren herkese çok teşekkür ederim.

Not: Bu TYT matematiğe başladığımda adeta denemelerde matematik yapmaya korkuyordum. Dün deneme sınavı çözdüm 16 doğru 2 yanlış çıktı. İyi midir daha ilk 12 konuyu bitiremeyen birisi için?

Tunç Kurt'u biliyorsunuzdur bayağı bir olimpiyat sorusu falan çözüyor. O adamın bir sözü var:

"Ben matematiği doğuştan gelen bir zekayla öğrenmedim, masa başına oturup saatlerce çalışarak öğrendim." diye.

Önemli olan ezber yapmak formül ezberlemek değil. Önemli olan neyin nereden geldiğini oturtabilmek. Belki tam istediğin cevap değildir ancak çalışırken hep bunu örnek al. Mantığa dayalı şeylerle öğrenmeye çalış. Örneğin "üçgenin dış çevresi neden ....?" şeklinde bir sorun varsa youtube'a yaz. Kanıtlarıyla öğreten hocalar, üniversite profesörleri var. Başta sana mantıklı gelmesi gerekiyor ki sen onu benimseyebil.

Arkadaşlar merhaba aşağı yukarı 15-16 gündür TYT matematik çalışıyorum bugün eşitsizlikleri bitirdim ilk başta o temel kavramlarda falan aksaklıklar oldu ama Allah'a şükür şu an rayına oturttuk güzel gidiyorum eksiksiz hem vdd hem soru bankaları birlikte götürüyorum ama kafama takılan bir konu var mesela ben bölme ve bölünebilmeye çalışmıştım şimdi hafiften hafiften unuttuğumu fark ediyorum. Hayatımda hiç öyle oturup matematik tekrarı yapan da birisi değilimdir matematikten lisede genelde 60-70 bandında aldım. Nasıl tekrar yapmalıyım bir de bu uzun süreçte sınav hakkında tecrübe eden abilerim ablalarım bana tavsiye verebilirse çok mutlu olurum. Matematiğe temelim aşırı sağlam olmadığı için rehber matematik ile hazırlanıyorum bana uyduğunu düşünüyorum yanında acil matematik ve 345 TYT matematik soru bankası ile beraber götürüyorum. Bir de bir anda karamsarlığa düşüyorum ya başaramazsam diye ya istediğim bölümü kazanamazsam diye bu düşünce de sürekli beni ders çalışmaya iteliyor. Günde 4-5 saat bandında çalışıyorum neler yapmalıyım doğru mu ilerliyorum herhangi bir kurs ya da dershaneye de gitmiyorum. Cevap veren herkese çok teşekkür ederim.

Not: Bu TYT matematiğe başladığımda adeta denemelerde matematik yapmaya korkuyordum. Dün deneme sınavı çözdüm 16 doğru 2 yanlış çıktı. İyi midir daha ilk 12 konuyu bitiremeyen birisi için?

Hocam TYT denilen illette ne kadar işlem de olsa aslında tamamen ezber sınavıdır.
Tek tavsiyem unutmamak için sağlam ( en zoru değil ) kaliteli yayınlardan düzenli TYT denemesi çözmeniz.
Ekstra branş denemesi de çözün.

Tunç Kurt'u biliyorsunuzdur bayağı bir olimpiyat sorusu falan çözüyor. O adamın bir sözü var:

"Ben matematiği doğuştan gelen bir zekayla öğrenmedim, masa başına oturup saatlerce çalışarak öğrendim." diye.

Önemli olan ezber yapmak formül ezberlemek değil. Önemli olan neyin nereden geldiğini oturtabilmek. Belki tam istediğin cevap değildir ancak çalışırken hep bunu örnek al. Mantığa dayalı şeylerle öğrenmeye çalış. Örneğin "üçgenin dış çevresi neden?" şeklinde bir sorun varsa YouTube'a yaz. Kanıtlarıyla öğreten hocalar, üniversite profesörleri var. Başta sana mantıklı gelmesi gerekiyor ki sen onu benimseyebil.

Bende aynı şekilde düşünüyorum her zaman ispatlar ile öğrenmeye çalışırım maalesef şu 3 senelik lise hayatımda bana hep ezber şeklinde öğretildi tabii YouTube'a girip bir tane hoca açıp izlediğimde ispatıyla öğrendim. Hocam peki mesela rehber matematik ile ben öğrendim diyelim ispatlarla, sonra gittim Eyüp Boncuk'un sorularını çözümünü izledim YKS tarzı sorulara aşina oldum bu mantıklı olur mu? Yani bir kaynaktan sonra başka bir kaynağa yönelmek mantıklı olur mu?

Hocam TYT denilen illette ne kadar işlem de olsa aslında tamamen ezber sınavıdır.
Tek tavsiyem unutmamak için sağlam ( en zoru değil ) kaliteli yayınlardan düzenli TYT denemesi çözmeniz.
Ekstra branş denemesi de çözün.

Yani eylül-Ekim'den sonra hazirana kadar sürekli deneme değil mi hocam?

Bende aynı şekilde düşünüyorum her zaman ispatlar ile öğrenmeye çalışırım maalesef şu 3 senelik lise hayatımda bana hep ezber şeklinde öğretildi tabii YouTube'a girip bir tane hoca açıp izlediğimde ispatıyla öğrendim. Hocam peki mesela rehber matematik ile ben öğrendim diyelim ispatlarla, sonra gittim Eyüp Boncuk'un sorularını çözümünü izledim YKS tarzı sorulara aşina oldum bu mantıklı olur mu? Yani bir kaynaktan sonra başka bir kaynağa yönelmek mantıklı olur mu?

Yani eylül-Ekim'den sonra hazirana kadar sürekli deneme değil mi hocam?

Hocam bu sana kalmış.
Ama tek ricam mesele 10 15 saat çalışmak değil sistemli ve anlayarak çalışmak.
Adam diyor TYT bitti şu bitti bu bitti ee kaç net yapıyorsun 50.
Ne anladın bu işten hiçbir şey.
TYT ezberdir full çeken biri bile gelse 1 ay boşlasa bile netleri bayağı düşer.
Sürekli çözmen lazım.
Günde 2 tane çöz eğer işin yoksa.
Varsa da 1 tane.
Hafta sonu da branş denemesi at.

Hocam sıfırdan bence pek mantıklı değil gibi geliyor bana. Bir kitabı komple bitirmek bile uzun sürüyorken 1 kitabı bitirip ikinci kitaba sıfırdan başlamak fazla vakit kaybı bence. Bu yüzden bir kaç kaynağı aynı anda götürmek bence daha yararlı.

Ben şuan dediğinizi yapıyorum. 3 kitap bitti bitecek az kaldı. 1 yıldır 3 kitapla cebelleşiyorken bir de 3D VDD aldım sıfırdan buna başladım. Gerçekten bu kadar kitapla uğraşırken ne kadar kaliteli de olsa vakit kaybı olduğu gerçeği değişmiyor. İlk konuları unuttuğum için baştan aldım. Belki şey yapılabilir: İki kaynaktan ilerlerseniz, ilk kaynakta örneğin 3. konuya gelince ikinci kaynaktan ilk konuyu çözersiniz, ilk kaynaktan 4. konuya geçince ikinciden ikinci konuyu çözersiniz gibi bir zincirleme oluşturulabilir. Yani bir taraftan ilerlerken bir taraftan arda kalan konular bitirilebilir öylesi bence daha mantıklı. Yukarıdaki yazımda "hepsini aynı anda götürmek daha yararlı" dedim ve bu yazımda da "daha mantıklı" diyorum. Görüşlerim böyle.

Hocam bu sana kalmış.
Ama tek ricam mesele 10 15 saat çalışmak değil sistemli ve anlayarak çalışmak.
Adam diyor TYT bitti şu bitti bu bitti ee kaç net yapıyorsun 50.
Ne anladın bu işten hiçbir şey.
TYT ezberdir full çeken biri bile gelse 1 ay boşlasa bile netleri bayağı düşer.
Sürekli çözmen lazım.
Günde 2 tane çöz eğer işin yoksa.
Varsa da 1 tane.
Hafta sonu da branş denemesi at.

Anladım hocam teşekkür ederim.

Hocam sıfırdan bence pek mantıklı değil gibi geliyor bana. Bir kitabı komple bitirmek bile uzun sürüyorken 1 kitabı bitirip ikinci kitaba sıfırdan başlamak fazla vakit kaybı bence. Bu yüzden birkaç kaynağı aynı anda götürmek bence daha yararlı.

Ben şu an dediğinizi yapıyorum. 3 kitap bitti bitecek az kaldı. 1 yıldır 3 kitapla cebelleşiyorken bir de 3D vdd aldım sıfırdan buna başladım. Gerçekten bu kadar kitapla uğraşırken ne kadar kaliteli de olsa vakit kaybı olduğu gerçeği değişmiyor. İlk konuları unuttuğum için baştan aldım. Belki şey yapılabilir: İki kaynaktan ilerlerseniz, ilk kaynakta örneğin 3. konuya gelince ikinci kaynaktan ilk konuyu çözersiniz, ilk kaynaktan 4. konuya geçince ikinciden ikinci konuyu çözersiniz gibi bir zincirleme oluşturulabilir. Yani bir taraftan ilerlerken bir taraftan arda kalan konular bitirilebilir öylesi bence daha mantıklı. Yukarıdaki yazımda "hepsini aynı anda götürmek daha yararlı" dedim ve bu yazımda da "daha mantıklı" diyorum. Görüşlerim böyle.

Sarmal bir yapı ile devam etmeyi düşünüyorum ben hocam.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı