Daha fazla
- Meslek
- Öğrenci
Peki, u serisi haricinde hangi seriyi almalıyım? Oyun oynamak için.Bütçeniz düşükse U serisi işlemcili laptoplar dışında bir alternatifiniz yok. AMD APU laptoplar da isteneni vermiyor.
Bütçenizi yükseltmeniz gerekiyor.
En mantıklısı masaüstü mü? Çünkü verilen cevaplar gerçekten olumsuz yönde masaüstü bilgisayar toplamaya yöneltiyor.Arkadaş hiçbir sıkıntı olmuyor diyen arkadaşlar acaba neye dayanarak diyorlar?
i3 5005u 2.0GHz
8 GB RAM
GT840m ekran kartlı laptop kullanıyorum geçici olarak.
R6, düşük ayarlar 768p'de 30-35 FPS oynatıyor.
CS-GO 768p düşük ayarlar 65-70 FPS
GTA5 yine 768p düşük ve yüksek karışık ayarlar 40-45 FPS.
Ama tüm bu oyunlarda işlemci devamlı %100. Hatta R6 ve GTA5'te GPU kullanımı %90'lara kadar düşebiliyor bazen. Yani GT840m'e bile darboğaz yapıyor. Hatta daha da kötüsü tüm bunların yanında arka planda Discord açıksa ve ya Steam sesli arama açıksa oyunlarda drop yiyor devamlı.
Günümüzde 7200 RPM HDD'ler yetersiz gelirken bu zıkkım üreticiler hala 5400 RPM HDD koyuyor bu cihazlara. Ona göre hesabınızı yapın.
Yani söylemek istediğim ''u'' serisi işlemcili laptoplar kesinlikle oyun için kullanılmaz. Eskiden laptopların işlemcileri ''m'' serisiydi. Sonra bir de ultrabook çıkardılar onlara da ''u'' serisi işlemci koydular. ''m'' serisinin bile daha kırpılmış hali. Şimdi ise 4000-4500 lira bütçeye çıkmadan ''u'' serisinden kurtulamıyorsunuz. Söylemek istediğim gidin mini-itx sistem toplayın bir de çanta yapın yanına uçakta ve ya otobüste neyse artık alın yanınıza kasayı taşıyın. Ama 8. nesil ''u'' serileri gerçekten iyi görünüyor. Onların da fiyatları malum.
8. Nesil u serisi işlemciler de mi bu dedikleriniz için geçerli?U serisi işlemciler ince laptoplar için ve pil tasarrufu yapmak için çıkmış işlemcilerdir. Genelde iş laptopları oluyor oyun laptopları iş için bence fazlasıyla yeterli oluyor. Bunun kavgasını yapmaya gerek yok adamda HQ ya K işlemcisi vardır U işlemcisi küçümsüyor. Yukarıdaki örnek gibi CS:GO için alsanız bile almam diyor. AMD APU işlemcim var 4 çekirdekli benim ihtiyaçlarımı karşılıyor. Harici RX 540 ile oyunlarımı oynuyorum. Ben HD 6610M ile 7 sene idare ettim. Kötü günlerde bana yetiyordu çizim işlerimde. Oyun için PS4 al paran yoksa benim gibi.
Peki, u serisi haricinde hangi seriyi almalıyım? Oyun oynamak için.
En mantıklısı masaüstü mü? Çünkü verilen cevaplar gerçekten olumsuz yönde masaüstü bilgisayar toplamaya yöneltiyor.
8. Nesil u serisi işlemciler de mi bu dedikleriniz için geçerli?
Hocam gerçekten çok güzel özetlemişsiniz bu güzel ve anlaşılabilir cümlelerinizden ötürü size teşekkür ederim. Amacım; Oyun oynamak için, film izlemek, müzik dinlemek, başka bi amacım yok. Oyunlar ise çoğunlukla oynacağım PUBG EMULATOR, yani şuanlık bu oyun, siz hangi dizüstünü önerirsiniz size zahmet yardımcı olabilir misiniz?Hocam verilen cevaplar sizi fazlasıyla yanıltacak nitelikte.
Öncelikle o işlemcilere verilen harfler, işlemcinin maksadını, asıl özelliğini ortaya koymak adına veriliyor.
Güç tasarrufu ve basit işlemler için verilen harflerin sayısı daha çoktur. Aratıp görebilirsin. Genel anlamda performan için "HQ, H, X" gibi harfler bilinir. Fakat bunlarla ilgili olarak da şu hatalı bir öneridir: "Oyun için HQ işlemci al, tamamdır senin için..."
Bunu yapmayın lütfen...
Bilgisayar dediğiniz cihaz, birden fazla donanımın birlikte çalışmasıyla kullanılabilir hale gelir. Sizin amacınıza göre bir cihaz seçmeniz, ona göre donanımları incelemeniz elzemdir.
Şimdi yukarıda mesela "U serisiyle oyun falan olmaz, çok sorun yaratıyor." diyen de olmuş ama dediği işlemci i3 fakat i3 nere, i5 nere...
Nitekim dediğim nokta şurası. Sen U serisi işlemci demek yerine, "Ben ... oyunları oynamak istiyorum, benim için şu oyunlar olsa yeter, gerisi fındık fıstık; bütçem bu, en iyi nasıl bir makine alabilirim? Bir de lütfen laptop olsun." de, daha faydalı bir dönüş alırsın...
Evvela ihtiyacını belirlemelisin. Mesela benim şu an kullandığım cihaz HP'nin bir laptopu APU işlemci var, oynamayı sevdiğim zaten 5-10 oyun var ki öyle yeni oyunları falan, şu popülerleri zaten zerre sevemeyen biriyim, ben bu makineyi kendi ihtiyacıma göre seçim aldım. O zaman alacağımda Lenovo'yu öneren oldu mesela ama kabul etmedim çünkü hem Nvidia kartı vardı ki, uzun süreli kullanımda Nvidia'nın mobil kartları AMD'den erken elveda diyor, hem tasarımı hoşuma gitmedi, hem de ekranı 1080p değildi...
Ben de zaten oynacağım oyunları bildiğimden, bu makineyi aldım ve sıkıntısız kullanmaktayım, gayet akıcı ve rahat oyun oynuyor, Office işimi görüyor, dizi, film izliyorum.
Ama ben işte PUBG veya Fortnite oynayan biri olsam ya da her yeni oyunu oynamak isteyen tipte biri olsam böyle bir makineyi dövseler almam...
Çünkü işe yaramaz yani, elindekiler senin amaçlarına uymuyorsa, elindekinin anlamı ne?
Onun için evvela sen hangi oyunları oynuyorsun, amacın ne, oynamak istediğin oyunlar ne, sadece oyun mu oynayacaksın bunları biraz düşün ve öyle yardım talep et...
Mesela sadece oyun için istiyorum, dizi veya filmle çok işim yok, bütçemi de zorlamasın dersen 768p alacaksın ekranı ki boşuna ona para verme... Hem de oyunları daha performanslı çalıştır, 1080p ile donanımını yorma...
Anlatmak istediğim şey genel olarak bu yani.
Sen şimdi U serisi işlemcili bir laptop diyorsun. Alırsın, genelde olmuyor artık da RAM'i azdır, o zorlar; ekran kartının biti düşüktür, dar boğaz yapar; olur ya düşük ekran kartına sadece ofis işleri için deyip de 1080p monitör takarlar, oyunları onda çalıştırayım dersin, FPS yerlere düşer...
Yani doğru seçim yapman gerek, hedefine göre ince eleyip sık dokuman gerek. Zaten dövizin hali malum, bu kadar para veriyorsun bari uzun soluklu ve işini görecek bir şey al ki memnun ol.
Ayrıca dizüstü gerekiyorsa, dizüstü almalısın. Masaüstü istiyorsan, masaüstü al elbette daha uyguna gelir ama sen seyahat ediyorsundur, öğrencisindir veya dizüstüne alışmışsındır ne bileyim kendine göre bir geçerli sebebin vardır... Kendi isteğinden şaşma.
Hocam gerçekten çok güzel özetlemişsiniz bu güzel ve anlaşılabilir cümlelerinizden ötürü size teşekkür ederim. Amacım; Oyun oynamak için, film izlemek, müzik dinlemek, başka bi amacım yok. Oyunlar ise çoğunlukla oynacağım PUBG EMULATOR, yani şuanlık bu oyun, siz hangi dizüstünü önerirsiniz size zahmet yardımcı olabilir misiniz?
Böyle olunca dün fikrim dizüstünden çıkıp masaüstü dizmeye yöneldim.