U serisi işlemciler oyun için problem çıkartır mı?

Arkadaş hiçbir sıkıntı olmuyor diyen arkadaşlar acaba neye dayanarak diyorlar?
i3 5005u 2.0GHz
8 GB RAM
GT840m ekran kartlı laptop kullanıyorum geçici olarak.

R6, düşük ayarlar 768p'de 30-35 FPS oynatıyor.
CS-GO 768p düşük ayarlar 65-70 FPS
GTA5 yine 768p düşük ve yüksek karışık ayarlar 40-45 FPS.

Ama tüm bu oyunlarda işlemci devamlı %100. Hatta R6 ve GTA5'te GPU kullanımı %90'lara kadar düşebiliyor bazen. Yani GT840m'e bile darboğaz yapıyor. Hatta daha da kötüsü tüm bunların yanında arka planda Discord açıksa ve ya Steam sesli arama açıksa oyunlarda drop yiyor devamlı.

Günümüzde 7200 RPM HDD'ler yetersiz gelirken bu zıkkım üreticiler hala 5400 RPM HDD koyuyor bu cihazlara. Ona göre hesabınızı yapın.

Yani söylemek istediğim ''u'' serisi işlemcili laptoplar kesinlikle oyun için kullanılmaz. Eskiden laptopların işlemcileri ''m'' serisiydi. Sonra bir de ultrabook çıkardılar onlara da ''u'' serisi işlemci koydular. ''m'' serisinin bile daha kırpılmış hali. Şimdi ise 4000-4500 lira bütçeye çıkmadan ''u'' serisinden kurtulamıyorsunuz. Söylemek istediğim gidin mini-itx sistem toplayın bir de çanta yapın yanına uçakta ve ya otobüste neyse artık alın yanınıza kasayı taşıyın. Ama 8. nesil ''u'' serileri gerçekten iyi görünüyor. Onların da fiyatları malum.

@Ali.Çimen 2500U ile RX 540 ekran kartla CS:GO yüksek ayarlarda en az 60 en yüksek 120 FPS arasında alıyorum. Wincher 3 de orta ayarda 30 ile 45 arasında alıyorum. GTA 5 eski 6610M sistemde oynadığım için buna gerek duymadım oyunu bitirdim zaten. ETS2 yüksek ayarda yine 60 ile 75 arasında FPS alıyorum. Oyun PC değil fakat online oyunları oynanabiliyor e spor oyunları deniyor. PES19 yüksek ayarda oynuyorum.

Bütçeniz düşükse U serisi işlemcili laptoplar dışında bir alternatifiniz yok. AMD APU laptoplar da isteneni vermiyor.
Bütçenizi yükseltmeniz gerekiyor.
Peki, u serisi haricinde hangi seriyi almalıyım? Oyun oynamak için.
Arkadaş hiçbir sıkıntı olmuyor diyen arkadaşlar acaba neye dayanarak diyorlar?
i3 5005u 2.0GHz
8 GB RAM
GT840m ekran kartlı laptop kullanıyorum geçici olarak.

R6, düşük ayarlar 768p'de 30-35 FPS oynatıyor.
CS-GO 768p düşük ayarlar 65-70 FPS
GTA5 yine 768p düşük ve yüksek karışık ayarlar 40-45 FPS.

Ama tüm bu oyunlarda işlemci devamlı %100. Hatta R6 ve GTA5'te GPU kullanımı %90'lara kadar düşebiliyor bazen. Yani GT840m'e bile darboğaz yapıyor. Hatta daha da kötüsü tüm bunların yanında arka planda Discord açıksa ve ya Steam sesli arama açıksa oyunlarda drop yiyor devamlı.

Günümüzde 7200 RPM HDD'ler yetersiz gelirken bu zıkkım üreticiler hala 5400 RPM HDD koyuyor bu cihazlara. Ona göre hesabınızı yapın.

Yani söylemek istediğim ''u'' serisi işlemcili laptoplar kesinlikle oyun için kullanılmaz. Eskiden laptopların işlemcileri ''m'' serisiydi. Sonra bir de ultrabook çıkardılar onlara da ''u'' serisi işlemci koydular. ''m'' serisinin bile daha kırpılmış hali. Şimdi ise 4000-4500 lira bütçeye çıkmadan ''u'' serisinden kurtulamıyorsunuz. Söylemek istediğim gidin mini-itx sistem toplayın bir de çanta yapın yanına uçakta ve ya otobüste neyse artık alın yanınıza kasayı taşıyın. Ama 8. nesil ''u'' serileri gerçekten iyi görünüyor. Onların da fiyatları malum.
En mantıklısı masaüstü mü? Çünkü verilen cevaplar gerçekten olumsuz yönde masaüstü bilgisayar toplamaya yöneltiyor.
U serisi işlemciler ince laptoplar için ve pil tasarrufu yapmak için çıkmış işlemcilerdir. Genelde iş laptopları oluyor oyun laptopları iş için bence fazlasıyla yeterli oluyor. Bunun kavgasını yapmaya gerek yok adamda HQ ya K işlemcisi vardır U işlemcisi küçümsüyor. Yukarıdaki örnek gibi CS:GO için alsanız bile almam diyor. AMD APU işlemcim var 4 çekirdekli benim ihtiyaçlarımı karşılıyor. Harici RX 540 ile oyunlarımı oynuyorum. Ben HD 6610M ile 7 sene idare ettim. Kötü günlerde bana yetiyordu çizim işlerimde. Oyun için PS4 al paran yoksa benim gibi. :)
8. Nesil u serisi işlemciler de mi bu dedikleriniz için geçerli?

Peki, u serisi haricinde hangi seriyi almalıyım? Oyun oynamak için.

En mantıklısı masaüstü mü? Çünkü verilen cevaplar gerçekten olumsuz yönde masaüstü bilgisayar toplamaya yöneltiyor.

8. Nesil u serisi işlemciler de mi bu dedikleriniz için geçerli?

Hocam verilen cevaplar sizi fazlasıyla yanıltacak nitelikte.

Öncelikle o işlemcilere verilen harfler, işlemcinin maksadını, asıl özelliğini ortaya koymak adına veriliyor.

Güç tasarrufu ve basit işlemler için verilen harflerin sayısı daha çoktur. Aratıp görebilirsin. Genel anlamda performan için "HQ, H, X" gibi harfler bilinir. Fakat bunlarla ilgili olarak da şu hatalı bir öneridir: "Oyun için HQ işlemci al, tamamdır senin için..."

Bunu yapmayın lütfen...

Bilgisayar dediğiniz cihaz, birden fazla donanımın birlikte çalışmasıyla kullanılabilir hale gelir. Sizin amacınıza göre bir cihaz seçmeniz, ona göre donanımları incelemeniz elzemdir.

Şimdi yukarıda mesela "U serisiyle oyun falan olmaz, çok sorun yaratıyor." diyen de olmuş ama dediği işlemci i3 fakat i3 nere, i5 nere...

Nitekim dediğim nokta şurası. Sen U serisi işlemci demek yerine, "Ben ... oyunları oynamak istiyorum, benim için şu oyunlar olsa yeter, gerisi fındık fıstık; bütçem bu, en iyi nasıl bir makine alabilirim? Bir de lütfen laptop olsun." de, daha faydalı bir dönüş alırsın...

Evvela ihtiyacını belirlemelisin. Mesela benim şu an kullandığım cihaz HP'nin bir laptopu APU işlemci var, oynamayı sevdiğim zaten 5-10 oyun var ki öyle yeni oyunları falan, şu popülerleri zaten zerre sevemeyen biriyim, ben bu makineyi kendi ihtiyacıma göre seçim aldım. O zaman alacağımda Lenovo'yu öneren oldu mesela ama kabul etmedim çünkü hem Nvidia kartı vardı ki, uzun süreli kullanımda Nvidia'nın mobil kartları AMD'den erken elveda diyor, hem tasarımı hoşuma gitmedi, hem de ekranı 1080p değildi...

Ben de zaten oynacağım oyunları bildiğimden, bu makineyi aldım ve sıkıntısız kullanmaktayım, gayet akıcı ve rahat oyun oynuyor, Office işimi görüyor, dizi, film izliyorum.

Ama ben işte PUBG veya Fortnite oynayan biri olsam ya da her yeni oyunu oynamak isteyen tipte biri olsam böyle bir makineyi dövseler almam...

Çünkü işe yaramaz yani, elindekiler senin amaçlarına uymuyorsa, elindekinin anlamı ne?

Onun için evvela sen hangi oyunları oynuyorsun, amacın ne, oynamak istediğin oyunlar ne, sadece oyun mu oynayacaksın bunları biraz düşün ve öyle yardım talep et...

Mesela sadece oyun için istiyorum, dizi veya filmle çok işim yok, bütçemi de zorlamasın dersen 768p alacaksın ekranı ki boşuna ona para verme... Hem de oyunları daha performanslı çalıştır, 1080p ile donanımını yorma...

Anlatmak istediğim şey genel olarak bu yani.

Sen şimdi U serisi işlemcili bir laptop diyorsun. Alırsın, genelde olmuyor artık da RAM'i azdır, o zorlar; ekran kartının biti düşüktür, dar boğaz yapar; olur ya düşük ekran kartına sadece ofis işleri için deyip de 1080p monitör takarlar, oyunları onda çalıştırayım dersin, FPS yerlere düşer...

Yani doğru seçim yapman gerek, hedefine göre ince eleyip sık dokuman gerek. Zaten dövizin hali malum, bu kadar para veriyorsun bari uzun soluklu ve işini görecek bir şey al ki memnun ol.

Ayrıca dizüstü gerekiyorsa, dizüstü almalısın. Masaüstü istiyorsan, masaüstü al elbette daha uyguna gelir ama sen seyahat ediyorsundur, öğrencisindir veya dizüstüne alışmışsındır ne bileyim kendine göre bir geçerli sebebin vardır... Kendi isteğinden şaşma.

Hocam verilen cevaplar sizi fazlasıyla yanıltacak nitelikte.

Öncelikle o işlemcilere verilen harfler, işlemcinin maksadını, asıl özelliğini ortaya koymak adına veriliyor.

Güç tasarrufu ve basit işlemler için verilen harflerin sayısı daha çoktur. Aratıp görebilirsin. Genel anlamda performan için "HQ, H, X" gibi harfler bilinir. Fakat bunlarla ilgili olarak da şu hatalı bir öneridir: "Oyun için HQ işlemci al, tamamdır senin için..."

Bunu yapmayın lütfen...

Bilgisayar dediğiniz cihaz, birden fazla donanımın birlikte çalışmasıyla kullanılabilir hale gelir. Sizin amacınıza göre bir cihaz seçmeniz, ona göre donanımları incelemeniz elzemdir.

Şimdi yukarıda mesela "U serisiyle oyun falan olmaz, çok sorun yaratıyor." diyen de olmuş ama dediği işlemci i3 fakat i3 nere, i5 nere...

Nitekim dediğim nokta şurası. Sen U serisi işlemci demek yerine, "Ben ... oyunları oynamak istiyorum, benim için şu oyunlar olsa yeter, gerisi fındık fıstık; bütçem bu, en iyi nasıl bir makine alabilirim? Bir de lütfen laptop olsun." de, daha faydalı bir dönüş alırsın...

Evvela ihtiyacını belirlemelisin. Mesela benim şu an kullandığım cihaz HP'nin bir laptopu APU işlemci var, oynamayı sevdiğim zaten 5-10 oyun var ki öyle yeni oyunları falan, şu popülerleri zaten zerre sevemeyen biriyim, ben bu makineyi kendi ihtiyacıma göre seçim aldım. O zaman alacağımda Lenovo'yu öneren oldu mesela ama kabul etmedim çünkü hem Nvidia kartı vardı ki, uzun süreli kullanımda Nvidia'nın mobil kartları AMD'den erken elveda diyor, hem tasarımı hoşuma gitmedi, hem de ekranı 1080p değildi...

Ben de zaten oynacağım oyunları bildiğimden, bu makineyi aldım ve sıkıntısız kullanmaktayım, gayet akıcı ve rahat oyun oynuyor, Office işimi görüyor, dizi, film izliyorum.

Ama ben işte PUBG veya Fortnite oynayan biri olsam ya da her yeni oyunu oynamak isteyen tipte biri olsam böyle bir makineyi dövseler almam...

Çünkü işe yaramaz yani, elindekiler senin amaçlarına uymuyorsa, elindekinin anlamı ne?

Onun için evvela sen hangi oyunları oynuyorsun, amacın ne, oynamak istediğin oyunlar ne, sadece oyun mu oynayacaksın bunları biraz düşün ve öyle yardım talep et...

Mesela sadece oyun için istiyorum, dizi veya filmle çok işim yok, bütçemi de zorlamasın dersen 768p alacaksın ekranı ki boşuna ona para verme... Hem de oyunları daha performanslı çalıştır, 1080p ile donanımını yorma...

Anlatmak istediğim şey genel olarak bu yani.

Sen şimdi U serisi işlemcili bir laptop diyorsun. Alırsın, genelde olmuyor artık da RAM'i azdır, o zorlar; ekran kartının biti düşüktür, dar boğaz yapar; olur ya düşük ekran kartına sadece ofis işleri için deyip de 1080p monitör takarlar, oyunları onda çalıştırayım dersin, FPS yerlere düşer...

Yani doğru seçim yapman gerek, hedefine göre ince eleyip sık dokuman gerek. Zaten dövizin hali malum, bu kadar para veriyorsun bari uzun soluklu ve işini görecek bir şey al ki memnun ol.

Ayrıca dizüstü gerekiyorsa, dizüstü almalısın. Masaüstü istiyorsan, masaüstü al elbette daha uyguna gelir ama sen seyahat ediyorsundur, öğrencisindir veya dizüstüne alışmışsındır ne bileyim kendine göre bir geçerli sebebin vardır... Kendi isteğinden şaşma.
Hocam gerçekten çok güzel özetlemişsiniz bu güzel ve anlaşılabilir cümlelerinizden ötürü size teşekkür ederim. Amacım; Oyun oynamak için, film izlemek, müzik dinlemek, başka bi amacım yok. Oyunlar ise çoğunlukla oynacağım PUBG EMULATOR, yani şuanlık bu oyun, siz hangi dizüstünü önerirsiniz size zahmet yardımcı olabilir misiniz?

Böyle olunca dün fikrim dizüstünden çıkıp masaüstü dizmeye yöneldim.

Hocam gerçekten çok güzel özetlemişsiniz bu güzel ve anlaşılabilir cümlelerinizden ötürü size teşekkür ederim. Amacım; Oyun oynamak için, film izlemek, müzik dinlemek, başka bi amacım yok. Oyunlar ise çoğunlukla oynacağım PUBG EMULATOR, yani şuanlık bu oyun, siz hangi dizüstünü önerirsiniz size zahmet yardımcı olabilir misiniz?

Böyle olunca dün fikrim dizüstünden çıkıp masaüstü dizmeye yöneldim.

Öneri istemişsiniz, birkaç tane bakındım atıyorum.

1.
HP i5 8.Nesil 8GB RAM 4GB NVIDIA MX130 1TB HDD 5400RPM 1080p
3800TL

2.
HP i5 7.Nesil 8GB RAM 4GB AMD R5 R530 1TB HDD 5400RPM 768p
4400TL

3.
HP i5 8.Nesil 8GB RAM 4GB NVIDIA MX130 1TB HDD 5400RPM 256GB SSD 1080p
4600TL

4.
HP i5 8.Nesil 8GB RAM 4GB MX130 1TB HDD 5400RPM 256GB SSD 1080p
4600TL

5.
LENOVO i7 8.Nesil 16GB RAM 4GB NVIDIA MX150 1TB HDD 5400RPM 1080p
5100TL

6.
ASUS i7 8.Nesil 8GB RAM 4GB NVIDIA GTX1050 1TB HDD 5400RPM 1080p
5600TL

7.
LENOVO i7 8.Nesil 16GB RAM 4GB NVIDIA GTX1050 1TB HDD 5400RPM 1200p
6000TL

8.
ASUS i7 8.Nesil 8GB RAM 4GB NVIDIA GTX1050 1TB HDD 5400RPM 256GB SSD 1080p
6300TL

9.
DELL i7 7.Nesil 8GB RAM 4GB NVIDIA 940MX 1TB HDD 5400RPM 1080p
6800TL

10.
MSI i7 7.Nesil 16GB RAM 4GB NVIDIA GTX1050 1TB HDD 7200RPM 128GB SSD 1080p
7000TL

Bu on tercihten birini alabilirsiniz. Fiyatlara göre sıraladım. Bazı özellikleri de özellikle yazıp belirttim. Detayına bakabilirsiniz, çok detaya girmedim.

Birkaç şey daha:

-Eğer Windows 7 kullanacaksanız, Windows 10 ile aranız iyi değilse, o zaman 8.Nesil işlemcilerden uzak durmalısınız... Onlarda Windows 7 desteği yok haberiniz olsun. Ancak Windows 10 kurabilirsiniz 8.Nesil işlemcilere.

-Bu arada İntel işlemcilerden seçtim size çünkü "emulator" demişsiniz, o konuda AMD işlemciler bu fiyatlarda pek iyi olmayabiliyor, İntel daha çok işinizi görecektir diye bunları seçtim.

-RPM dediğimiz HDD yazma hızına, eğer SSD yoksa dikkat edebilirsiniz. SSD olan sistemlerde çok da önemli değil, yine yüksek olması iyidir ama elzem diyemeyiz, sistemi yavaşlatmaz.

-RAM tercihinde yükseltilebilir boş slotu olanlara baktım. 8GB RAM alacaksanız, yine siz de bakın, gözümden kaçmışsa diye çünkü bugün değil ama ileride 8GB RAM alıp takıp 16GB RAM olarak kullanmanız illa ki gerekecektir.

-DVD-ROM'ları incelemedim fakat laptopta eğer sadece HDD olanlardan alacaksanız DVD-ROM olanını almanızı tavsiye ederim. Neden? Çünkü uzun süreli kullanmanız gerekiyorsa ileride DVD-ROM yerini söküp, kızak takıp, oraya HDD'yi alabilir, asıl slota da SSD takıp SSD+HDD olarak kullanabilirsiniz ki tertemiz çalışır :)

-Ekran kartlarının bit değerleri performansa etki edecektir. Bunun için 128bit olanları tercih edebiliyorsanız, yani elinizdeyse, bütçeniz yetiyorsa, attıklarım arasında 64bit yerine 128bit tercih etmenizi tavsiye ederim. Ama bütçem o kadar iyi değil derseniz, 64bit de el mecbur kullanılabilir.

-Marka olarak birkaç noktaya da değineyim.

Eğer HP seçerseniz, bilin ki HP kasalarını yeniledi. Kolay soğuyabilen bir durumda kasaları fakat diğerlerinde de HP'de de MUTLAKA altına soğutucu fan alın. Güzel ve rahat kullanımı olan birçok laptop soğutucu var. Altında çalıştırmasanız bile o yükselti çoğu zaman laptop için bulunmaz nimet olacaktır. Unutmayın yüksek derecelerdeki sıcaklık donanım ömrünü etkiler... HP ile ilgili, sökmesi kolaydır fakat aklınızda bulunsun tek bir kapağın altında direkt anakart olduğundan, pek de korunaklı, dolambaçlı yapısı yok yani düşüreyim demeyin, sivri bir yere hiç vurmayın...

Eğer ASUS seçerseniz oyun için olan bir kasa tasarımı olduğundan diğerlerine göre daha rahat soğutma ve kullanım sağlayacaktır.

Eğer MSI seçerseniz oyuncu tasarımı olmadığına aldanmayın, ASUS'un oyuncu kasasını aratmaz. İşlemci olarak en sağlamı o diyebilirim zaten bunlar arasında, normal yani en pahalısı olması...

Eğer LENOVO seçerseniz, bilin ki uygun fiyata iyi donanım alıyorsunuz. Marka olarak yüksek fiyatlarla gark etmiyorlar insanı, o açıdan iyi. Tasarımlarını pek sevmesem de kasaları da iyidir. Ayrıca yukarıdaki LENOVO olanlardan biri 1200p yani 1080p ile arasında biraz fark olan, daha iyi bir monitör, yine bunu da araştırabilirsiniz.

Ve DELL... Kime laptop önersem, illa ki bir adet ekleyeceğim bir markadır. Garanti hizmetinin benzerini görmedim, benzer yerinde garanti hizmeti bilen varsa da aydınlatabilir. Eğer çok seyahat ediyorsanız, ben laptopuma ne olursa olsun, onsuz bir hafta bile bana zül gelir diyorsanız o zaman DELL almalısınız. Adamları bir telefonla kayıt oluşturup en kısa sürede evinize çağırabiliyor, anakart değişimini bile gözünüzün önünde yaptırıp, teşekkür edip uğurlayabiliyorsunuz... Kargoların keşmekeş olduğu bir ülkede bu hizmet bir hayli büyük avantaj... Hatta küçük bir öneri: Eğer DELL almasanız bile, garantiye göndermeniz gerekirse, kargolarla uğraşmadan el ile kendiniz en yakın teknik servise verin derim... İmkanınız varsa yapın, yakın şehirse de gezmiş olursunuz... Ama imkan yoksa el mecbur tabi... O zaman da UPS gibi kaliteli firmaları tercih etmenizi ve muhakkak kutusunda, ekstra önlemlerle yollamanızı öneririm :)

Güle güle kullanın diye bunca şeyi yazdım. Umarım faydası olur.

Bir de çok küçük bir şeyde daha bilginiz olsun. O ilklerden yani uygun fiyatlılardan almanız gerekirse eğer PUGB'yi çok bilmiyorum ama ekran kartı tüketimi yüksek olsa gerek. 1080p olsa dahi laptop 768p çözünürlükte, orta veya düşük ayarda oynamanız gerekebilir. Teknolojide bu denli bir pahalılık olduğundan o listede de gördüğünüz gibi sağlam bir ekran kartı dediğinizde 1500TL fark atıyor... Oynayabilirsiniz, hatta bilgisayar modeliyle aratın, illa oynayan vardır YouTube'ta paylaşmıştır, izleyin, ona göre karar verin. Fakat dediğim gibi önerim pahalıdan, ucuza :)

Bir şeyi unutuyordum, aklıma geldi. Bu makinelerin hepsi FreeDOS'tur. Yani işletim sistemi yoktur. Bu sayede gereksiz yere ona da para eklenmemiş olur. Orijinal kullanmak isterseniz OEM Windows 10 satın alabilirsiniz en çok 50TL'dir... O da size kalmış tabi... :)

Son düzenleme:
U serisi işlemciler Ultrabook'lar için tasarlanmış ve daha uzun pil ömrü için performansları kırpılmış versiyonlardır. Oyun için minimum i5 işlemci + GTX 1050 ekran kartı öneririm:

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı