Hocam gerçekten çok güzel özetlemişsiniz bu güzel ve anlaşılabilir cümlelerinizden ötürü size teşekkür ederim. Amacım; Oyun oynamak için, film izlemek, müzik dinlemek, başka bi amacım yok. Oyunlar ise çoğunlukla oynacağım PUBG EMULATOR, yani şuanlık bu oyun, siz hangi dizüstünü önerirsiniz size zahmet yardımcı olabilir misiniz?
Böyle olunca dün fikrim dizüstünden çıkıp masaüstü dizmeye yöneldim.
Öneri istemişsiniz, birkaç tane bakındım atıyorum.
1.
HP i5 8.Nesil 8GB RAM 4GB NVIDIA MX130 1TB HDD 5400RPM 1080p
3800TL
2.
HP i5 7.Nesil 8GB RAM 4GB AMD R5 R530 1TB HDD 5400RPM 768p
4400TL
3.
HP i5 8.Nesil 8GB RAM 4GB NVIDIA MX130 1TB HDD 5400RPM 256GB SSD 1080p
4600TL
4.
HP i5 8.Nesil 8GB RAM 4GB MX130 1TB HDD 5400RPM 256GB SSD 1080p
4600TL
5.
LENOVO i7 8.Nesil 16GB RAM 4GB NVIDIA MX150 1TB HDD 5400RPM 1080p
5100TL
6.
ASUS i7 8.Nesil 8GB RAM 4GB NVIDIA GTX1050 1TB HDD 5400RPM 1080p
5600TL
7.
LENOVO i7 8.Nesil 16GB RAM 4GB NVIDIA GTX1050 1TB HDD 5400RPM 1200p
6000TL
8.
ASUS i7 8.Nesil 8GB RAM 4GB NVIDIA GTX1050 1TB HDD 5400RPM 256GB SSD 1080p
6300TL
9.
DELL i7 7.Nesil 8GB RAM 4GB NVIDIA 940MX 1TB HDD 5400RPM 1080p
6800TL
10.
MSI i7 7.Nesil 16GB RAM 4GB NVIDIA GTX1050 1TB HDD 7200RPM 128GB SSD 1080p
7000TL
Bu on tercihten birini alabilirsiniz. Fiyatlara göre sıraladım. Bazı özellikleri de özellikle yazıp belirttim. Detayına bakabilirsiniz, çok detaya girmedim.
Birkaç şey daha:
-Eğer Windows 7 kullanacaksanız, Windows 10 ile aranız iyi değilse, o zaman 8.Nesil işlemcilerden uzak durmalısınız... Onlarda Windows 7 desteği yok haberiniz olsun. Ancak Windows 10 kurabilirsiniz 8.Nesil işlemcilere.
-Bu arada İntel işlemcilerden seçtim size çünkü "emulator" demişsiniz, o konuda AMD işlemciler bu fiyatlarda pek iyi olmayabiliyor, İntel daha çok işinizi görecektir diye bunları seçtim.
-RPM dediğimiz HDD yazma hızına, eğer SSD yoksa dikkat edebilirsiniz. SSD olan sistemlerde çok da önemli değil, yine yüksek olması iyidir ama elzem diyemeyiz, sistemi yavaşlatmaz.
-RAM tercihinde yükseltilebilir boş slotu olanlara baktım. 8GB RAM alacaksanız, yine siz de bakın, gözümden kaçmışsa diye çünkü bugün değil ama ileride 8GB RAM alıp takıp 16GB RAM olarak kullanmanız illa ki gerekecektir.
-DVD-ROM'ları incelemedim fakat laptopta eğer sadece HDD olanlardan alacaksanız DVD-ROM olanını almanızı tavsiye ederim. Neden? Çünkü uzun süreli kullanmanız gerekiyorsa ileride DVD-ROM yerini söküp, kızak takıp, oraya HDD'yi alabilir, asıl slota da SSD takıp SSD+HDD olarak kullanabilirsiniz ki tertemiz çalışır
-Ekran kartlarının bit değerleri performansa etki edecektir. Bunun için 128bit olanları tercih edebiliyorsanız, yani elinizdeyse, bütçeniz yetiyorsa, attıklarım arasında 64bit yerine 128bit tercih etmenizi tavsiye ederim. Ama bütçem o kadar iyi değil derseniz, 64bit de el mecbur kullanılabilir.
-Marka olarak birkaç noktaya da değineyim.
Eğer HP seçerseniz, bilin ki HP kasalarını yeniledi. Kolay soğuyabilen bir durumda kasaları fakat diğerlerinde de HP'de de MUTLAKA altına soğutucu fan alın. Güzel ve rahat kullanımı olan birçok laptop soğutucu var. Altında çalıştırmasanız bile o yükselti çoğu zaman laptop için bulunmaz nimet olacaktır. Unutmayın yüksek derecelerdeki sıcaklık donanım ömrünü etkiler... HP ile ilgili, sökmesi kolaydır fakat aklınızda bulunsun tek bir kapağın altında direkt anakart olduğundan, pek de korunaklı, dolambaçlı yapısı yok yani düşüreyim demeyin, sivri bir yere hiç vurmayın...
Eğer ASUS seçerseniz oyun için olan bir kasa tasarımı olduğundan diğerlerine göre daha rahat soğutma ve kullanım sağlayacaktır.
Eğer MSI seçerseniz oyuncu tasarımı olmadığına aldanmayın, ASUS'un oyuncu kasasını aratmaz. İşlemci olarak en sağlamı o diyebilirim zaten bunlar arasında, normal yani en pahalısı olması...
Eğer LENOVO seçerseniz, bilin ki uygun fiyata iyi donanım alıyorsunuz. Marka olarak yüksek fiyatlarla gark etmiyorlar insanı, o açıdan iyi. Tasarımlarını pek sevmesem de kasaları da iyidir. Ayrıca yukarıdaki LENOVO olanlardan biri 1200p yani 1080p ile arasında biraz fark olan, daha iyi bir monitör, yine bunu da araştırabilirsiniz.
Ve DELL... Kime laptop önersem, illa ki bir adet ekleyeceğim bir markadır. Garanti hizmetinin benzerini görmedim, benzer yerinde garanti hizmeti bilen varsa da aydınlatabilir. Eğer çok seyahat ediyorsanız, ben laptopuma ne olursa olsun, onsuz bir hafta bile bana zül gelir diyorsanız o zaman DELL almalısınız. Adamları bir telefonla kayıt oluşturup en kısa sürede evinize çağırabiliyor, anakart değişimini bile gözünüzün önünde yaptırıp, teşekkür edip uğurlayabiliyorsunuz... Kargoların keşmekeş olduğu bir ülkede bu hizmet bir hayli büyük avantaj... Hatta küçük bir öneri: Eğer DELL almasanız bile, garantiye göndermeniz gerekirse, kargolarla uğraşmadan el ile kendiniz en yakın teknik servise verin derim... İmkanınız varsa yapın, yakın şehirse de gezmiş olursunuz... Ama imkan yoksa el mecbur tabi... O zaman da UPS gibi kaliteli firmaları tercih etmenizi ve muhakkak kutusunda, ekstra önlemlerle yollamanızı öneririm
Güle güle kullanın diye bunca şeyi yazdım. Umarım faydası olur.
Bir de çok küçük bir şeyde daha bilginiz olsun. O ilklerden yani uygun fiyatlılardan almanız gerekirse eğer PUGB'yi çok bilmiyorum ama ekran kartı tüketimi yüksek olsa gerek. 1080p olsa dahi laptop 768p çözünürlükte, orta veya düşük ayarda oynamanız gerekebilir. Teknolojide bu denli bir pahalılık olduğundan o listede de gördüğünüz gibi sağlam bir ekran kartı dediğinizde 1500TL fark atıyor... Oynayabilirsiniz, hatta bilgisayar modeliyle aratın, illa oynayan vardır YouTube'ta paylaşmıştır, izleyin, ona göre karar verin. Fakat dediğim gibi önerim pahalıdan, ucuza
Bir şeyi unutuyordum, aklıma geldi. Bu makinelerin hepsi FreeDOS'tur. Yani işletim sistemi yoktur. Bu sayede gereksiz yere ona da para eklenmemiş olur. Orijinal kullanmak isterseniz OEM Windows 10 satın alabilirsiniz en çok 50TL'dir... O da size kalmış tabi...