Ubuntu 15.04 vs Windows 8.1

OsPat düzgün bir şekilde açıklamışsın, teşekkür ederim. aliayse22, net stop http. Ben bilgisayarda kullanılan Ubuntu 15.04'den bahsettim Android Linux tabanlı olabilir Android ve Linux ile sıkıntım yok. Bu arada OsPat Windows 8'den itibaren sürücü kurmakla uğraşmıyorsun zaten, Windows kurulduktan sonra internet bağlantın hızlıysa 5 dakika içerisinde ekran kartı dahil her şeyi yüklüyor, Nvidia optimus sistemi olan çift ekran kartlarının her sürücüsünü tek tek kuruyor, en iyi kısmı da bu zaten.
 
Eskiye göre çok daha iyi durumda. Birçok driverı dediğin gibi kuruyor. Ama Windows'taki sürücüler güncel olmuyor bazen. Özellikle sık güncellenen grafik kartı sürücüleri gibi. Bunları kendi sitelerinden arayıp indirmek gerekiyor.
 
Bazı linux dağıtımlarının arkasında şirketler var zaten(Canonical , Novell vs). Linux dağıtımlarında gerçekten birçok işini halledebilirsin. Birçok driverı da tanır. Windows'taki gibi driver kurmakla uğraşmazsın. Bu dağıtımların arasında en popülerlerinden biri de Ubuntu'dur.
Performansta bilgisayar özellikleri ve dağıtıma göre değişir. Gereksiz Windows-Linux kavgası yapmanın alemi yok. Şu da bir gerçek ki Windows kullanmasını bilen adam kolay kolay PC'ye virüs , mallware bulaştırmaz. Windows 8.1 performansı gerçekten çok iyi. Aynı şeyi Windows 7 yada Vista için söyleyemem. Oyun konusunda da Linux hiçbir zaman tatmin etmemiştir. Windows ortamında görsel arayüz desteği sayesinde birçok şeyi yapmak daha kolaydır. "Linux'ta da komutlarla daha kısa sürede halledersin" diyenler çıkacaktır. Sıradan kullanıcılar komutları ezberleme , akılda tutma , not alma işine girişmek istemeyecektir.
Sonuç bilgisayardan oyun beklentin yoksa linux dağıtımları iyi bir seçenek. Ubuntu da en popülerlerden biri. Ama oyundan vazgeçemem dersen Windows'tan başka çare yok. Windows 8.1 bence gerçekten performans konusunda şu anda en iyisini veriyor.
Windowsun açıkları daha fazla her sene çok tehdit edecek açıklar var hızlı bir şekilde kapatıyor fakat Linux açık kaynak oldugundan hatalar direk düzeltiliyor.Standart ev kullanıcısıysanız windowsta veya linuxta size pek bir fark yaratmayacaktır.Eğer linux oyunları tatmin etmiyor diyorsan playonlinux dağıtımını kurarsan her türlü windows oyununu kurarsın.Directx 9 sorunsuz çalışıyor linuxta playonlinux'un yeni versiyonu 11 ile çıkacak.Terminalin komutlu olması bir şey değiştirmez mac os dada öyle fakat sıkıntı çıkarmıyor.Elementary OS kur bak bakalım terminale ihtiyacın olacakmı ? Dağıtımdan dağıtıma değişir.Windows kullanmasını bilen arkadaş virüs bulaştırmaz diyorsun adam offsetini yakalayıp uzun süre antivirüslerin yakalamayacağı virüs yapıyor sonra forum da falan yazılımla birleştirip sana veriyor virüstotalde taratıyorsun 0/54 ama açtığında virüsü yemiş oluyorsun virüstotalin algılaması 1-2 hafta alıyor.Arayüz desteği olarak ubuntu ve elementary os un çok güzel arayüzleri var.
 
Mesajımı alıntı yapıp bana cevap vermene gerek yok. Standart ev kullanıcısı veya değilim. Ben ne dedim Linux - Windows kavgası istemiyorum.
Daha önce birçok linux dağıtımı denedim. Şu anda da bir yandan Ubuntu kullanıyorum.(Ubuntu , Linux Mint , Manjaro , Linux Lite , Pardus ,Elementary OS , Chromixium OS , Chromium OS , Fedora , OpenSuse , vs ....)
Wine- Playonlinux platformunu ilk defa duyduğumumu sanıyorsun? Zaten her oyuna desteği yok olanlarında bir kısmı sorunlu. Bu programlamı açığı kapatacaksın ?
Ben Windows'ta antivirüs kullanmayan biriyim. Neyi nereden indireceğini bilirsen, her gördüğün indir butonuna basmazsan bulaşmaz merak etme. Bulaştırıyorsan da o senin sıradan bir ev kullanıcısının başlagıcında olduğunu gösterir. Linux'ta açık kapatıyorlar vay şöyle yapıyorlar vay böyle yapıyorlar... gibi bir açıklama komik. Microsoft koca bir şirket olarak tek platformda açık kapatmaya çalışıyor. Dünyanın %90 ı Windows kullanıyor. Haliyle virüslerde Windows için yazılıyor. Linux için yazmaya zahmet etmiyorlar.
Arayüz olarak Elementary os diyorsunda stadart Gnome masaüstünden Pantheonun çok bir farkı yok bence. O zaman Gnome masaütü kurulan her sistem mükemmel demektir. Ama bu komut satırının kullanılmasına gerek olmadığı anlamına gelmez.
Mac OS ta kurulu sistemimde. Daha bir kere bile komut satırından bir kod girmem gerekmedi. Sen nasıl kullanıyorsun Mac OS'u merak ettim açıkcası.
 
Kod yazmak sana dahice geliyorsa , herşeyin temelinde kodlar yatıyor. Windows'ta kodla yazılıyor sonuçta , windows uygulamalarıda windows ortamında belirli kodlama dilleri ile geliştiriliyor. Söylediğinin bir anlamı yok.
 
Traceroute bir veri paketinin gönderilmek istenildiği adresi ulaşıncaya kadar gecen sürede, veri paketinin hangi hostlar üzerinden geçtiğini ve IP kaynak yönlendirme seçeneğinin ( strict source routing, loose source routin) hangisi olduğunu görmemizi sağlayan bir ağ aracıdır.
Traceroute aracı tüm unix benzeri işletim sistemlerinde bulunur. Microsoft windows tabanlı işletim sistemlerinde tracert, traceroute ile aynı fonksiyonlara sahiptir.
 
Linux, programcıların ve Bilgisayar dahilerinin işidir. Windows kölelik işidir. Olay bu.
Bence bu kadar kabaca bakmayin. Herbirinin kendince avantajlari var. Windows Directx' e büyük önem vermekte. Directx her yönüyle bir oyun kütüphanesi. Fakat diğer işletim sistemlerinde ses ve grafiği kapsayan Directx' e yakin bir kütüphane bulunmuyor. Microsoft Directx' e çok önem gösteriyor. Birçok kişinin aklina OpenGl gelebilir fakat OpenGl oyun kütüphanesi değildir, OpenGl bir grafik kütüphanesidir. Hal böyle olunca oyun için avantajli gibi görünüyor bana göre Windows. Windows' un diğer bir avantaji ise bence kendi ile gömülü olarak gelen pencere sistemi. Bu birçok yeni kullanicinin işini kolaylaştiriyor. Peki Unix tarzi işletim sistemlerininin avantaji ne? Mesela Bsd ve Linux işletim sistemleri genelde serverlarda kullaniliyor. Güvenlik açışından Windows' dan daha iyi. Ayrica dahili olarak gelen ve programcılarının işlerini kolaylaştiran birçok araci içeriyor Linux dağitimlari.
Özetlersem her bir işletim sisteminin bir avantaji var bence kestirip atmamak lazim.
Not: Yukarida yazdiklarim kismen kendi deneyimlerim, kismen bazi kişilerin aklima yatan fikirleridir. Yoksa ben bugüne kadar ne OpenGl ne de Directx kütüphanesini kullanip bir program yazmiş değilim.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı