Ubuntu 24.04.1 batarya problemleri

F710Kolu

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba,

Lenovo IdeaPad Gaming 3 model bir laptop kullanıyorum, ekran kartım NVIDIA RTX 3050. Ubuntu 24.04.1 yüklü. Windows işletim sisteminde, Windows + L tuş kombinasyonu ile bilgisayarımı kilitlediğimde veya kapağını kapattığımda bir sonraki gün baktığımda şarjı neredeyse hiç azalmıyor. Ancak aynı işlemi Ubuntu'da yaptığımda sabaha şarjın neredeyse yarısının bittiğini görüyorum.

Ayrıca, genel kullanımda da Windows'a göre Ubuntu'da pil süresi çok daha kısa. Bu durumu nasıl iyileştirebilirim? Pil ömrünü uzatmak ve tüketimi azaltmak için yapabileceğim ayarlar veya öneriler var mı?

Teşekkürler!

Son düzenleyen: Moderatör:
Gnome ekran kartını güç bakımından sömüren bir masaüstü ortamı. İnsanlar ne kadar "Linux şöyle şöyle performans uçurur." dese de uzun süredir Linux kullanıcısı olanlar bilirler ki bu böyledir. Yani Ubuntu'nun Windows'tan daha kısa sürede şarjı bitirmesi normal diyebiliriz çünkü ekran kartına abanıyor kullanım sırasında.

Ubuntu'da pil ömrünü artırmak için TLP kullanabilirsiniz. TLP çok detaylı ayarlara sahip. Burada ayarları açıklamaya kalkmam çok uzun sürecektir bu nedenle sizinkine benzer sistemlerde insanların yaptığı ayarları bulmanız lazım.

TLP kurulumu:
Kod:
sudo apt install tlp tlp-rdw
sudo tlp start

TLP arayüz kurulumu:
Kod:
git clone https://github.com/d4nj1/TLPUI
cd TLPUI
python3 setup.py --command-packages=stdeb.command bdist_deb
sudo dpkg -i deb_dist/python3-tlpui_*all.deb

Peki Windows tarafında uyku modunda az güç tüketmesine karşın Ubuntu'da uyku modunda çok fazla güç tüketmesi hakkında bir şey söyleyebilir misiniz?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı