Ubuntu kullancısı Arch'a geçebilir mi?

ydi0101

Femtopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İşlemci 12th Gen Intel(R) Core(TM) i5-12450H 2.00 GHz
Takılı RAM 16,0 GB (kullanılabilir: 15,7 GB)
Sistem türü 64 bit işletim sistemi, x64 tabanlı işlemci
GPU İntel UHD Graphics
Herkese merhaba. Temel bir Ubuntu kullanıcısıyımdım (şu anda Windows'tayım ve kişiselleştirmeyi özledim) ve Arch beni büyülemiş durumda. O yüzden geçmek istiyorum ama APT'ye alıştığım için Pacman, AUR vs. çok karışık geliyor. Bana bunların ne işe yaradığını, nelerin temel komutlar olduğunu falan bunları öğretebilir misiniz? Ya da Arch pişmanlık mıdır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba. Temel bir Ubuntu kullanıcısıyımdım (Şu anda Windows'tayım ve kişiselleştirmeyi özledim) ve Arch beni büyülemiş durumda. O yüzden geçmek istiyorum ama Apt'ye alıştığım için pacman, AUR vs. çok karışık geliyor. Bana bunların ne işe yaradığını, nelerin temel komutlar olduğunu falan bunları öğretebilir misiniz? Ya da Arch pişmanlık mıdır?

Hocam ikisini de zamanında kullanmış biri olarak söyleyebilirim ki Ubuntu her yönden daha basit (Arch'ı saf Arch olarak alırsak).

5-6 aylık bir GNU/Linux deneyimine sahipseniz Arch Linux kullanmaya başlamanızı öneririm ancak araştırma yapmaktan hoşlanan biri değilseniz Ubuntu, Fedora çok daha rahat olacaktır. Arch Linux'a alışma sürecinizde fazla sayıda belge okumanız ve video izlemeniz işinize çok yarayacaktır. Belge ve videolara ayıracak vaktiniz yoksa Arch Linux kurmanızı önermem. Arch dağıtımdan öte, dağıtım yapma aracıdır benim gözümde. Yalnızca paketlerin derlendiği bir depo sunar ve ne kurup kurmayacağın sana kalmıştır, bahsettiğim 5-6 aylık deneyim tam olarak bu noktada gerekir. GNU/Linux'ta hangi paketin ne işe yaradığını bilmeden Arch gibi minimal bir dağıtım kullanılmamalı.

Pacman, APT gibi bir paket yöneticisidir ancak çok daha hızlıdır. APT gibi sık sık hata vermez.

AUR, Arch Linux'un depolarında bulunmayan paketleri topluluğun paylaştığı depodur. Açılımından da bunu anlayabilirsiniz. (Arch User Repository) AUR için yardımcı paket yöneticisi kullanmanız gerekir. Paru öneririm. Kullanımı Pacman ile neredeyse aynıdır.

Pacman'ı temel olarak nasıl kullanacağınızı aşağıdaki rehberden öğrenebilirsiniz:

Paru'da ise sudo pacman yerine paru yazacaksınız, sonraki seçenekler genellikle aynıdır.

5-6 aylık bir GNU/Linux deneyimine sahipseniz Arch Linux kullanmaya başlamanızı öneririm ancak araştırma yapmaktan hoşlanan biri değilseniz Ubuntu, Fedora çok daha rahat olacaktır. Arch Linux'a alışma sürecinizde fazla sayıda belge okumanız ve video izlemeniz işinize çok yarayacaktır. Belge ve videolara ayıracak vaktiniz yoksa Arch Linux kurmanızı önermem. Arch dağıtımdan öte, dağıtım yapma aracıdır benim gözümde. Yalnızca paketlerin derlendiği bir depo sunar ve ne kurup kurmayacağın sana kalmıştır, bahsettiğim 5-6 aylık deneyim tam olarak bu noktada gerekir. GNU/Linux'ta hangi paketin ne işe yaradığını bilmeden Arch gibi minimal bir dağıtım kullanılmamalı.

Pacman, apt gibi bir paket yöneticisidir ancak çok daha hızlıdır. Apt gibi sık sık hata vermez.

AUR, Arch Linux'un depolarında bulunmayan paketleri topluluğun paylaştığı depodur. Açılımından da bunu anlayabilirsiniz. (Arch user repository) AUR için yardımcı paket yöneticisi kullanmanız gerekir. Paru öneririm. Kullanımı pacman ile neredeyse aynıdır.

Pacman'ı temel olarak nasıl kullanacağınızı aşağıdaki rehberden öğrenebilirsiniz:

Paru'da ise sudo pacman yerine paru yazacaksınız, sonraki seçenekler genellikle aynıdır.

Hocam peki Arch'da KDE Store gibi bir kişiselleştirme mağazası var mıdır?

Hocam peki Arch'da KDE Store gibi bir kişiselleştirme mağazası var mıdır?
KDE Plasma kurarsan elbette. Arch ek uygulama sunmaz ki zaten olayı tamamen minimal olmasıdır.

Hiç uğraşma bence kişiselleştirmeni Ubuntu üstünde de yapabilirsin. Günün sonunda aynı şey olacaktır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı