Ubuntu VS. Mint

Ubuntu'nun LTS versionları var, Long Time Support yani uzun dönem destekli. Bunlar 14.04'den başlar, 16.04, 18.04, 20.04 şeklinde 2'şer 2'şer gider. Şu anda en güncel LTS sürüm 20.04. 2022'de 22.04 çıkacak, LTS'ler 2 senede bir çıkıyor. Arada çıkan versionlar LTS olmayan versionlar. LTS olmayanlar çok kararlı olmayan versionlar yani güncellemeler sırasında aksaklıklar çıkabilir, o kadar da detaylı test edilmemiş versionlardır. Kendilerinden önceki LTS versionundan daha güncel kernel içerebilir, Kde, Xfce, Gnome vs. sistemlerinin en son çıkan sürümlerinin güncellemesini alır, daha sık ve çok güncelleme alır yani aklınıza gelecek ne varsa o tarihte var olan her türlü işletim sistemi bileşeninin en son sürümünün güncellemesini alır. Alır ama çok da iyi test edilmeden alır, kullanıcılarda problem çıkabilir. LTS'ler de güncelleme alır ama atıyorum belki en son gnome versionunun güncellemesini almaz da, bir önceki Gnome'un güncellemesini alır ama daha detaylı test edilmiştir, problem çıkarma ihtimali çok düşüktür. Aslında LTS olmayan versionlara o tarihte var olan LTS versionundan sonra çıkacak yeni LTS'ye hazırlık için var olan ara versionlar diyebiliriz.

Mint Linux, Ubuntu'nun lts versionlarının modifiye edilmiş hali. Yani alt yapısı o dönem hangi Ubuntu LTS denk geliyorsa, ona eşit. Bu yüzden Mint Ubuntu'dan daha kararlı diye bir algı oluşmuş durumda. Halbuki Mint kullanırken farkında olmadan yaptığınız gibi Ubuntu'nun eş değer LTS versionunu kullanıyor olsanız, Ubuntu'da en az Mint kadar kararlı gelecektir size. Mint'in aldığı güncellemeler Ubuntu LTS'nin aldığı sistem güncellemeleriyle aynı, ekstradan Mint için özel eklenmiş bazı yazılımların, özelleştirmelerin güncellemelerini alıyor bir tek.

Yani aslında Ubuntu vs. Mint diye bir şey yok :) Ubuntu vs Ubuntu LTS gibi bir şey hissedilen. Mint'in ne ekstrası var, mesela Xinnamon, Mate vs. eskiden Ubuntu için hazır kurulabilir halde gelmiyordu, kaynak kodundan derlemeniz gerekiyordu ama Mint için kurulum apt install ile yapılabiliyordu. Ubuntu 32 Bit desteğini kaldırdığı zaman Mint 32 Bit desteği vermeye devam etti vs.

Ben Linux kullandığım zaman Ubuntu'nun LTS versionlarını kuruyorum. LTS olmayanları kullanmıyorum, hep bir problem çıkıyor çünkü çok kurcalıyorum. Ama Mint'i de kullanmam diyemem. Ubuntu LTS'yi tercih etmemin sebebi, çok eskiden Android Studio Mint'e kurulamazken Ubuntu LTS'ye kurulabiliyordu, şimdi öyle bir durum söz konusu değil ama yani o dönem biraz soğumuş oldum Mint'den.

Ubuntu kurarsanız şu an için Ubuntu 20.04 lts olanı kurmanızı tavsiye ederim ama Mint de iyidir :)
 
Ubuntu'nun yeri bende ayrıdır. Linux'u insanlara tanıtmış ve sevdirmiş dağıtım. Ama Ubuntu artık şirketleşmiş, şişirilmiş bir dağıtım ve özel mülk yazılımlarla geliyor. Ubuntu'yu sevmememin diğer bir sebebi ise Snap'ı kullanıcılarını kullanmaya zorluyor olması. Snap'in sorunu ise kapalı kaynak olması ve yavaş çalışıyor olması. Şu anda aklıma Ubuntu kullanmamak için aklıma gelen sebepler bunlar. Bu nedenler yüzünden Mint diyorum.
 
Aslında bu tarz konularda pek yazmayı sevmiyorum fakat işin içinde Ubuntu olunca kendimi tutamıyorum bu sorunun benim için cevabı çok net Kesinlikle Mint
 
Ubuntu'yu 14.04'ten beri kullanıyorum ama farklı bir dağıtıma geçeceğim artık. Sıkılmaktan ziyade arada bir (Ubuntu MATE kullanıyorum şu an) MATE kabuğu kendi kendine çöküyor, Kingston A2000 ile sorunlar yaşamıştım öbür bilgisayarımda, aşırı şirketleştirme var... Ubuntu'nun silkelenmesi lazım.

Garipseyebilirsiniz ama mümkünse Debian kullanmaya bakın. Sonra Linux bilginizi arttırmak isterseniz de daha zor şeyler deneyin, örneğin Gentoo veya Arch Linux gibi, veya BSD sürümleri gibi. BSD ile cebelleşirken çok fazla şey öğrendim.
 
Eskiden Ubuntu güzel bir dağıtımdı. Ubuntu'nun 12.xx, 14.xx ve 16xx versiyonları benim favorimdi. Ama ne olduysa 16.04 sürümünden sonra bence Ubuntu bozdu, gerek arayüz olarak gerek saçma buglar olarak benim için berbat bir dağıtıma dönüştü. (Gereksiz sistem kullanımı da cabası. Özellikle düşük bir sisteminiz varsa Ubuntu ile Windows neredeyse aynı performansı sunuyor.)

Kısacası benim için artık Mint daha iyi. Cinnamon ortamını seviyorum ve Mint kullanırken ciddi bir problemle karşılaşmadım hiç.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı