Ubuntu'da SAMBA server kurulumu yaptıktan sonra "belirtilen ağ parolası geçersiz" hatası

herchell

Hectopat
Ubuntu 22.04 üzerinde Samba kurulumu yaparak, Windows 11 yüklü bilgisayarımdan paylaşılan bir klasöre erişmek istiyorum. Gerekli adımları uyguladım:
smb.conf dosyasına aşağıdaki paylaşımı ekledim:
[sambashare]
comment = Samba on Ubuntu
path = /home/username/sambashare
read only = no
valid users = username
  • username kullanıcısı için smbpasswd -a username ile parola tanımladım.
  • Klasör izinlerini chown ve chmod komutlarıyla düzenledim

sudo chown -R username:username/home/username/sambashare
sudo chmod -R 755 /home/username/sambashare
  • smbd ve nmbd servislerini yeniden başlattım.
  • UFW üzerinden Samba’ya izin verdim: sudo ufw allow 'Samba'
  • Windows'ta “Ağa sürücü bağla” diyerek \\ipadress\sambashare yolunu kullandım.
  • "Farklı kimlik bilgileri kullanarak bağlan" seçeneğini işaretleyip kullanıcı adı ve parolayı doğru girdiğimden emin oldum.

Ancak her seferinde “Belirtilen ağ parolası geçersiz” hatası alıyorum. Ping testleri başarılı, IP doğru görünüyor (ipadress), ayrıca testparm çıktısı da herhangi bir hata göstermiyor.

SMB 1.0/CIFS File Sharing Support özelliği Windows’ta aktif, Defender dışında antivirüs programım yok. Computer Browser servisini otomatik olarak başlattım. Windows Kimlik Bilgileri Yöneticisi’ni temizledim ama sorun hala devam ediyor.

Windows'tan paylaşılan bir klasöre erişmek için Samba serverı oluşturmana gerek yok. Dosya yöneticinden network bölümüne girersen gözükür orda. Gözükmüyorsa hangi tür paylaşım yaptığına göre elle yolu gir.

Eğer Ubuntu'da bir paylaşım yapıp buna Windows'tan bağlanmak istiyorsan işte adımlar:

Bash:
sudo groupadd sambashare
sudo usermod -aG sambashare $USER
sudo smbpasswd -a $USER
sudo ufw allow samba && sudo ufw reload #ufw kurulu degilse gec bunu
sudo systemctl restart smdb #smdb olmazsa samba yaz.

Bundan sonra smb.conf dosyanı açıp içine böyle paylaşım ekleyebilirsin.

Bash:
[PaylasimADI]
path = /Paylasilacak/Klasor/Yolu
browseable = yes
read only = no
writable = yes
guest ok = yes
create mask = 0775
directory mask = 0775

Ya da bunlarla ugrasmayip direkt GNOME'un icerisindeki paylasim ayarina bakabilirsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı