Uçak mühendisi kendi başına neler yapabilir?

İTÜ uçak mezunu ama ne üzerine gelişti? Deneyimleri ne üzerine? Sahada mı çalıştı yoksa masa başı tasarım kısmında mı çalıştı? Şimdi Uçak Mühendisliği, Makine'ye göre aha özel bir alan olsa da, kendi içinde özelleştiği alanlar da var yine. Dolayısıyla bunları belirlemek gerek önce.

Uçak Mühendisliği Türkiye'de birkaç üniversitede var. Bunun en üstü ise İTÜ. Kendini tasarımda (Solidworks, CATIA) ya da sahada geliştirmiş, deneyim kazanmış birisi, popüler firmalarda kolaylıkla iş bulabilir.

Proje geliştirme, proje ve iş takibi, takım çalışması gibi konularda da yetenekli ve deneyimli ise, firmaların AR-GE departmanlarına rahatlıkla girebilir.



Uçak yapmak? İlginç bir algı ama doğru değil. Bir uçağın ya da bir hava aracının birden fazla alt sistemi vardır ve bunlar ayrı ayrı geliştirilebilir. Bir mühendis, bu sistemleri sıfırdan geliştirebileceği gibi, mevcut sistemler üzerine de çalışabilir.



HAVELSAN, ASELSAN, Baykar ve TEI/TUSAŞ deli gibi nitelikli mühendis arıyor, alımı yapıyor. Ezbere konuşanlara bayılıyorum ya.
Dedikleriniz doğru benim algım yanlış olmuş biraz ancak hala bir uçak mühendisinin ve İTÜ gibi bir okulda okumuş bir insanın yurtdışında daha fazla imkan bulabileceğini düşünüyorum.
 
Savunma sanayine girmeni tavsiye ederim. Türkiye askeri havacılık konusunda son 20 yılda çok fazla yol kat etti ve bu sektöre çok daha iyi havacılar şart. İlerde de askeri havacılıktaki başarının yansımasını illa ki sivil havacılıkta da görürüz.

Türkiye'de de havacıya iş yok diyenlere aldırmayın, kendini geliştirmiş havacıya iş çok.
 
Havelsan, ASELSAN, baykar ve TEI/TUSAŞ deli gibi nitelikli mühendis arıyor, alımı yapıyor. Ezbere konuşanlara bayılıyorum ya.

Aynen aynen buraya şimdi öyle şeyler yazardımki ama hiç gerek yok ASELSAN da ve tai de çalışan arkadaşlarım var. Ülkeye şöyle bir dönüp bakarsan nitelikli insanların hepsinin yurt dışına gittiğini görürsün çünkü bu ülkede değer görmüyorlar.
 
Aynen aynen buraya şimdi öyle şeyler yazardım ki ama hiç gerek yok ASELSAN da ve TEI de çalışan arkadaşlarım var.

Buyurun yazın, burası serbest kürsü.

ASELSAN ve TEI'nin birçok nitelikli mühendis aradığından bahsetmiştim. Değerden kasıt maaş mı yoksa bir mühendisin, uzmanlaştığı alanda, yerli bir firmada çalışması mı? Burada "değeri" tanımlamak gerek o halde.

...İTÜ gibi bir okulda okumuş bir insanın yurt dışında daha fazla imkan bulabileceğini düşünüyorum.

Bu doğru zaten. Bizim birkaç firmamız karşısında Avrupa ya da ABD'de birçok firma var. Ancak dediğim gibi, ülkemizde bu alanda çok fazla bölüm yok, nitelikli mühendis de çok yok. Bu nedenle mezun olan yetenekli insanlar, yine bu alandaki firmalarımıza gidiyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu doğru zaten. Bİzim birkaç firmamız karşısında Avrupa ya da ABD'de birçok firma var. Ancak dediğim gibi, ülkemizde bu alanda çok fazla bölüm yok, nitelikli mühendis de çok yok. Bu nedenle mezun olan yetenekli insanlar, yine bu alandaki firmalarımıza gidiyor.
Tamamdır. Bilgiler için teşekkürler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı