yunusebaran
Hectopat
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- Intel i9-13900K – RTX 4070 Ti Super – 32 GB 5600MHz DDR5 RAM
- Meslek
- 3D CAD Jewelry Designer and Environment Artist
Merhabalar
Uzunca bir zamandır kullandığım yazılımların açık kaynak olmasına dikkat ediyorum. Hepimizin bildiği gibi, popüler yazılımların çoğu oldukça maliyetli. Özellikle bireysel kullanıcılar veya küçük işletmeler için bu maliyetler büyük bir yük olabilir. Neyse ki, açık kaynak program dünyası bu konuda bize çok güçlü alternatifler sunuyor. Hem ücretsiz hem de güçlü özelliklerle dolu bu yazılımlar, ücretli programların eksiklerini kapatırken bazen onları geride bile bırakabiliyor. Bu nedenden ötürü %75'ini deneyimlediğim bir program listesi hazırlamak istedim.
Windows 10 ve 11'i optimize edip hızlandırmak ile alakalı rehberime bu yazıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Dilerseniz başlayalım!
Sevgiler, saygılar...
Uzunca bir zamandır kullandığım yazılımların açık kaynak olmasına dikkat ediyorum. Hepimizin bildiği gibi, popüler yazılımların çoğu oldukça maliyetli. Özellikle bireysel kullanıcılar veya küçük işletmeler için bu maliyetler büyük bir yük olabilir. Neyse ki, açık kaynak program dünyası bu konuda bize çok güçlü alternatifler sunuyor. Hem ücretsiz hem de güçlü özelliklerle dolu bu yazılımlar, ücretli programların eksiklerini kapatırken bazen onları geride bile bırakabiliyor. Bu nedenden ötürü %75'ini deneyimlediğim bir program listesi hazırlamak istedim.
Windows 10 ve 11'i optimize edip hızlandırmak ile alakalı rehberime bu yazıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Dilerseniz başlayalım!
Grafik ve Tasarım Araçları
- GIMP: Adobe Photoshop’un en popüler açık kaynak alternatifi. Gelişmiş fotoğraf düzenleme araçları sunuyor, hatta bilen bilir, Google'un ilk logosu bile zamanında GIMP üzerinden yapılmıştır. Hala aktif olarak kullanıyorum ve her zaman yeterli oluyor.
- Inkscape: Adobe Illustrator’a güzel bir rakip desek yanlış olmaz. İlk çıktığı zamanlar çok iyi bir program değildi, ancak şu anda gayet iş görecek seviyede. Birkaç kez logo yaparken kullanmıştım, gayet başarılı.
- Krita: Corel'ın Painter’ına, hatta bazı yönlerde Adobe Illustrator’a bile rakip. Gerçekten ücretsiz bir yazılıma göre oldukça iş yapıyor. Dijital ressamlık ve boyama işlemleri için güçlü bir araç.
3D Modelleme ve Animasyon
- Blender: Benim biricik göz bebeğim. 3D ile alakalı her şey bir programda. Keyshot, Zbrush, 3ds Max veya Maya gibi yazılımlarla kapışabilir, hatta optimizasyon olarak onları sollayan açık kaynak alternatifi. Modelleme, animasyon, render ve heykeltraşlık araçları içeriyor. Özellikle 4.3 güncellemesi ardından yeni gelen fırçalar ile heykeltraşlık kalitesini çok arttırdı. 3D'ye başlamak istiyorsanız ihtiyacınız olan program budur.
- FreeCAD: SolidWorks’e uygun bir çözüm ama maalesef bir SolidWorks değil. Yine de, kapsamlı bir şekilde öğrenilirse SolidWorks’e gerek kalmayabilir.
- MeshLab: Mesh analizi ve tamiri için çok güzel bir program. Arayüzü acil güncellenmeli ama kritik durumlarda hayat kurtarabilir. Materialise Magics alternatifi denilebilir. Ayrıca MeshMixer da ücretsiz güzel bir mesh tamir uygulaması.
Video ve Ses Düzenleme
- Shotcut: Adobe Premiere Pro'ya rakip değil belki ama video düzenleme için ücretsiz bir alternatif. Basit ama işlevsel.
- Audacity: Adobe Audition yerine ses kaydı ve düzenleme yapabileceğiniz güçlü bir araç. Gerçekten güzel bir yazılım, birçok konuda hayatımı kurtarmıştır.
Ofis ve Üretkenlik
- LibreOffice: Microsoft Office yerine kullanılabilecek tam özellikli bir ofis paketi. Bazen saçmaladığı durumlar olabiliyor ama acil PDF düzenlemesi veya metin yazılması gerekiyorsa oldukça işe yarar.
- OnlyOffice: Microsoft Office'e benzer ama bu da ücretsiz bir ofis programı. Belge, tablo ve sunum hazırlamak için ideal. LibreOffice'den ayıran kısmı arayüzü daha güzel ve arkadaşlarınızla aynı anda belge üzerinde çalışabilme özelliği mevcut.
- Zettlr: Not alma ve yazma işlevlerinde oldukça başarılı. Evernote gibi bir uygulama, en güzel tarafı Markdown tabanlı olması ve her türlü işletim sisteminde çalışabilmesi. Böylelikle tek tıklama ile notlar kopyalanabilir. Alternatifi Obsidian demek yanlış olmaz.
Proje Yönetimi ve Ekip Çalışması
- Taiga: Jira yerine harika bir çözüm. Daha önce kullandım şiddetle tavsiye ediyorum, ücretsiz bir alternatif olabilir.
- Rocket.Chat: Slack’in yerine kullanılabilir. Başta biraz garip gelebilir ama kesinlikle işe yarıyor.
Kodlama ve Yazılım Geliştirme
- VSCodium: Visual Studio Code’un açık kaynaklı bir sürümü. Visual Studio'nun desteklediği eklentileri desteklemiyor maalesef ama kodlama konusunda hatırı sayılır bir seviyedesiniz ve telemetri göndermeyen açık kaynaklı bir şey istiyorsanız deneyebilirsiniz.
- Podman: Docker’ın en iyi açık kaynak alternatifi. Daha güvenli bir konteyner aracı kullanmak isterseniz hemen alışın buna derim.
İşletim Sistemleri ve Sistem Araçları
- Linux: Ne olduğunu biliyorsunuz zaten. Ben tamamen açık kaynak olacağım diyorsanız sizi şuraya alalım. Linux, hem esneklik hem de güvenlik açısından muazzam bir seçim.
- 7-Zip: Bu varken neden WinRAR kullanıldığını anlamıyorum. Ücretsiz ve güçlü bir dosya sıkıştırma yazılımı.
- BleachBit: CCleaner’ın açık kaynaklı bir alternatifi. Verileri yedirmeden PC temizlemek istiyorsanız sizi buraya alalım
- VLC Media Player: Anlatmaya gerek var mı? Muazzam bir medya oynatıcı, hemen her formatı destekliyor hatta ağ üzerinden canlı izleme ile yapıp Android TV'de bile kamera görüntüleri izlenebilir.
- Bulk Crap Uninstaller: Windows'un default program kaldırıcı özelliğinin, gerçekten o programdan geriye bir şey bırakmayan versiyonu. Programları tamamen kaldırmanızı sağlar.
- Driveridentifier: Driver yükleme programlarına karşıyımdır, ancak bu yükleme yapmıyor. Sadece eksik olan sürücüleri bulup sizinle paylaşıyor.
- KDE Connect: Telefon ile bilgisayar arasında mükemmel bir uyum sağlayan bir program. Gerçekten hayatı kolaylaştırıyor, çocuğum olursa adını KDE Connect koyabilirim.
- LocalSend: Aynı ağda olan tüm cihazlar arasında işletim sistemi ve cihaz türü fark etmeksizin dosya paylaşımı yapmanızı sağlar. 20 kişilik ofislerde bile kullandığım, kablosuz veri transferiyle insanı kendine aşık eden bir program.
- FileConverter: Dosyalarınızı yerel olarak internet gerektirmeden istediğiniz formata dönüştüren bir araç
- Quick Picture Viewer: Default fotoğraf görüntüleme aracı olarak kurulabilecek en iyi seçenek
- Free Download Manager: IDM alternatifi ücretsiz bir şey arıyorsanız on numara seçenektir yıllardır kullanırım hiç beni üzmedi.
VPN ve Şifreleme
- KeePass: Şifrelerinizi güvenle saklayabileceğiniz bir program. Ancak yedekleme hizmeti yok. Eğer yedekleme ve cihazlar arası senkronizasyon istiyorsanız Bitwarden kullanabilirsiniz.
- OpenVPN: Sanal özel ağ oluşturmak için piyasadaki tüm VPN'lerin açık kaynak alternatifi. Kurulumu biraz uğraştırabilir.
- TailsOS: USB belleğinize kolayca kurabileceğiniz, Tor ağı ile tamamen şifrelenen %100 anonim bir işletim sistemidir. USB bilgisayardan ayrıldığı an tüm veriler silinir (dilerseniz içine küçük bir şifrelenmiş saklama alanı da oluşturabilirsiniz). Opsec hatası yapmadığınız sürece TailsOS, size saf anonimlik vadediyor.Audacity, LibreOffice, Metadata Cleaner, Thunderbird gibi birçok faydalı araçla birlikte gelir. TailsOS, her ihtimale karşı yanınızda taşımanız gereken mükemmel bir işletim sistemidir.
Sevgiler, saygılar...
Son düzenleyen: Moderatör: