Çözüldü UEFI bölüme virüs bulaştı

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DuhanOrhan

Centipat
Daha fazla  
1 hafta önce bilgisayara trojan emotet adlı bir virüs bulaştı. Temizlediğimi sanıyordum ama bugün ESET ile tam tarama yaptığımda 3 tane algılama buldu. 2 tanesini temizledi ama UEFI Firmware computrace adlı uzantıya dokunamadı. Bu sistemin kendinden var olan bir şeyi mi ? Veya trojan buraya yerleşmiş olabilir mi ?

Bir sürü araştırma yaptım ama fazla bir şey anlamadım.

Dosya Ekleri

• IMG_20210211_222825.jpg
    352 KB · Görüntüleme: 617
Çözüm
@Silinen üye
Diğer bulunanları temizleyin. EFI/Computrace yazanda da sorun yok, sadece risk teşkil ettiği için öyle yazıyor. Bir zamanlar neredeyse çoğu laptopta veya bilgisayarda fabrikadan yüklenen bir yazılım, hırsızlık koruması özelliği için kullanılıyor fakat ilk sürümleri zafiyetli. BIOS ayarlarından kapatabiliyorsanız Computrace özelliğini kapatın ve BIOS update yapın. Sorun çözülecektir, çözülmezse de istisnalara ekleyebilirsiniz. Yani sanıldığı gibi UEFI zararlısı yok ortada.

Onun dışındaki bulunan normal zararlıları da temizleyin bilgisayardan.
1 hafta önce bilgiyara trojan emotet adlı bir virüs bulaştı temizlediğimi sanıyordum ama bugün ESET ile tam tarama yaptığımda 3 tane algılama buldu, 2 tanesini temizledi ama UEFI Firmware computrace adlı uzantıya dokunamadı. Bu sistemin kendinden var olan bir şeyi mi? Veya trojan buraya yerleşmiş olabilir mi ve sorun teşkil eder mi ?

İnternette okuduğum bazı makalelerde siber saldırı yazıyordu ama anlamadım.

Dosya Ekleri

• IMG_20210211_222825.jpg
    352 KB · Görüntüleme: 118
UEFI frameware genellikle grub menüsünde biosa giriş diye hatırlıyorum fakat emin değilim.

UEFI Firmware, eski bilgisayarlarda BIOS diye tabir ettigimiz sey. Durum ciddi gorunuyor. @24099
Önceki konusuna cevap versin orada yapması gerekeni yazdım ben. Ona göre cevap vereceğim ama durum sanıldığı gibi değil. Sadece emin olmak için soruyorum ve log istiyorum

Malwarebytes ile de tam tarama yapmıştım hiçbir şey bulamadı. ESET yanlış algılama yapmış olabilir mi, nasıl emin olacağım? Format da atamam, çok önemli dosyalarım var. İş cidden bu kadar ciddi mi?

Şu an yatmak durumundayım yarın söylesem yardım eder misin? İş cidden format atmaya kadar gidecek mi? Çok önemli dosyalarım var. Şu an gerçekten korktum ve nasıl emin olacağım?

@DuhanOrhan
Format falan atmayın hemen. Madem öyle yarın dediğim ESET loglarını paylaşın sadece, o zaman bakıp söyleyeyim durumun ne olduğunu net olarak.
Hocam güvenemediğim için mobilden giriyorum kusura bakma sistem bilgileri resim olarak koydum. ESET'in günlüğüne baktığımda tüm korumalar boş sadece algılamalarda yazıyordu. Ve sadece dün tam tarama yaptım o zaman buldu.
Düzeltme , ayın 6 sındada tam tarama yapmışım ve ozaman hiçbir algılama bulamamış 6 gündür googla dahi girmedim virüs 1 inde bilgisayara girmişti şuandada bilgisiyara güncelleme geldi hocam şuan kafam çok karıştı.

Dosya Ekleri

• IMG20210212110937.jpg
    456 KB · Görüntüleme: 108
  • IMG20210212110611.jpg
    312,9 KB · Görüntüleme: 97
  • IMG20210212110547.jpg
    328,8 KB · Görüntüleme: 106
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…