DuhanOrhan
Centipat
Daha fazla
Aynen öyle. Yani ortada bir UEFI rootkit sanıldığı gibi yok, dün diğer konusunda da yazmıştım durum sanıldığı gibi değil diye. Ben de tam emin olmak amacıyla kaç keredir log istiyorum fakat arkadaş paylaşmamakta inat ediyor.İkinci fotoğrafta başka bir tehdit var, daha doğrusu bir HackTool aracı. Sanırım korsan yazılımlar kullandığınızdan.
Üçüncü fotoğrafta zararlının tespit ismi tam olarak belli değil. Ancak konuda paylaştığınız fotoğraftan bakarak muhtemel tehdit adı şu:
a variant of EFI.CompuTrace.A
EFI/CompuTrace
Bazı BIOS yazılımlarında CompuTrace özelliği güvenlik açığına yol açtığından tehlikeli olabilecek yazılım olarak algılanıyor. BIOS ayarlarından bu özelliğin devre dışı bırakılması gerekiyormuş, ancak her BIOS yazılımında böyle bir ayar yokmuş. Eğer sizde bu özelliği kapatmak için bir ayar yoksa BIOS yazılımınızın güncellenmesi gerektiği söyleniyor. Güncelleme yaptıktan sonra bu özelliği devre dışı bırakmanız mümkün hale geliyor. Buna rağmen bu açık kapatılmamışsa veya kullanıcı uğraşmak istemiyorsa ESET teknik destek ekibi, antivirüs tarafından tespit edilmemesi için istisnalara eklenebileceğini ifade etmiş.
a variant of EFI.CompuTrace.A
Hello , I am encountering a Dell Optiplex 5250 (AIO) , when enabling unsafe applications scan , and scanning the UEFI (Deep Scan) it will show me a variant of EFI.CompuTrace.A , while the startup scan doesn't So I did understand that the BIOS is very old and should be updated , so I went to Dell ...forum.eset.com
GünlükAynen öyle. Yani ortada bir UEFI rootkit sanıldığı gibi yok, dün diğer konusunda da yazmıştım durum sanıldığı gibi değil diye. Ben de tam emin olmak amacıyla kaç keredir log istiyorum fakat arkadaş paylaşmamakta inat ediyor.
Yardımlarınızdan dolayı hepinize teşekkürler ilk başta eset forumda okumuştum pek birşry anlamadığım için burada konu oluşturdum computrace yi devre dışı bırakacağım sonrada BİOSA update yaparım tekrar teşekkürler@Silinen üye
Diğer bulunanları temizleyin. EFI/Computrace yazanda da sorun yok, sadece risk teşkil ettiği için öyle yazıyor. Bir zamanlar neredeyse çoğu laptopta veya bilgisayarda fabrikadan yüklenen bir yazılım, hırsızlık koruması özelliği için kullanılıyor fakat ilk sürümleri zafiyetli. BIOS ayarlarından kapatabiliyorsanız Computrace özelliğini kapatın ve BIOS update yapın. Sorun çözülecektir, çözülmezse de istisnalara ekleyebilirsiniz. Yani sanıldığı gibi UEFI zararlısı yok ortada.
Onun dışındaki bulunan normal zararlıları da temizleyin bilgisayardan.
@Silinen üye
Diğer bulunanları temizleyin. EFI/Computrace yazanda da sorun yok, sadece risk teşkil ettiği için öyle yazıyor. Bir zamanlar neredeyse çoğu laptopta veya bilgisayarda fabrikadan yüklenen bir yazılım, hırsızlık koruması özelliği için kullanılıyor fakat ilk sürümleri zafiyetli. BIOS ayarlarından kapatabiliyorsanız Computrace özelliğini kapatın ve BIOS update yapın. Sorun çözülecektir, çözülmezse de istisnalara ekleyebilirsiniz. Yani sanıldığı gibi UEFI zararlısı yok ortada.
Tekrar rahatsız ediyorum ama yardıma ihtiyacım var Windows 10 kullanıyorum. İzlediğim videolardaki tüm talimatları uyguluyorum ama bende BİOS ayarları çıkmıyor erişmenin yolları neler ?@Silinen üye
Tekrar rahatsız ediyorum ama yardıma ihtiyacım var Windows 10 kullanıyorum. İzlediğim videolardaki tüm talimatları uyguluyorum ama bende BİOS ayarları çıkmıyor erişmenin yolları neler ?
Girdim fakat computraceyi bulamıyorum sanırım bazı bilgisayarlarda olmayabiliyormuş simdi BİOSa updatemi yapacağım?Bilgisayarını yeniden başlat, BIOS menüsüne ulaşmak için bilgisayarın açılırken bir tuşa basman gerekiyor, bilgisayarının markasına göre bu tuş değişiyor, buradan bakabilirsin:
Boot Menüsü Kısayol Tuşları Veritabanı
Bu konuda bilgisayarınız açılırken BIOS'a girmeye gerek kalmadan Boot Menüsüne girmek için kullanılan kısayol tuşlarını yazıp bir veritabanı oluşturacağız. Dikkat: Windows 8 ve üstü sistemlerde BIOS'a erişmek için bilgisayarınızı yeniden başlatmak zorundasınız. Bunun için de bu rehberimize göz...www.technopat.net
Girdim fakat computraceyi bulamıyorum sanırım bazı bilgisayarlarda olmayabiliyormuş simdi BİOSa updatemi yapacağım?
Anladım çok teşekkürlerEvet. Güncelledikten sonra muhtemelen o ayar gelecektir, böylece devre dışı bırakmanız mümkün olacaktır.
Bu her şeyden önce bir güvenlik açığı, zararlı yazılım değil. Dolayısıyla bu açığı kapatıp kapatmamak isteğinize bağlı, istemezseniz kapatmayabilirsiniz.
BIOS Güncelleme Rehberi
BIOS güncellemesini neden ve nasıl yapılacaÄını bu rehberimizde anlatıyoruz. Bilgisayarınızın BIOS'u (Basic Input/Output System), anakartın üzerindewww.technopat.net