UEFI Laptoplara hangi yöntem ile format atılmalı?

CptSpork

Kilopat
Merhaba, Laptopuma format atmayı düşünüyorum fakat aklıma takılan bazı sorular var.

Laptopumu satın aldığımdan beri UEFI BIOS kurulu. Aldığımdan beri de hiç format atmadığım ve oyunlarda da drop yediğim için format atma kararı aldım.
Windows 10 ayarlarından direkt cihazı sıfırlayabiliyor, format atabiliyoruz. Fakat çoğu kişi USB Bellek ile BIOS'dan format atılmasını öneriyor. Ben de bu yöntemle format atmayı düşünüyorum zaten Windows'umda da bazı sıkıntılar olduğu için bu işlem Windows'u yeniden yüklüyor.

Aklıma takılan soru şurada: Laptopum şu anda UEFI BIOS'a sahip. Ben format atarken .ISO dosyasını flash belleğe atıp direk format atsam UEFI gider mi? İlla Rufus indirip. .ISO dosyasını Rufus ile yeniden mi düzenlememiz gerekiyor? Yoksa direkt .ISO dosyasını USB Belleğe atıp format atabilir miyim?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows 10 ayarlarından direkt cihazı sıfırlayabiliyor, format atabiliyoruz

Format değil sıfırlama işlemidir.
USB'den temiz kurulum yapmak sistem sağlığı açısından daha iyidir.
Rufus indirerek ISO dosya uzantısını USB cihazına yazman gerekiyor. Daha sonra Boot seçeneklerinden USB'yi seçerek formatı başlatabilirsin.

Biraz yanlış ifade etmişim, tam olarak anlamadığım kısım Media Creation Tool ile .iso dosyası oluşturup bununla birlikte format atamaz mıyım direkt? Rufus kullanmam şart mı? Rufus kullanmazsam UEFI Özelliği gidermi? Tam olarak sormak istediğim bu.

Biraz yanlış ifade etmişim, tam olarak anlamadığım kısım Media Creation Tool ile .iso dosyası oluşturup bununla birlikte format atamaz mıyım direkt? Rufus kullanmam şart mı? Rufus kullanmazsam UEFI Özelliği gidermi? Tam olarak sormak istediğim bu.
USB'ye yazdır dersen atabilirsin.

Legacy, NTFS kullanır. USB bellek, MBR ile formatlanmalıdır.

UEFI, EFI kullanır, USB bellek, GPT ile formatlanmalıdır.

Windows.'un Creation Tool'u ile yapılan USB'ler ise her iki sistemde de boot edilebiliyor. Ancak 3. parti uygulamalar ile yapılan USB'lerde (Rufus, Ventoy vs.) bölümlendirme türünü seçmeniz lazım.

Ayrıca, Ventoy ile bir flash'a alabildiği kadar işletim sistemi kurabilirsiniz. Ancak Rufus sadece bir tanesini flash'a yazar.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı