UEFI ve GPT nedir?

• Konuyu başlatan fatih52
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 19
  • Görüntüleme 3.332
Arkadaşlar konuyu tekrar gündeme getiriyorum kusura bakmayın ancak hocamın bilgisayarına 6TB'lık Seagate Barracuda 7200rpm 128mb önbellek HDD aldık. Bu cihazı MBR şeklinde kullanamadım.Bu nedenle verim alabilmek için GPT şeklinde kullanmak zorundayız. Benim bilmediğim nokta ise bilgisayarda MBR formatındaki HDD veya SSD'ler GPT formatındaki SSDler ile birlikte windows 10 işletim sisteminde çalışır mı? Bu konuda hiçbir bilgim olmadığı GPT ve MBR formatlarını bilmediğim için soruyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim.

@basarandogu Öncelikle MBR formatındaki bir HDD ile GPT formatındaki bir SSD çalışır, burada sorun yok. Fakat GPT daha yeni bir teknoloji olduğu için şimdi size HDD'yi nasıl GPT'ye çevireceğinizi anlatayım: (64-bit Windows kullandığınızdan ve diskinizde kaybolmasını istemediğiniz veriler olmadığından emin olun.)

CMD ekranını yönetici olarak çalıştırın.
diskpart yazın.
list disk yazın.
Karşınıza bölümlenmiş halde Diskler çıkacaktır, Gpt sütununda işaret olmayan diskin numarasını kontrol edip select disk 0 veya 1 yazın. (Hangi diskin gpt olacağını kontrol edip o sayıyı yazacaksınız.)
clean yazın.
convert gpt yazın ve olay tamamlanmıştır.

@basarandogu Öncelikle MBR formatındaki bir HDD ile GPT formatındaki bir SSD çalışır, burada sorun yok. Fakat GPT daha yeni bir teknoloji olduğu için şimdi size HDD'yi nasıl GPT'ye çevireceğinizi anlatayım: (64-bit Windows kullandığınızdan ve diskinizde kaybolmasını istemediğiniz veriler olmadığından emin olun.)

CMD ekranını yönetici olarak çalıştırın.
diskpart yazın.
list disk yazın.
Karşınıza bölümlenmiş halde Diskler çıkacaktır, Gpt sütununda işaret olmayan diskin numarasını kontrol edip select disk 0 veya 1 yazın. (Hangi diskin gpt olacağını kontrol edip o sayıyı yazacaksınız.)
clean yazın.
convert gpt yazın ve olay tamamlanmıştır.

Öncelikle hızlı cevabınız için teşekkür ederim. GPT formatında olan bir HDD ile MRB formatındaki SSD birbiri ile windows 10'da uyumlu bir şekilde çalışırsa benm için problem yok. Nasıl çeviri yapılacağını anlatmışsınız emeğinize sağlık. Ancak ben bu verileri yedeklemeden çeviri yapamam. Ancak çok teşekkür ederim ilginiz için. Eğer sıkıntısız çalışır diyorsanız eski HDD'deki verileri Segate'e aktarıp formatlayacağım.

Yalnız şöyle de bir durum var, eğer HDD'yi MBR olarak kullanmaya devam ederseniz sadece 2 TB'lık kısmından yararlanabiliyorsunuz. Nasıl ki 32-bit işletim sisteminde örneğin 8 GB RAM olması gerektiği kapasitede çalışmıyorsa, "kullanılabilir RAM miktarı 3.49" gibi değerler veriyorsa bu da o olaya benziyor.

Bu bağlamda ben HDD'yi tamamen boşaltıp bir an önce daha yeni bir teknoloji olan GPT'ye dönüştürmenizi öneririm.

Evet onu farketttim. Bu nedenle Seagate 6TB'yi zaten verimli kullanamadığım için GPT'ye dönüştürdüm. SSD MBR olarak kalacak. Seagate ile birlikte toplam üç adet HDD ve bir adet SSD var. SSD 1TB. Diğer iki HDD ise ikişer TB. Bu söylediğim cihazların içerisinden sadece Seagate olan GPT formatında çalışıyor. Ben bu nedenle sormuştum. Acaba diğerleri ile birlikte uyum içinde çalışır mı? Belirteyim kurulum dosyaları SSD içerisindedir.
Şu durumda diğerlerini GPT yapmazsam yani diğer HDD ve SSD'ler MBR formatında kalırsa bize sıkıntı çıkarır mı? Bu şekilde kullanmamızın bir zararı var mı bize?

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı