UEFI Win 10 kurulum problemi

vittirivizit

Femtopat
Merhabalar; anakartım; MSI Z97 GAMING 3 Intel Z97 soket 1150 DDR3 3200MHz(O.C) HDMI&DVI - dün MSI'ın kendi sitesinden bu kart için çıkardığı en son sürüm olan (16.02.2016) BIOS'u indirdim. Öncesinde de Boot Mode'da da legacy+UEFI ve ayrıca UEFI çıkıyordu ama güncel olması yararlı olur diye yükselttim.
Not: Bilgisayarım legacy+UEFI sisteminde duruyor. Bilgisayar açılırken MSI ekran kartı logosunu göstererek açılıyor.

Bilgisayarımda Win 7 yüklü. Dolayısıyla disklerim MBR, BIOS son güncelleme ile American megatriends ınc. V2 10- 16.02.2016 oldu. (BIOS, UEFI ayarına çekilebiliyor tabii ama disklerim MBR ve Win 7 olduğu için risk almadım. UEFI yazısını görüyor da olsam GPT'den geri dönüş yok diye korktum ya desteklemiyorsa diye şüpheye düşüyor insan.)

Msinfo32 ile sistem sorgulaması yaptığımda da bisoumu American megatriends ınc. V2 10 olarak doğruluyorum. CMD sorgusu ile diskpart - list disk sorgulamalarımda da disk 0 (SSD) 111GB ve disk1 931 GB harddisk'i mi görüntülüyorum. GPT'de herhangi bir yıldız yok. (Ki zaten bilgisayara daha önce Win 8/ Win 10'da hiç yüklenmedi disklerin MBR olması normal.)

Bcdedit- patch- winload.exe kısmını da görüntüledim. Her türlü sağlaması yaptım yani. MBR disk ama BIOS'un sorgulama kısmında American megatriends... Yazması beni şüpheye düşürdü. BIOS'dan başlatıp Boot mode menüye girdiğimde tek başına UEFI sistemi görüyorum tabii ama GPT'ye dönüştürme kısmında ya desteklemiyorsa diye endişeye düşmedim değil.

Bu arada BIOS'a girdiğimde anvanced kısmının altında windows8-8.1/10 Configuration kısmı var burada Windows 8ya da 10 feature kısmı disable ya da enable olarak değiştirme şansı bulunuyor. Alt seçeneğinde MSI Fast Boot ve Fast Boot var onlar da disable şu an tabii.

Windows'un sitesinden ISO dosyası çektim fakat Windows USB Tools ile değil de Rufus'un GPT+UEFI sistemi ile DVD'ye yazdırdım. Bu aşamada neler yapmam gerek. Sistemimi GPT'ye döndürmeli miyim en önemlisi destekliyor değil mi? Hangi aşamalarda ilerlemeliyim?

Bu arada Boot Mode'u UEFI kısmına alıp başlattığımda, EFI Shell version 2.31'e geçip startup. NSH hatası veriyor muhtemelen öyle bir sistem kurulu olmadığı için. Windows 10 USB'si yapmıştım daha önce de, bir de öyle deneyeyim diye, bu defa Windows 7 DVD tool ile USB'ye yazdırma işlemi yaptım. Boot edip başlatmaya çalıştığımda GPT ile ilgili bir bilgim yoktu. USB'yi takıp Boot mode UEFI ile başlatmaya çalıştığımda ekran sanki ekran kartım yanmış gibi oldu yere paralel, renkli renkli çizgiler bütünü şeklinde.
Kusura bakmayın çok uzun yazdım tüm detayları verdim ki yardımcı olmak isterseniz her konuda bilginiz olsun diye.

Şimdi ben Windows 10 kurmak istiyorum ama normal şartlardan biraz farklı bir PC olduğu için güvenli bir yolla geçiş yapmak istiyorum. Hangi yolu izlemem gerek.
Teşekkür ediyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı