Ülke Ekonomisi Ne Durumda?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

e7ツ

Kilopat
Katılım
5 Ağustos 2014
Mesajlar
145
Çözümler
3
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Emmilerin; ''Dış mihraklara rağmen ekonomiğ çok eyi, 2023'de süper güç olacağız yeğenim:neo::neo:'' sözünden, elle tutulur veriler ışığında değerlendirme yapmak istiyorum. 2002'den bu yana Türkiye'nin ekonomi alanında ne gibi gelişmeleri olduğunu hangi ''tarafsız'' kaynaklardan öğrenebilirim? 97 doğumluyum. Bazı kişiler gibi, hiçbir veriye dayanmadan ekonomi iyi yada kötü demek yerine veriler ışığında değerlendirme yapmanın daha doğru olacağı kanaatindeyim. Bu konuda hangi kaynaklar yardımcı olaraktır?
 
Hiçbir veriye dayanmadan ekonominin kötüye gittiğini 5 yaşındaki çocuk bile anlar günümüz standartlarında, bunu değerlendirmek için verilere bakmana gerek bile yok. Ha ben bakmak istiyorum dersen, açacaksın son 10 yılın enflasyon değeri, işsizlik oranı ve dış borç gibi diğer neticeleri günümüz verileriyle yan yana koyacaksın. Ki ekonomik krizin yaklaştığını da göz önünde bulundurmakta fayda var.

Ancak gerek yok, peki neden? Son yıllarda sadece teknoloji satın alıyoruz, teknolojiye bir yatırımımız yok. Ülke üretimi kaldıracak kapasitede olduğu halde gereksiz ürünleri ithal etmeye de başladık. Kısacası %90 dışa bağımlı bir ülke olarak yaşıyoruz. Ha nasıl ayakta kalıyoruz? Vergiler. Örneğin benzin 1 TL ile satılıyor diyelim, sen bunun 60 kuruşunu devlete veriyorsun. Sonra gidiyorsun araba alacaksın, bir bakıyorsun senin ülken üreten firmadan 2 kat daha fazla kazanıyor, hem de üretmeden. Neden teknolojiye yatırım yapsın ki bu adam?

Mercedes Maybach S650 2018
Ülkeye giriş fiyatı: 731.780 TL
Anahtar teslim fiyatı: 2.263.400 TL

Tabii ben verginin alınmasından yanayım çünkü bizim milletimiz kadar lüks meraklısı bir millet görmedim ben, bu vergilerle dahi BMW'nin en çok sattığı distribütör ülkeyiz. Almanya'da 3 yıl yaşamış biri olarak belirtmeden edemiyorum, adamlar 2010 yılında 2000 model 500€ değerinde bir Opel Corsa'ya binmeye devam ediyordu bütçeleri el vermesine rağmen. Vergi yatırılsın yatırılmasına ancak bu vergi doğru yerlere yatırılmalı, saray yapımına veya Diyanet İşlerine değil.

Sonuç itibariyle veriye ihtiyacınız yok. Çalışma saatiniz Almanlarla aynı ancak onlar bir arabayı asgari ücretle 1 yılda alıyorsa, siz 10 yılda alıyorsunuz. En basitinden buradan bakabilirsiniz.
 
Tarih dersini biraz dinleyenler bilirler şu cümleyi. Halk ağır vergiler altında eziliyordu.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ekonomik olarakbüyümenin kısaca özeti yaptığımız ihracatın ithalattan büyük olmasıyla ölçülüyor. Yıılık ithalat-ihracat miktarlarını kolay bulabilirsin. Kendi gözünle görmen için diyorum. Ürettiğimiz tek şey sorun onu da satamıyoz zaten. En basit mantık Age Of oynadıysan zamanında birşey alıp satarken sürekli yaparsan bunu her alışında fiyatın arttığını hatırlarsın. Babamızın uşağı yok bu dünyada. Kimse bize hayrına aynı fiyat mal vermez. Durumu en güzel özetleyen videoyu Google'da " kaza yapan motordan benzin hortumlayan adam" olarak arat izle ne hallere gidiyoruz gör.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı