Ülkeden kaçmak artık mümkün değil

Bu saatten sonra Almanya'ya ne katacaksınız? Adamlar yolunu bulmuşlar zaten, dünya devleri onlar. Bilim insanı falan olma gibi olanaksız hedefler koyacaksanız baştan söyleyeyim, herkes bilim insanı olamaz.
Ufak bulduğunuz getirileri çok küçümsüyorsunuz. Almanya'nın, Amerika'nın ve ona benzer ülkelerin, mevcutta edindikleri sözde standartlarını kendilerinin ayarladıkları "statü" onlara gökten hazır inmedi. Yıllar geçtikçe katlandı ki bunda da ufak görülen detayların payı halihazırda azımsanacak oranda değil. Şu anki devlikleriyle de yetineceklerini sanmayın. Size büyük gelen onlar için naçizane bir konumdu her zaman.

Bu saatten sonra Almanya'ya ne katacaksınız? Adamlar yolunu bulmuşlar zaten, Dünya devleri onlar.
1- Giderek yaşlanan ama iş gücünden çekilen kalifiye yaşlıların yerini yeterli düzeyde dolduramayan nüfusları var.

2- Kalifiye insan gücü ne kadar fazlaysa o kadar çok kalkınırsın. 80 milyonluk bir ülkedeki (Almanya) nüfusu, 100 milyona "+20 milyon yeni kalifiye ve şartlarını karşılayan göçmen" ile yükseltmen demek hem ekonomik hem kültürel etki bakımından 1 adım üste çıkmak demek. Böyle bir şey olsa Almanya ekonomik güç olarak Japonya'yı rahatlıkla geride bırakır mesela.

3- İşe sadece Almanya için bakmamak lazım. Yeni Zelanda, Kanada, İngiltere gibi ülkeler "kalifiye" insanların resmen üzerine çöküyorlar. Şirketlere bu konularda kolaylıklar ve teşvikler sunuyorlar. Sen iyi düzeyde 2-3 yabancı dil biliyorsun, ülkenin en iyi okullarından birini bitirip yurt dışında da eğitim tecrübesine sahip oldun, iyi bir kariyer başlangıcı ya da girişimcilik planlaması yaptın da seni bu ülkeler mi kabul etmedi? Bunları yapıp kapılarına gideni geri çevirdiklerini hiç görmedim.

Aradığım yorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…