Ülkeler neden farklı farklı priz girişleri kullanıyor?

Maliyetle alakası olduğunu sanmıyorum.
Vallaha hocam 2200Watt bir süpürgeyi çalıştırdığında 110V bir priz ile 20A gerilim gerekiyor, ama 220V olduğunda 10A gerilim gerekiyor. Gerilim arttıkça kablo kesitinin de artması gerektiğinden maliyet artıyor, sebebi tam olarak ta bu. :) Yoksa arkadaşın da dediği gibi 110V daha güvenli bir seçim.
 
Son düzenleme:
Elektrik size 220V geliyor mu zannediyorsunuz? Allah'ım ya...

Vallaha hocam 2200Watt bir süpürgeyi çalıştırdığında 110V bir priz ile 20A gerilim gerekiyor ama 220V olduğunda 10A gerilim gerekiyor. Gerilim arttıkça kablo kesitinin de artması gerektiğinden maliyet artıyor, sebebi tam olarak ta bu. :) Yoksa arkadaşın da dediği gibi 110V daha güvenli bir seçim.

Sence elektrik süpürgesi direkt olarak AC voltaj ile mi çalışıyor?
 
Sence elektrik süpürgesi direkt olarak AC voltaj ile mi çalışıyor?
AC voltaj olsa tabii motor kesiksiz çalışmaz onun farkını biliyorum fakat dediğim gibi yüzeysel bir bilgiye sahibim ve prizi de ölçtüğümde 220V değerini görmüştüm.
 
Arkadaşlar, öncelikle size santralden elektrik 220V olarak gelmez. Genel olarak 380 Volt ile aktarılır ve trafo ile düşürülür. Bunun yanında elektriğin bir de frekans değeri vardır. bunlara göre uygun voltaj değerini sağlamanız gerekir.

220V'nin maliyetle ya da başka bir şeyle bir alakası yok, zira elektrik size 220V ile gelmiyor bile.

Ülke kötülemek için çok neden gördüm ama 110V yerine 220V kullanmamızı öne sürerek kötülemeye ilk kez şahit oluyorum. :D Allah'ım ya.

...dediğim gibi yüzeysel bir bilgiye sahibim ve prizi de ölçtüğümde 220V değerini görmüştüm.

O zaman neden yanlış bilgilendirme yapıyorsun? :)
 
Bunun sorulacak bir yanı yok arkadaşlar, basit düşünün biraz. Elektrik neden 220 Volt demek, Elma neden elma demek gibi bir şey.

Kayıpları önlemek, hat başına fazla akım çekilmemesini sağlamak ve bunun yanında yüksek gerilim ile kaçak akım, ölüm riski gibi durumları ortaya çıkartmamak için zamanla 220 Volt orta bir değer olarak, standart hale gelmiştir. Avrupa'da olduğu gibi ülkemizde de standart budur.

Zaten evlere 220V ile gelmiyor elektrik, ama kablo maliyeti tek başına bir sebep değildir. Kablo başına daha yüksek akım çekmek, bir dizi ek güvenlik önlemlerinin olmasını da beraberinde getirir ki hatlardaki spike yani ani çıkış toleransının daha da fazla olmasına ve sonuç olarak aynı maliyete çıkmanıza neden olur.

Adamın biri YouTube yorumlarına bir şeyler yazmış, kaynak yok, delil yok, bu gerçek oluyor öyle mi... :D Boşuna okumuşum ya ben o zaman...

Neden elektrik 220V diye sormak, dakika neden 60 saniye diye sormak gibi bir şey... Zamanla oturmuş bir standart bu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı