Ülkelerin İnternet Özgürlüğü

World Wide Web’in mucidi kabul edilen Berners-Lee, internetteki özgürlük ortamının her geçen gün biraz daha azaldığını belirtirken, kullanıcıların nefret söylemi, gizlilik sorunları ve yanlış bilgilerin hızla yayılması gibi sorunlarla yüzyüze kaldığını dile getirdi. Berners-Lee’ye göre internet, sansür ve gözetimin giderek arttığı bir dijital otoriterliğe doğru adım adım ilerliyor.

Freedom House tarafından gerçekleştirilen araştırma da Berners-Lee’nin bu açıklamalarını destekliyor. Yapılan açıklamaya göre internet özgürlüğü, 2018 yılında üst üste sekizinci kez geriledi. Aşağıda görmüş olduğunuz harita, hangi ülkelerin internet konusunda daha özgür olduğunu gösteriyor. Bu sınıflandırma yapılırken internete erişim kolaylığı, çevrimiçi içeriklerdeki sınırlamalar ve kullanıcı hakları ihlallerinin sıklığı göz önünde bulunduruldu.

ee1a360b37740f53083413a87d64a5f8fe4310cb.jpg




Bundan önce ülkeler arasında yapılan özgürlük sıralamasında Türkiye yine gerileyip özgür olmayan ülkeler arasına girmişti. Şimdi yine aynı şekilde internet sıralamasında da özgür olmayan ülkeler arasında.

1427e258d8a6ed332997b8ea1dc629a46fad1475.jpg

Kaynaklar:
Orijinal kaynak: Infographic: How Free Is the Internet?
 
@SanayZockt
Bu konuda karşılaştırma yapmak zor ülkemiz için. Avrupa'daki coğrafi konum ile Türkiye'nin coğrafi konumu arasında çok fazla fark var. Bunların başında yüz ölçümü, coğrafi şartlar yer alıyor ve sonrasında Türkiye'nin komşuları var. Avrupa'da Google kendi altyapısını çekiyor, bunun yanında taşıyıcılar Avrupa’dan Ortadoğu’ya internet götürmek için Türkiye’yi pas geçip Akdeniz’in dibinden fiber kablo geçirebiliyorlar, buda Türkiye'nin komşularının sebebi. Daha tekelleşme felanda var işin içinde. Daha iyi olabilirdi ama bir Singapur olması imkansıza yakın bu etkenlerden dolayı.
 
bizimkiler uyanmasın yeter mantığı
Yapılanlardaki temel mantık bu aslında. Yoksa yasaklanan sitedeki bilgi değil zararlı olan. Yanlış bilgilendirme var mı? Mutlaka vardır, eksik bilgi de vardır. Eğer yapabiliyorsan o bilgiyi düzelttir. Erişim kısıtlaması yapmak mantıklı değil. Bu daha çok ilgi çeker. Sürekli "acaba neden kapatıldı" soruları dolaşır. Erişimi kısıtlamaya çalışırken daha fazla erişilmesine neden olursun. Varsa hatalı bilgi doğrusunu ıspatıyla sunacaksın.
 
Yapılan yorumlara saygım var ama anlamakta zorluk çekiyorum. Sizin ülkenizle alakalı yalan şeyler yazıp terörü desteklediğinizi söyleyen, bunun düzeltilmesi için resmi girişim yapılan fakat hiçbir şekilde düzeltilmeyen bir platforma erişim engeli getiriliyor ve diyorsunuz ki yasakladın da ne oldu yine giriliyor. Hapse atsan atamazsın, para cezası kessen kesemezsin, ne yapacaksın peki erişim engeli koyma gibi bir yaptırım uygulamak dışında ? Öyleyse herkes Türkiye'yi teröre destekle suçlasın -ki bunu ansiklopedi amacı güden dünyaca ünlü sitelerde yapsınlar- Dünya genelinde Türkiye aleyhinde bir fikir birliği ve kamuoyu oluşturup o ülkenin vatandaşları ve devletini teröre destekle suçlasınlar bizde hiçbir şey yapmayalım sonuçta adı özgürlük ya..

Devletlerin onuru ve itibari her şeyden önce gelir. Her türlü yasal girişim yapılmasına rağmen bir platform bunu yapmayıp bir devleti terörü desteklemekle itham eden bir yazıyı barındırıyor ve asılsız olmasına rağmen kaldırmıyorsa bunun yaptırımları olacaktır. Fikriniz olabilir gayet normal her insanın bir fikri vardır fakat siyasi konuların eğitimini almadıysanız veyahut nelerin yapılabileceği hakkında bir bilginiz yoksa özellikle internet gibi yaptırım ortamı kısıtlı bir ortamda yapılan bu engelleme hakkında hiç fikrinizin olmaması, bilgisiz olarak edindiğiniz veya kendinizin oluşturduğu bir fikrinizin olmasından daha iyidir.
 
Hiçbir devlet gerçek dışı bir ithama sessiz kalamaz. Hiçbir devlet halkının göz göre göre zarara girmesine göz yumamaz. Tekrar ediyorum, özgürlük suistimal edilemez. Özgürlük adı altında da olsa ahlaksızlığa göz yumulamaz.
 
Zararlı olan birşeye rahat erişebilmek özgürlük ise, dünyada uyuşturuculara, alkole ve diğer benzeri şeylere kısmi veya tam yasak getiriliyor?
Devlet halkını zararlı olan her şeyden korumakla mükelleftir.
Alokle tam yasak gelmişte ben mi duymadım? Alkol de özgürlüktür, başkalarına zarar vermediğin sürece. Hayaytın boyunca hiç uyuşturucu almadığını iddia edebilir misin? Hayır. Doktorların hastanede kullandıkları yasal, reçeteli kaçak olanlar uyuşuturucu. Aslında hiçbir farkı yok.
 
Alokle tam yasak gelmişte ben mi duymadım? Alkol de özgürlüktür, başkalarına zarar vermediğin sürece. Hayaytın boyunca hiç uyuşturucu almadığını iddia edebilir misin? Hayır. Doktorların hastanede kullandıkları yasal, reçeteli kaçak olanlar uyuşuturucu. Aslında hiçbir farkı yok.

Özgürlük en başta kendine zarar vermemekten geçer. Alkol aldığında kişi özgür mü oluyor? Düşündürücü.. Zaten alkolün sadece kişinin kendisine zarar verdiğini hiç kimse iddia edemez.
 
Vikipedi, erişime kapatılınca cahil, açılınca da alim olmayacağımıza göre sorun yok. Ülkemizde bilinçsizce kullanılıp tapılası bir bilgi kaynağı olarak bakıldığı için erişime kapatılmasına sevindim bile diyebilirim.
Technopat kapanınca cahil açılınca alim olmayacağımiza göre kapatalim gitsin o zaman. Mantığa bak.
@Silinen üye Vikipedi kapanınca Turkiye'nin yurtdışında ki konumu değişti çok haklısın.
 
Technopat kapanınca cahil açılınca alim olmayacağımiza göre kapatalim gitsin o zaman. Mantığa bak.
@Silinen üye Vikipedi kapanınca Turkiye'nin yurtdışında ki konumu değişti çok haklısın.

Hiçbir yaptırım uygulayamayacak kadar ezsik bir ülke olmaktansa yapılabilecek en iyi yaptırımın uygulanmasını tercih ederim. Yurt dışında Türkiye buna bile birşey yapamıyor gibi onursuzca bir tabire maruz kalmaktansa içindeki yazılar farklı sitelerde de yazan bir kaynağın engellenmesini tercih ederim. Onur ve itibar meselesi, herkesin anlamasını beklememek lazım.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı