Ülkemizde bilime neden ilgi gösterilmiyor?

Nereden "Bilim" kardeş. :)
Şaka bir yana bence bilime önem veriliyor üniversitelerden bilimle alakalı güzel projeler çıkıyor ama genellikle ülkemizde değer görmeyip yurt dışında önem görüyorlar. Bununla ilgili pek çok örnek var. Maalesef burada da torpil yürüdüğü için veya bununla ilgili yeterli bilgiye sahip olan insan olmadığı için çıkan projeler önemsenmiyor. Tabi iyi yanları da var organik hoşaf yoksa bulunamayacaktı(!).
 
Beklediğiniz cevabı kendiniz vermişsiniz. Müslüman olmak sanıldığı kadar kolay değil. Bin kere yazdım şu konu altında sanki söylediklerim yalanmış gibi hala din düşmanlığı peşindesiniz. Siz sadece gördüklerinizle yorumluyorsunuz müslümanlığı. Malesef şu devirde bu çok iyi bi müslüman ilim adamı diye gösterebileceğim bir örnek yok şuan. Benim 2 gündür anlatmaya çalıştığım bizim dinimiz bilime engel değildir. Biraz araştırın gördüklerinizle yorumlamayın... Sizin anlattığınız mantıkla düşünürsek bilimde kötü bir şey oluyor. Bilimi kötüye kullananlar yok mu? Dini kullandıkları gibi. Müslümanlık tembelliğe karşıdır. Bizde tembel bir toplumuz dinle alakası yok ne bekliyorsunuz ki dinden bütün fizik kuralları kitabımızda mı geçecekti ?
Verilenler mantıklı olsa bari.
 
Şahsen kendi projelerim, ülkeme fayda sağlayacak dünya pazarında tekelleştirecek şeyler olmasına karşın devletin veremediği destekten ötürü elimiz bağı kalıyor ve gelişimimiz baltalanıyor. Kendimden yola çıksam da birçok kişi için bu senaryo gerçekleşiyor. Günümüze kadar gelen zevk faktörlerinden ve hazırcı yetişme tarzımızdan sıyrılırsak bilime ve ilme daha çok yönelim ile milletçe kalkınabileceğimizi düşünüyorum. Din konusunda ilgi gösterilmesi daima gerekli bir şey ama ayrı konular. Birbirine bağlamak yanlış ve gereksiz.
 
Doğru. Bir de ebeveynler çocuklarına bilime değil dine yönlendiriyorlar ve sonra ülke gelişemiyor maalesef.
Sizin inançlar sistemi ile ilgili alıp veremediğiniz nedir ? Bak bağnaz arkadaşım dünyadaki ilk bilim insanı bile inançlı bir insan hem de bir Müslüman.

İbn-i Heysem tarihte bilimin kurallarını oluşturan ilk kişidir kendisi. Bilim ve dini inançlar birbiri ile çatışmaz önce bunu idrak etmelisin.

Dinler ve bilim birbirinden çok farklı kavramlardır. İnançlar sistemi bilim gibi pozitivizt olguyu ve nicel paradigmayı esas almaz. İnançlar kişi ile inandığı varlık arasındadır yalnız.

Dinin olduğu yerde bilim olmaz gibi bağnazca bir düşünceye kapılmışsınız ne yazık ki. Bu çok yanlış bir düşünce. Bilim ve düşünce üretmede kısır olmamızın sebeplerinden biri de değerlerimizden yoksunlaşmak, yozlaşmaktır.

Barış Özcan bu konuda faydalı bir içerik hazırlamış. İzlemenizi tavsiye ediyorum. Zihninizdeki yanlış algılardan kurtulursunuz belki.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Ben konunun Din ile alakalı olduğunu düşünmüyorum. Bu dediğim sadece İslam için değil, tüm dinler için.

Asıl sorun eğitim ve ekonomik durumun seviyesi.

İyi bir ekonomik durumunuz varsa, yani kafanız bir noktada rahatsa, iyi bir eğitim alabilir ve iyi olan ekonomik durumunuzla, bilim adına çalışmalar yapabilirsiniz. :)

Ama ekonomik durumunuz sağlam değilse, zaten baştan kaybediyorsunuz.

Üniversiteler, kapağı atıp yatmaya bakan araştırma görevlileri, hocalar, hatta profesörlerle doluydu. Şimdi yeni yeni değişmeye başladı. İyi üniversitelerdeki akademik kadroların gelişimi ümit veriyor. :)

Tabii bir de gençlerin zamanlarını neyle harcadıkları sorusu var. Bunları da insan, kendi içinde cevaplamalı. :)
 
Her şey eğitimle başlar. İnsan doğar ve doğduğu andan itibaren öğrenmeye başlar. İlk yaşlarında, anaokulu çağına kadar etrafındaki insanlardan özellikle evebeynlerinden davranışsal özellikleri, konuşmayı vb. tüm hayatı boyunca ihtiyacı olacak şeyleri öğrenir. Anaokulu çağına gelince insan sorumluluklarını öğrenmeye başlar. Yapması gereken görevler, ödevler vb. şeyleri anaokulun da öğrenir. Sonra ilkokula başlar ve ilkokul çağına kadar öğrenilen her şey kalıcı olmuştur artık, değiştirilmesi en zor olan şeyler bu çağa kadar öğrenilir ve bu yüzden bu çağa kadar ki eğitim çok önemlidir. İlkokul da insan sınavları ve çalışması, üzerinde düşünmesi gereken bilgileri öğrenir. Ortaokula gelir insan, ortaokulda sınavları ve dersleri zorlaşır artık. Aynı zamanda ortaokul da insan hobileri, ilgilendiği şeyleri keşfetmeye başlar. İşte tam olarak burada öğretmen ve ebeveynlere düşer görev. Bu çağda insan bilimi ve dini de öğrenmeye başlar. Eğer ki telefon vb. elektronik cihazların etkili ve yararlı kullanımı öğretilirse, din tam olarak eksiksiz bir şekilde bilimse doğru kaynaklardan doğru şekilde öğretilirse ve insana araştırma, öğrenme becerileri oturtulabilirse o insan hem dinini doğru bir şekilde yaşayacak hem de bilime ilgi duyacak ve geri kafalı olmayacaktır. Araştırmadan, öğrenmeden konuşmayacak ve ufkunu genişletmek için elinden geleni yapacaktır, artık o aydın bir beyindir ve Vatan'ı için, bu dünya için elinden geldiğince çalışacaktır. Kısacası en önemlisi eğitimdir, eğitim yapıtaşlarından biri eksik olan bir toplum diğer toplumların gerisinde kalmaya mahkumdur ve bizimse eğitim yapıtaşlarımızdan biri değil bir çoğu eksiktir.

Din bilime engel değildir aksine bilime teşvik eder ve düzenli, temiz bir hayata yönlendirir. Şu an en gelişmiş toplumlarda da din inancı yüksek seviyelerdedir. Bizim en büyük sorunumuz eğitimdir. İkincisi yönetim, bir ülkede bilimden çok dine yatırım yapılıyorsa orada bir sıkıntı vardır çünkü din kuralları belli ve bütün bilgilerdir. Bilim ise her daim değişebilen, araştırıp öğrenilebilen bir daldır. Şu an ülkede bilime ilgi olmamasının sebebi okullarda eğitimi direkt olarak sağlayan öğretmenlerin sadece maaşları için orada bulunmalarıdır, evebeynlerin eğitimsiz olmasından dolayı çocuklarını da o şekilde yetiştirmeleridir. Eğitimsiz reşit kişilerin kendilerini yönetmesi için seçtikleri şahısların dini tahtta kalmak için kullanmasıdır. Ve o kişilerin insanlar uyanıp bunu fark etmesin diye eğitim sistemini olabildiğince kötü dizayn etmesidir. İnsanlardan alınan paraları bilime değil de sadece dine yatırarak bakın biz neler yapıyoruz, namaz kılıyor oruç tutuyoruz biz inançlıyız demeleridir. Ne zaman ki dinden çok bilime yatırım yapılır ve eğitim sistemi düzene sokulursa o zaman bu ülke gelişmeye başlar. Daha çok şey anlatabilirdim ama siz biliyorsunuz zaten.

Unutmayın bir toplumu yöneten kişiyi seçerken önemli olan onun inancı değildir önemli olan toplumu iyi yönetip yönetemediğidir. Benim için bir yöneticinin toplumun inanç haklarını kısıtlamadığı, adam kayırmadığı, ayrımcılık yapmadığı sürece inancı önemli değildir. Bize inancıyla övünecek değil icraatıyla övünecek insanlar lazım.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı