Ülkemizdeki alfabeden memnun musunuz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dilimiz gelişmeye açık bir dil. Atatürk, 1931'de TTK'yı ve 1932'de TDK'yı kurarken; yeni''Türk Alfabesinin''yetersiz kalacağını sezmiştir...
Sonuç olarak,1980 cuntası bu iki kurumu kapattı.

Türkçe dili zengin içeriğe sahiptir. Osmanlı zamanında Türkçe dili; Arapça, Farsça, Fransızca gibi dillerin deyim yerindeyse tecavüzüne uğramıştır. O dillerden dilimize çok kelime ve söz dizileri geçmiştir, buna ek olarak kendimize ait olan eski Türk alfabelerini kullanmayıp Arapça alfabesini kullanıyorduk.

Alfabe konusunda elbette ki memnunum, eğer 1 Kasım 1928 tarihinde Harf İnkılabı gerçekleşmeseydi halen dahi Arapça harflerle Türkçe yazmaya çalışıyorduk. Osmanlı zamanında öyle yazılıyormuş; konuşurken Türkçe ama yazarken Arap alfabesi ile. Mesela ''araba'' diyorsunuz ama bunu yazarken Arapça harfleri ile fakat Türkçe söylenişi ile yazıyorsunuz. Saçmalık.

Hem Arap alfabesinde ''ö'' harfi/sesi yok. Biz Latin alfabesini dilimize güzel uyarladık: ğ, ç, ş, ü, ö harfleri gibi.

Türkçe diline kurban olurum. Harf İnkılabı yapılmasa hala sağdan sola yazıp okuyorduk iğrenç Arap alfabesi ile. Latin alfabesi ile hem daha kolay yazıyoruz hem de daha kolay bir şekilde diğer Hint - Avrupa dillerini öğreniyoruz.

Ben de eski Türk alfabelerini öğrenmek isterdim. Orhun Kitabeleri'ni orijinaline bakarak okumak isterdim mesela.

Valla hem alfabemizden hemde Türkçeyi çok seviyorum. Hatta bana göre dünya dili Türkçe olmalı. Bizim kadar güzel bir dil var mı ya? Ne kadar serbest zengin. Derdini anlatması en kolay dil. Ama maalesef degil. Eğer bir gün cumhurbaşkanı olursam Türkçeyi dünya dili yapmaya çalışırım.

Arapca alfabe isteriz, seriat isteriz desek bizi durduran olmaz Allahima
Nasıl oluyor profil resminiz boyun eğme ama şeriat kanunu olsun.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hayırdır sıra alfabeye mi geldi?
Şimdi değil ama 10 sene sonra gelir İnşallah mı desem bilemedim

Eski Türkçe'yi hiç sevmedim. Ama, günümüz Türkçesinden memnunum tabii ki. "Az ne yimes, tok ne dimez." diye eski Türkçe vardır. Ben bunu okuyunca, kafam karıştı.
Nasıl eski Türkçe sevilmez o alfabenin ben kurban olurum.

Eski Türkçe'yi hiç sevmedim. Ama, günümüz Türkçesinden memnunum tabii ki. "Az ne yimes, tok ne dimez." diye eski Türkçe vardır. Ben bunu okuyunca, kafam karıştı.
Benim dediğim Göktürk alfabesi eski alfabe dedim ya.

10 sene sonra gelir sevinirim mi bilemedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Türkiye için en uygun alfabe Göktürk alfabesidir. Şaka tabiki mevcut alfabemiz bizim için en uygunudur. Evrensel bir alfabe olduğu için memnunum tabiki.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…