Ülkemizdeki dışa bağımlılık ve tüketim çılgınlığı

Ülkenin gelişmesi için en önemli 2 şey ne biliyor musun?
  1. Özgür basın
  2. Güvenilir adalet sistemi
Bu ikisi olduktan sonra gerisi kendiliğinden gelir emin olabilirsin. Bizde ikisi de yok ne yazık ki.
 
O zaman öyle anlatsın. Herkesi aynı kefeye koymuş.
Bence gayet düzgün açıklamış. iPhone alanların çoğu (hepsi değil) kaliteli diye almıyor. Havalı sanıyorlar.
Ülkenin gelişmesi için en önemli 2 şey ne biliyor musun?
  1. Özgür basın
  2. Güvenilir adalet sistemi
Bu ikisi olduktan sonra gerisi kendiliğinden gelir emin olabilirsin. Bizde ikisi de yok ne yazık ki.
Eğitim sistemi?
 
Bitcoin düpedüz kumar. Çiftlikbank gibi. Oraya da millet yüzlerce Milyon lirasını kaptırmıştı. Aynı kişiler bu sefer Bitcoin deniyor.
Ne alaka Bitcoin ile Çiftlik Bank? Birisi altın gibi, döviz gibi yatırım aracı; diğeri dolandırıcılık. Yatırım yapmayı bilmeyen millet parasını yaktıysa onların suçu. Bu Bitcoin'i dolandırıcılık yapmaz. Madem dolandırıcılık, Elon Musk boşuna 1.5 milyar dolarlık Bitcoin aldı zaten.
 
"Yerli üretim" ürünlerin nasıl olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle teknoloji tarafında marka oluşturmak çok zor. Türkiye'de ise teknoloji alanında özel sektörün yatırım yapmasına izin verilmiyor. Üretilenler de Çin'den gelen ürünlerden daha kötü. Kimse birbirini kandırmasın şimdi gidip "yerli" telefon, bilgisayar vs. alan var mı? Halk alabileceği en kaliteli ürünü almaya çalışıyor. Sırf "yerli üretim" diye kalitesiz ürünleri kimse almaz, sen de almazsın, para ağaçta yetişmiyor.

Whatsapp, Facebook, Instagram gibi uygulamaların yerini yerli bir uygulama tutabilir mi? Tutabilir. Yapması zor bir şey değil, insanları çekmesi zor bir şey. Bip var mesela ama kimse kullanmıyor. Neden? Güvenilir değil, hiçbir güvenlik parametresini bulundurmuyor. Her yazdığın devlet tarafından izlenebiliyor, kısacası kullanmamak için büyük gizlilik sorunları var. Kimse geçmez bu uygulamaya istesen de.

Bu dediğin boykot durumunda pek çok ülke sosyal medya kullanamaz. Uygulamaların birçoğu ABD asıllı, kimsenin de kendi sosyal medya uygulamasını yapmaya ihtiyacı yok. Zaten yapılmışı varken senin de yapmana gerek yok. Sunucu israfı olur sadece. Bunun yerine ülkenin üretebileceği, tekel olduğu kısımlarda üretime ağırlık vermesi daha iyi olur. O yüksek teknoloji trenini kaçırdık biz.

Eğitim sisteminin kötü olmasının sebebini Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlıyoruz çünkü eğitim sistemini düzeltmeleri gereken onlar. Her yeni gelen bakan kendi eğitim sistemini oluşturmaya çalışıp 4 senede bir sürekli eğitim sistemi değiştiği için saçmalıktan ibaret bir eğitim sistemi var şu anda. Bütçe falan hikaye yani.
 
Herkes eğitim sistemimiz kötü falan diyor. Milli Eğitim bakanında suç buluyor. Eğitime bütçe ayırmadıktan sonra Milli Eğitim bakanı ne yapabilir? Eğitim sisteminin iyi olması için bütçe şart.
Kısaca buna bir şey diyeceğim:
Saraya ve Suriyelilere paraları saçacaklarına eğitime biraz yatırım yapsalar olmaz mı?
Sosyal medya üzerinde alternatiflerimiz olmadığı sürece bir sosyal medya şirketi boykot uygulasa çoğu kişi krize bile girebilir. Instagram bağımlısı kişi Facebook şirket grubu Türkiye'ye boykot uygularsa ve Instagram kapatılırsa hangi sosyal medya platformuna gidecek?
Yaay var 😎
Türkler alternatif programlar üretebiliyor isterlerse. Ben de küçük bir oyun yapımcısı olarak birçok benimle aynı durumda olan yetenekli insanlar tanıdım. Durumu sorabilirsiniz. Hemen size anlatayım kısaca:
Tek bir kişi büyük işlere girişemiyor. Yani herkes bir kıvılcım. Ama ateş olmamız için toplanmamız gerek.
 
Ülkenin gelişmesi için en önemli 2 şey ne biliyor musun?
  1. Özgür basın
  2. Güvenilir adalet sistemi
Bu ikisi olduktan sonra gerisi kendiliğinden gelir emin olabilirsin. Bizde ikisi de yok ne yazık ki.
Özgür basın, güvenilir adalet sistemi bunlar devamlılığı sağlar. Bunlar olmadan da halkı sokağa dökebilirsin, örneğin İstanbul anlaşması feshedildiğinde Acun, Hülya Avşar, Sanatçılar vb. isimler bu kararı kınıyorum ve geri dönülsün diye paylaşım yapsalar halk 1 hafta içerisinde sokağa dökülür. Ama bizim Türk gençlerimizin haftalık 20-30 TL yolladığı lüks rezidanslarda yaşayan, ülkenin kaderi için hiçbir şey yapmayan Twitch yayıncılarına para göndermeye devam ederse bu iş biraz zor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı