Bu olayın milliyetçilik ile alakası yok. Güçlü ülkeler bu güçlerini başkaları üzerinden sağladıkları için güçlüler. Bu sadece ülkeler içinde geçerli değil. Aklınıza gelebilecek her türlü grupta bu iş böyle dönüyor. Belediyeler KDV'den pay alıyor. Örneğin Kocaeli Belediyesi Hepsiburada Gebze'de olduğu için her sene milyon dolarlar kazanıyor. Ama bir kere bile bu alışverişleri tüm Türkiye yapıyor benim bu parayı tüm belediyelere dağıtmam gerekiyor demiyor veya İstanbullular yaptıkları tüm tatilleri İstanbul'dan satın alıyor ama İstanbul Belediyesi bir kere bile ben bunu Ege'de ki belediyelere vermem gerekiyor demiyor. Bundan 300 sene sonra da 1000 senede sonrada Dünya'nın en büyük 4. ekonomisi olan Almanya bu parayı birileri ile birleşip bölüşmek istemez. veya Dünya'nın en büyük 3. ekonomisi olan Japonya gidipde Filipinlilere Taylandlılara bu parayı yedirmez.Milliyetçilik hala pompalanıyorsa bunun sebebi mevcut sistemlerin ve ülkelerin istikrarını sağlamak. Bundan 300 yıl sonra dünya üzerinde hala insan medeniyetini varlığını sürdürüyor olursa kendilerinden 300 yıl önceki dünyayı anlatan kitaplar okuduklarında, veya artık bilgiye kitap değil de her ne ile erişilecekse, birçoğumuzun sahip olmakla gurur duyduğu vatanseverlik kavramına farklı bir gözden bakabilecek ve onlara milliyetçilik ve vatanseverlik gibi kavramlar saçma gelecek. Ayrıca bundan 300 yıl sonra Türkiye filan da kalacağını sanmam. Muhtemelen çok sayıda ülkenin oluşturacağı birliklerden birinde yer alıyor olur. Atıyorum Nijeryanın bundan 300 sonra "Büyük Afrika Birliği"nde yer alması gibi. Yanlış anlaşılmasın, tabii ki kültürümüzü korumak ve insanlık başta olmak üzere ülkemizin de iyiliğine bir şeyler yapmak takdire şayandır ancak herkesin felsefesi kendi milletini yüceltmek yerine insanların ve kendisinin çıkarlarını düşünmek olsaydı çoktan harika bir dünya kurmuştuk. Sanırım insanlık olarak zamana, istikrara ve eğitime ihtiyacımız var
Bazıları çalışmadan yorulmadan kolay para kazanma peşinde, doğuştan olsun diyor Avrupa'da her şey hazır diyor.
Şu sözü şuraya koyuyorum.
“Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.” Mustafa Kemal ATATÜRK
Valla şu cümle bütün konuyu özetliyor bence.50 sene sonra kavustugumuzda kaybolan 50 senemi geri vereceklerse ben de kalayim.
Zaten bugünun dünyasında gerçekleşmesini beklediğim şeyleri yazmadım. Bahsettiğim gibi bir dünyanın şekillenmesi için 300 yıl gibi bir süre gerekebilir. Ancak tabii ki ihtimaller sınırsız ve benimkisi de sadece bie tahmin.Bu olayın milliyetçilik ile alakası yok. Güçlü ülkeler bu güçlerini başkaları üzerinden sağladıkları için güçlüler. Bu sadece ülkeler içinde geçerli değil. Aklınıza gelebilecek her türlü grupta bu iş böyle dönüyor. Belediyeler KDV'den pay alıyor. Örneğin Kocaeli Belediyesi Hepsiburada Gebze'de olduğu için her sene milyon dolarlar kazanıyor. Ama bir kere bile bu alışverişleri tüm Türkiye yapıyor benim bu parayı tüm belediyelere dağıtmam gerekiyor demiyor veya İstanbullular yaptıkları tüm tatilleri İstanbul'dan satın alıyor ama İstanbul Belediyesi bir kere bile ben bunu Ege'de ki belediyelere vermem gerekiyor demiyor. Bundan 300 sene sonra da 1000 senede sonrada Dünya'nın en büyük 4. ekonomisi olan Almanya bu parayı birileri ile birleşip bölüşmek istemez. veya Dünya'nın en büyük 3. ekonomisi olan Japonya gidipde Filipinlilere Taylandlılara bu parayı yedirmez.
Bunlar güzel humanist düşünceler ama bu evrende zor.
Hocam ciddi ciddi düşündüklerimin aynısını yazıyorsunuz.50 sene sonra kavustugumuzda kaybolan 50 senemi geri vereceklerse ben de kalayim.
Sirf Irlanda'da dogdugu icin daha iyi bir hayat yasiyorsa bir insan, kimse kusura bakmasin da vatan millet sakarya edebiyati umrumda olmaz.
Ayrica Turkiye nin sorunu, onu yonetenler degil, o yonetenlere oy veren cahil kitledir. Bu insanlar 50 yil sonra cocuklariyla birlikte yine aramizda olacaklar. Meraklisi açip baksin 50 yil onceki 1970 yillarindaki Turkiye problemlerine. Issizlik, enflasyon, yolsuzluk, siyasal Islam vs , hic degisen bir sey yok. Aziz Nesin sonuna kadar hakliydi.
Zaten hocam İlber Ortaylı kendi ülkesini değilde başka ülkeyi övdüğü zaman para kazanamaz bu ülkede.Bu kafa yapısıyla neden gitmeyelim? Yıllardır değişen bir şey yok.
Eki Görüntüle 411898
Ayrıca lütfen İlber Ortaylı bile olsa herkesin dediklerine kulak asmayın, adam yaşını başını almış bu bir, ayrıca bu insanın doğduğu aile yanılmıyorsam varlıklı bir aile, o yüzden çok sıkıntı olmuyor kendisi için.
Aynısı Celal Şengör’de de var. Yurt dışını kötülüyor ama kendisi New York üniversitesi mezunu, lisesi de Robert Koleji. Ailesi de varlıklı. Alanı dışındaki (özellikle sosyal konularda) açıklamaları çok saçma oluyor;
Hegel’e şarlatan, Marx’a kafası çalışmayan diyor. Dışkı yedirmek işkence değildir diyor vs.