Üniversite hazırlığı nasıl geçilir?

Kısaca özet geçeyim başınızı çok ağrıtmayayım. Hacettepe'de İngilizce bir bölüm okumak için bu üniversiteye geldim. Yani YDT ile burayı kazandım. 80 soruda 77 doğru yaptım ingilizceden yani gayet iyiydi sıralamam 4000'di zaten. Burada dilci YKS'ye çalışan bayağı arkadaşa yardım etmiştim zaten illa hatırlayan çıkar. Hazırlık sınıfını atlama sınavını bilerek girmedim YKS'den sonra hazırlıkta dinlenirim basit olur diye düşünmüştüm ki öyle olmadı maalesef. İlk dönem not ortalamam 67, bu dönemin ilk sınavı açıklandı ondan da 61 almışım. Bu dönem 2 sınava daha gireceğim ve iki dönem de bitince son bir sınava gireceğim notumun %40'ını oluşturacak tek bir sınav. Geri kalan 2 dönemde notumun %60'ını oluşturacak. Biraz karmaşık gelebilir ama öyle zaten. Neyse ilk dönem 67 ile geçtim bu dönem daha da zor ve muhtelen daha düşük bir ortalamayla dönemi kapatacağım. Hazırlığı geçme notu ise 50 değil 65. yani ipin ucundayım. Diyeceksiniz yahu sen YDT'de çok iyi yapmışsın insan kazandığı dilin normal sınavını yapamaz mı? Haklısınız biraz ama şöyle bir olay var, hazırlıkta seviyene göre sınıflara dağılıyorsunuz normal olarak ve tüm dilciler C1 seviyesinden başlıyor C1.2'ye kadar gidiyor yıl sonuna kadar. Yani normal bir hazırlık almıyoruz. Daha fazlası sınıfta işlediklerimiz kolay aslında çoğu kişi yapıyor basit sorular vesaire, ama sınav bir geliyor arkadaş sınıfta işlediğinden 10 kat zor. Klasik var, makale yazma var, dinleme soruları var, şıklı sorular var. Şıklı sorular zor, klasik ve dinleme soruları ayrı bir zor bir türlü yapamıyorum sanki dili hiç bilmiyormuşum gibi. YDT'ye hiç benzemeyen soru tipleri ve sorular var. YDT'den 5-6 kat daha zor bile denebilir. İlk dönem hiç çalışmamıştım 67 ile geçtim bu dönem ilk sınava bayağı çalıştım, dönem başından beri işlediğimiz her kelime grammer her şeyi not aldım çalıştım yine de gittim 61 aldım. Tuhaf olan şey şu sınav ortalaması 62 zaten sınıfın ve herkes dilci :D 80 falan alan var ama ortalama 62 yani. Geçen dönemin yıl sonu sınıf ortalaması da 69'du. Zaten geçme notu 65 :D. Ne yapsam olmuyor soruları yapamıyorum, genel İngilizce bilgisi gibi çalıştığında olmuyor genel bir İngilizce seviyesi ilerletmesi lazım o da yıl falan alır yani öyle çalışmayla puan yükseltilecek şey değil. En korktuğum şey burs alıyorum KYK ve o kesilecek sınıfta kalırsam ailem beni öldürür. Herkes üniversite kazandın helal diyor destekliyor bu yüzden üstümde çok baskı var, kaldığımda kendim üzülmem gider üniversiteyi bırakır çalışırım diye düşünüyorum ama ailemden herkesten baskı hissediyorum kesinlikle beni desteklemezler, kızarlar. Aldığım burs 3K olsa bile benim için önemli çoğu ihtiyacımı karşılıyor. Son zamanlarda sadece stresten bir sürü sivilcem çıktı, bazen yataktan çıkamıyorum, sık sık ölümü düşünüyorum. Elimde yapabilecek bir şey olmaması çok tuhaf hissettiriyor. Normalde hep bir şeyle uğraştığımda ya da çalıştığımda yapabilirdim şimdi ama olmuyor. Napacağım hiç bilmiyorum, ele alıp çözebileceğim test vesairede yok öyle bir sistem yok yani üniversitede. Sizin de elinizden gelecek bir şey yoktur ama üniversite okuyan belki aynı yollardan geçmiş abi abla tavsiyesi güzel olur. Kısa olacak dedim ama uzun tutmuşum kusura bakmayın.

Birkaç seçenek var. Birincisi birkaç hafta sağlam odaklanıp sınavlarından geçme notunu almaya çalışabilirsin. Notun tam geçme sınırındaymış yani 75+ bir not almak seni çok rahat sağlama alır. Bunlar için her yönden kendini geliştirmen lazım, en kolayı dinleme olur bunlardan. IELTS-TOEFL Listening örneklerini falan dinle internetten, eğer sınavdakilere benzer ise onların onlarca kaynağını bulup oradan çalışabilirsin. Okuma için yine okulun kitapları vardır, yoksa ODTÜ Yayınları More to Read 2 falan alabilirsin. Hangi kitaptan çalışacağını en iyi hazırlığı Hacettepe'de okumuş üst dönemler bilir, bir şekilde onlara ulaşıp sor, bölüm WhatsApp grubu iyi bir yer olabilir bunun için eğer tanıdığın yoksa. Yazma kısmı bence biraz sıkıntılı. Planını doğru yapsan bile hocalar bazı kalıpları kullanmayanlardan puan kırabiliyor. Bunları dikkate alıp konunu seçtikten sonra planlı bir şekilde yazmaya çalış. Konuşma yok gibi sanırım, yazdığını görmedim ama varsa kendini ilerletmenin en iyi yolu onla bunla konuşmak. Mümkünse 2-3 saati geçen konuşmalar yap ki daha derin konuları konuşabilin. En kötü ihtimalle sınavdaki stresini azaltır bunu yapmak.
İkinci seçenek denklik sınavlarını araştırırsın. Var mıdır emin değilim ama yine PTE, TOEFL, IELTS, YDS gibi sınavların denklikleri oluyor genelde. Varsa bu sınavlara çalışabilirsin, çok kolay değiller ama 2-3 aylık bir çalışma ile geçer not alırsın diye tahmin ediyorum. Ayrıca pahalı olsa da tekrar girmen mümkün bu sınavlara, sadece 200 dolar civarı paralar isteniyor YDS hariç.
Her şekilde çalışmaktan geçiyor yolun, mümkünse şu bahar aylarında gezip tozmayı azaltıp bol bol sınav tarzı soru çözmeye başla. Dil bütün olarak gelişen bir şey olsa da soru tipi bilerek ve hız kazanarak sınavda seviyenin üstünde yapabilirsin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı