Thiago Alcantara
Kilopat
Daha fazla
Evet kanka, tüm Türkiye'yi dolaşırken de benzin parasını devlet veya o üniversite öder zaten :-DBu en mantıklısı. Herkesi aynı sınava sokmanın hiç mantığı yok. Her üniversite her fakültesi için ayrı sınav yapmalı.
Üniversite sınavlarını kaldırıp her üniversiteye kendi giriş sınavını yapma özgürlüğü verilirse çok güzel bir sistemimiz olur. Gelişmiş ülkelerin çoğunda bu şekilde zaten.
Giremeyeceği üniversitenin sınavına girmezsin olur biter. Bu ülkeye maksimum 25 veya 30 üniversite lazım. Zırva dediğin sistemi dünyanın en gelişmiş ülkesi bile kullanıyor.Sınav kalkmaz, her üniversite de kendi sınavını yapma hakkı kazanmaz. Sebeplerini aşağıda açıklıyorum.
Şimdi ilk olarak sınav kaldırılacak diyenlere gelelim. Bu iş öyle kolay değil, ülkede sayısız üniversite var tamam sınavı kaldıralım ama bizim nitelikli dediğimiz üniversitelerimiz bu konuda ne tepki gösterecek? Boğaziçi, ODTÜ gibi üniversiteler tamam kaldıralım ya zaten gereksizdi mi diyecek? 84-85 milyonluk bir ülkede üniversiteye sınavsız giriş olmaz, olamaz.
İkinci olarak da her üniversite kendi sınavını yapsın zırvasına geliyorum. Üniversitelerin elinden özerkliği aldılar zaten YÖK'e bağlayarak, böyle bir şans tanımazlar üniversitelere. Varsayalım ki kaldıralım konusu gündeme geldi. O zaman da ekonomik problemler ortaya çıkıyor. Bir kişi; ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Bilkent, Koç ve bunların yanında daha 3-4 üniversiteye girmek istiyor. Hepsinin sınavına girmek zorunda mı? Neden merkezi bir sınav olması yerine her üniversitenin sınavı olsun ki? Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana vs. tüm Türkiye'yi gezecek mi bu çocuk üniversiteye girebilmek için? Bunun maddi kısmını kim karşılayacak veya kaç tane ailenin böyle bir şeye gücü yetebilir?
Onu da bir zahmet kendiniz ödeyiverin.Evet kanka, tüm Türkiye'yi dolaşırken de benzin parasını devlet veya o üniversite öder zaten :-D
Bu en mantıklısı. Herkesi aynı sınava sokmanın hiç mantığı yok. Her üniversite her fakültesi için ayrı sınav yapmalı.
Giremeyeceği üniversitenin sınavına girmezsin olur biter. Bu ülkeye maksimum 25 veya 30 üniversite lazım. Zırva dediğin sistemi dünyanın en gelişmiş ülkesi bile kullanıyor.
Dostum, tüm ülkeye açılan üniversiteler öyle bu forumda yazdığın kadar kolay kapatılmıyor. O kadar üniversiteyi kapattın diyelim, onların mezunlarına ne olacak veya güncel okuyanlarına? Buna millet ne tepki gösterecek düşündün mü hiç?Giremeyeceği üniversitenin sınavına girmezsin olur biter. Bu ülkeye maksimum 25 veya 30 üniversite lazım. Zırva dediğin sistemi dünyanın en gelişmiş ülkesi bile kullanıyor.
Aynen öyle tabi müfredat dahilinde kalma şartıyla. Tıp isteyenle mühendislik isteyeni aynı sınava sokmanın hiçbir mantığı yok.Bu yüzden her üniversite kendi fakülteleri için kendi sınavlarını tayin etmelidir.
Her üniversite sınavları aynı gün yapmayacak ki.ODTÜ istiyorum diyelim, ODTÜ'nün sınavından geçemedim ee sonra ne olacak? Ne yapacağım ben? Okumayacak mıyım?
Güncel okuyanlar mezun olana kadar açık kalır fakat yeni öğrenci kayıt edilmez. Bu kadar basit.O kadar üniversiteyi kapattın diyelim, onların mezunlarına ne olacak veya güncel okuyanlarına?
Dostum, tüm ülkeye açılan üniversiteler öyle bu forumda yazdığın kadar kolay kapatılmıyor. O kadar üniversiteyi kapattın diyelim, onların mezunlarına ne olacak veya güncel okuyanlarına? Buna millet ne tepki gösterecek düşündün mü hiç?
Giremeyeceği üniversitenin sınavına girmezsin olur biter yazmışsın, neden? Neden ben 25-30 üniversitenin de sınavına girmek zorundayım tek bir sınava girmek varken? ODTÜ istiyorum diyelim, ODTÜ'nün sınavından geçemedim ee sonra ne olacak? Ne yapacağım ben? Okumayacak mıyım? Diğer üniversiteleri deneyeyim diyorum, gitmek kolay mı şehirden şehire? Dediğin şeyin gram mantıklı tarafı yok, merkezi bir sistem bu ülke için şart maalesef şu ekonomide şart.
Aynen öyle tabi müfredat dahilinde kalma şartıyla. Tıp isteyenle mühendislik isteyeni aynı sınava sokmanın hiçbir mantığı yok.
Her üniversite sınavları aynı gün yapmayacak ki.
Güncel okuyanlar mezun olana kadar açık kalır fakat yeni öğrenci kayıt edilmez. Bu kadar basit.
Aynen hatta akademisyenler, profesörler iyice oturup bu sistemi daha da geliştirebilir. Örnek her üniversite yılda 2 defa sınav yapacak, bu sayede bir öğrencinin hayatı sadece bir sınava bağlı olmayacak aynı yıl içerisinde telafi edebilecek.ÖSYM'nin denetime bağlı kalmak şartıyla fakülteler kendi sınavını yapabilir Avrupa ve ABD gibi.