Üniversite sınavı kalkacak mı?

Bahçeli dedenin her sınav öncesi yaptığı açıklamayı halkımız ortaya dedikodu olarak atmış. Adı üstünde dedikodu, sınavsız sistem olacağına da ben sınavlı sistem olması tarafındayım. Sonra torpil dönecek, kaldı ki bu haliyle bile illaki dönüyordur.
 
Diyelim ki kalktı sonra ne olacak? Neye göre alacaklar üniversiteye? Kendi akrabalarını tanıdıklarını iyi üniversitelere sokamıyorlar tabii puan nedeniyle o yüzden sınavı kaldırtmaya çalışıyor bence. Bence eğitim sistemi iyi olmasa da üniversiteye giriş için sınav yapmak gayet mantıklı şu anda. Hayatında kitap açmamış, affedersiniz üniversitenin önünden bile geçemeyecek adam üniversite okuyacak öyle mi?
 
2023 için konuşursak ortalama 3 milyondan fazla kişi bekleniyor sınava girecek.

Avrupa gibi bir sisteme geçilebilir lise notları ve üniversitenin kendi kabul sınavı gibisinden.

Ama kalkma ihtimali var çünkü TEOG içinde olduğu gibi sınava giren sayısı artınca en son sınavı LGS yapmışlardı.
 
Sınav kalkmaz, her üniversite de kendi sınavını yapma hakkı kazanmaz. Sebeplerini aşağıda açıklıyorum.

Şimdi ilk olarak sınav kaldırılacak diyenlere gelelim. Bu iş öyle kolay değil, ülkede sayısız üniversite var tamam sınavı kaldıralım ama bizim nitelikli dediğimiz üniversitelerimiz bu konuda ne tepki gösterecek? Boğaziçi, ODTÜ gibi üniversiteler tamam kaldıralım ya zaten gereksizdi mi diyecek? 84-85 milyonluk bir ülkede üniversiteye sınavsız giriş olmaz, olamaz.

İkinci olarak da her üniversite kendi sınavını yapsın zırvasına geliyorum. Üniversitelerin elinden özerkliği aldılar zaten YÖK'e bağlayarak, böyle bir şans tanımazlar üniversitelere. Varsayalım ki kaldıralım konusu gündeme geldi. O zaman da ekonomik problemler ortaya çıkıyor. Bir kişi; ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Bilkent, Koç ve bunların yanında daha 3-4 üniversiteye girmek istiyor. Hepsinin sınavına girmek zorunda mı? Neden merkezi bir sınav olması yerine her üniversitenin sınavı olsun ki? Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana vs. tüm Türkiye'yi gezecek mi bu çocuk üniversiteye girebilmek için? Bunun maddi kısmını kim karşılayacak veya kaç tane ailenin böyle bir şeye gücü yetebilir?
 
Son olarak da sınav sistemi hakkında bir şeyler diyeyim. Ben sınav sistemi değişmezse bile önümüzdeki sene üniversitelerin kontenjanlarının artırılacağını, ki bu sene bile artabilir, düşünüyorum.

Ha olur da sistemi değiştirirlerse ne yaparlar onu bilmiyorum ama kesinlikle LGS gibi nitelikli, niteliksiz okul sistemi yapıp nitelikli okullara siz kendi sınavınızı yapın demezler. Ha yaparlarsa da illa ki merkezi bir sınav yine olur. Kısacası sınavsız bir sistemin imkanı yok, üniversitelere de kendi sınavlarını yapma hakkını tanımazlar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı