Üniversite sınavı zor mu?

2021 sınavını saymazsak, diğer sınavlar hakkında genel olarak kolay-orta diyebiliriz. Bu seneki sınavı inceleme fırsatım oldu, genel olarak Matematiği zorlamışlar geçen senelere göre bayağı. AYT Matematikten 3-4 tane olimpiyat sorusu sormuşlar ama 2021 AYT kimya ve AYT biyolojiye baktığımda genel olarak kolay sormuşlar. Özellikle AYT kimyaya baktığımda bu sene tamamiyle rezaletmiş. Hiçbir ayırt edici soru sormamışlar genel olarak kimyada. 2021'deki AYT matematik örneğine bakarak sıkı şekilde çalışmanızı öneriyorum. ÖSYM'e güven olmaz. 2021 ile 2020 arasındaki zorluk farkı ortada.

"ÖSYM zor sormaz, çalışana her şey kolay 2021'de zor değildi" diyen arkadaşlara da şunu söylemek isterim hiçbir sınav öğrencimizin hakkını yemeyin, böyle yaparak kul hakkına giriyorsunuz.
 

Dosya Ekleri

  • resim_2021-09-14_184807.png
    resim_2021-09-14_184807.png
    108 KB · Görüntüleme: 81
Benim canımı sıkan konu 9. sınıfta ortalamamın düşük olması. Canlı ders yüzünden hiç derse girmedim sınavlarım yüksekti ama sözlüler yüzünden kötü oldu. Bu çok etkiler diye korkuyorum. Yoksa genel olarak ders anlamında iyiyim. 10. sınıf çok iyi geçiyor.
Ben 9. 10. Sınıfta mat harici hiçbir şeyi bilmiyordum. Geometri hocamız bile yoktu iki iç bir dış falan gibi en temel kuralları bile bilmiyordum. Temel mat biliyordum sadece oturdum çalıştım. Dershane vs olmadan 5k sayısal 3.5 k tm 3.2k tyt yaptım. Ben yaptıysam herkes yapar ben üstün zeka falan değilim. Sadece çalıştım yani iyice
 
Ben 9. 10. Sınıfta mat harici hiçbir şeyi bilmiyordum. Geometri hocamız bile yoktu iki iç bir dış falan gibi en temel kuralları bile bilmiyordum. Temel mat biliyordum sadece oturdum çalıştım. Dershane vs olmadan 5k sayısal 3.5 k tm 3.2k tyt yaptım. Ben yaptıysam herkes yapar ben üstün zeka falan değilim. Sadece çalıştım yani iyice
Nasıl çalıştınız? Programınız nasıldı? Günde kaç dersi çalışınız?
 
Nasıl çalıştınız? Programınız nasıldı? Günde kaç dersi çalışınız?

TYT ile başlayalım.
Önce temel matematikte sayılar ve sayı problemleri ile ilgili fasiküller bulup çözdüm her yayından. Sayı kısmını oturtunca sürekli zor problemler çözmeye başladım. Artık son 6 ay rutin olmayan problemlerden her gün 5 tane önüme alıp bazen 1-1.5 saat uğraşıyordum. Denemelere devam ettim tabii her hafta en az 1 TYT denemesi çözüyordum.
Türkçe için birkaç kitaptan dil bilgisi çalıştıktan sonra 1.5 sene boyunca her sabah (TYT'den bir gün önce dahil) ilk iş bir tane TYT Türkçe denemesi çözdüm süre tutarak. İyice hızlanmıştım son haftalar 18-19 dakikada Türkçe bitirdiğim oluyordu. TYT'de herkesin deli zaman kaybettiği Türkçeyi 30 dakikada bitirip geçmiştim.
Sosyalim hep kötüydü. Bir taktik veremeyeceğim. Neticede TYT 10 yanlış 2 boştu. Bunun 5 yanlış 1 boşu 20 soruluk sosyalden.
Fen için de Palme vardı o zaman birkaç konu anlatımlı soru bankası çözdükten sonra yine denemelerle devam ettim çok yanlışım çıkan yerlerin konularına tekrar baktım.
AYT için ben hocaların önünden gittim. Çok sağlam mat ve geometri hocalarımız vardı. Geometri hocamın verdiği her fasikülü uğraşa uğraşa çözdüm. Çözemediğim sorular üzerinde kafa yordum. Unutmayın kolay çözdüğünüz soru size bir şey katmaz. Derslerini iyi dinleyip sürekli olarak çeşit çeşit sorular çözdüm.
Fizik kimya biyoloji için hep hocaların önünden ilerledim. Örneğin biyoloji için önce dersi açıp bir konu anlatımlı kitaptan bitirdim. Bir not çıkardım. Sonra bir konu anlatımdan daha bitirip ufak şeyler ekledim nota. Ardından her ünite için 3 soru bankasından çözüp burada sorularda çok çıkan ince detayları notlarıma ekledim ve geçtim. Aynısı kimya fizik için de geçerli. Fizikte işlem ağırlıklı amele sorular yerine 2 basit bilgiyi birleştiren orijinal sorularla uğraştım. Unutmayın ÖSYM saçma sapan işlem sormaz. Sadece iki basit bilgiyi tekte kullanmanızı ister.
İşin özeti her konuda kendimden emin olana kadar oturup çalıştım. Konuları bitirdiğimden emin olunca (12. sınıf ortalarıydı) başladım deneme çözmeye. Her sabah bir Türkçe denemesinden sonra bir TYT bir AYT denemesi çözdüm. Sonrasında denemede yanlışım çıkan sorularla epey uğraşıp çok kalem oynatamadığım bir konu olursa konu kısmına tekrar baktım. Ve her gün orijinal kafa yorduran mat geometri soruları çözdüm. Sınavda kolay ama hayatınızda ilk defa görebileceğiniz sorular gelecek özellikle TYT'de. Önemli olan ona hızlı bir çözüm yolu geliştirmek. Eğer çok fazla tip soru çözerseniz ve çözemediğiniz sorulara farklı yollarla yaklaşırsanız sınavda da yine bu şekilde yaklaşırsınız. Soru tipi ezberleyerek bir iş olmaz. Kendinizi bol bol ölçüp sınav stratejinizi oturtun ve sınav stresiyle süre yönetimiyle başa çıkmayı öğrenin. Gerisi de sihirli değil. Çalışmak.
Gün içerisinde özellikle bir konuyu bitirmeye çalışıyorsam çok fazla daldan dala atlamadım. Kendime kitabı aldığımda o kitabı bitirmek için yaklaşık bir süre belirler oradan çalıştığım konuya odaklanırdım. Konular bitene kadar adım adım istediğiniz konuyu önünüze alıp teker teker bitirmenizi. Öneririm en azından ben öyle çok daldan dala atlarsam dikkatimi kaybediyordum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı