Üniversite Sınavı Zor mu?

Kanka onca çalışma azim içinde emeğini çalan zor sınavlarda vardır.
Sanmıyorum. Ben uluslararası dil yeterlilik (IELTS) sınavına girdim. Sınava son 1.5 ay kala çalışmak için uyumuyordum bile ve sınava girdim, sınavdan önce uyuyamama rağmen başarılı oldum. Çoğu insan girdiğim sınava "Çok zor, çok çalışman lazım" dedi hatta "Dünyanın en zor sınavı" diyenler bile vardı fakat bana hiç zor gelmedi.

Şartlara bakınca zormuş gibi geliyor ve gözünü korkutuyor orada hak veriyorum:
  1. Arkalı önlü, A4 kağıdı üzerine en az 7 kocaman paragraflar ve ona göre yanıtlanacak 40 soru (Okuma Aşaması)
  2. 1 saatte en az 200 kelime makale ve en az 150 kelime rapor yazılacak. (2 kezden fazla kelime tekrarı yapmak, yazım hatası yapmak ve hatta noktalama işaretlerini yanlış koymak bile puan kırıyor.) (Yazma Aşaması)
  3. Dinletilen kayıtlara göre 40 soru yanıtlayacaksınız ve dinletilen kayıtlar tekrar dinletilmez. (Dinleme Aşaması)
  4. Sınav yetkilisiyle en az 15 dakikalık birebir görüşme yapılacak. Sorulan sorulara cevap vereceksiniz. (Sözlerinize çok dikkat etmek zorundasınız.) (Konuşma Aşaması)
Yani, bunlara baktığımda YKS'dan bile zorlu bir sınav gibi geliyor. Zira, Dünya genelinde anadilinde bile 1 saatte 400 kelime yazamayacak çok Lise, Üniversite öğrencisi var fakat şimdi başka bir dil için yeterlilik sınavına gircek olsam o kadar büyütmem gözümde. Kısaca; iyi hazırlanılan sınav basittir. Şartlara bakarak gözünde büyütmenin bir manası yok.

YKS'yı zor yapan şey varsa senede 1 defa yapılmasıdır. Böyle hayat belirleyici bir sınavın telafisi olmaması çok ciddi bir sistem bozukluğu. Ben olsam illa sıralama sınavı yapacaksam bu kadar uzun ve fazla soru içeren tek sınav yapacağıma 3 farklı sınav yapıp onların ortalamalarını alırım ki ben sıralama sınavı yapmam çünkü yanlış ve tarihi geçmiş bir sistem; insanlara birbirini ezdirmek yerine, birbirleriyle çalışma odaklı bir sistem getiririm. Bu sistemde Milli Eğitim Bakanlığınca öğrencilerin illerine göre gruplar oluşturur, her grubun başına denetleyici atarım. Gruplar halinde çalışmalar, projeler yapılır ardından yapılan çalışmalar üniversitelere sunulur bu işlemden sonra denetleyiciler hangi öğrencinin ne gibi katkılar yaptığını bildirir. Böylece öğrencilere ekip halinde çalışmayı aşılamış oluruz ve yaratıcılık, üretkenlik gibi özellikler daha da artar.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı