Üniversite tercihi ve DGS hakkında ufak bir soru

Pwieh

Kilopat
Katılım
5 Aralık 2016
Mesajlar
2.630
Makaleler
4
Çözümler
16
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Öncelikle iyi Sosyaller,

Geçen sene istediğim bölüme/şehire gidebiliyordum fakat hem maddi problem hem de ailevi sorunlardan dolayı tercih yapmadım. 7 ay kadar bir işte çalıştım ve işten çıktığımda üniversite sınavına hazırlanmak için geçti. Elimden geleni yaptım fakat büyük bir düşüş yaşadım ne yazık ki.

Hedefim bilgisayar mühendisliği idi. Bu sene gelmiyor ne yazık ki. Sayısal sıralamam rezalet fakat sözel'de 82K, Dil'de ise 34K sıralamam bulunmakta.

Önümde 2 seçenek bulunuyor.

1- Yozgat, Osmaniye vb. üniversitelerde ingiliz dili ve edebiyatı okumak. Açıkcası bildiğim kadarıyla bu şehirler öğrenci dostu şehirler değil. Bundan dolayı okumaya pek yanaşmıyorum.

2- Dokuz Eylül Bilgisayar Programcılığı'nı tercih edip önlisans'ı tamamladıktan sonra DGS sınavına girip 300-315 say puanı alıp (birazcık çalışmayla yapılabileceğimi düşünüyorum) yine Dokuz Eylül Bilgisayar Mühendisliği'ni tercih etmek. Açıkcası 2. yol gözüme daha güzel gözükse de hem fazladan 2 yıl harcayacak olmam hem de bir ihtimal de olsa DGS kazanamayacağımı düşünmem beni geri adım attırıyor. Yaklaşık 6 senedir hep programlama ve bilgisayar hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor olsam da genel olarak internetsizlik (bu seneye kadar ailem kaynaklı internet bağlatılmamıştı eve) beni bu hevesimi gerçekleştirmemden alıkoymuştur.

Genel olarak yabancı dilleri ve kodlamayı sevmiş ve hayran olmuşumdur. Fakat ingilizcem konuşma açısından pek yeterli değil (herhangi bir sınava girmediğim için de hangi seviyede bilemiyorum). Kodlama açısından ise herhangi bir programla dili bilmiyorum. Yakınından bile geçmedim. Bu problem beni bilgisayar programcılığında geriye atar mı? Yoksa başından öğrenebilir miyim?

Hangi yolu tercih etmeliyim? Ciddi anlamda bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum ama DGS sınavından korkmuyor değilim.

Ek bir sorum daha bulunmakta. Hem ekonomik hem de politik sıkıntılar kaynaklı Türkiye'de gelecek görememekteyim. En son olan olaylarda ve sterlin ve euronun rekor yükselişlerinden de inandığım gelecek daha karanlık olmakta. Bundan kaynaklı Avrupa'da veyahut Amerika'da (Kanada veyahut ABD devletinde) yaşamak istiyorum. Fakat ne memur bir ailem ne de ensesi kalın bir tanıdığım yok. 20 yaşında olduğum için her geçen gün benim için iş hayatına atılmamı negatif etkiliyor diyebiliriz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, iyi Sosyaller.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Türkiye gerçeğine hoş geldiniz. Bazı işler okuyarak değil çıraklıkla yapılıyor. Bilgisayar mühendisliği okuyan ve hocaları cebinden çıkartan adamlarla okudum. Okula bile gitmeden yurtta yüzlerce program yazdılar bu adamlar. Sosyal hayat anlamında çok zayıftılar nedeni de belliydi; bir gaye uğruna çok ama çok çalışıyorlardı. Kendinizden emin olun. Ve istediğinizi yapın. Okul için acele etmeyin derim. Ufaktan para kazanmaya başladıktan sonra illa ki gidersiniz bir üni'ye. Yazılımcı olmak ile Bilgisayar mühendisi olmak arasında devasa bir fark var. Tabi bunlar benim izlenimlerim. İsterseniz gidin görün, tecrübe edinin.
 
EA sıralamanız nedir? İkinci seçeneği önermiyorum. Üniversitede hem bölüm derslerini hem de DGS sınavını aynı anda götürmek çok zor. Yerinde olsam bir yıl adam akıllı hazırlanıp iyi bir bölüme giderdim. İlerde aç kalmak, sıkıntı çekmektense şimdi 1 yıl hazırlanmak çok daha mantıklı. Geleceği kurtarmak var işin ucunda.
 
Bu yıl DGS sınavına girecek biri olarak geçen yılda kazanmıştım aslında ama okulla alakalı bir sorun olduğundan gitmemiştim. DGS sınavı müfredatı üniversite sınavı müfredatına göre çok çok az yapılması daha kolay bir sınav bu yüzden DGS ile istediğinizi yapabilirsiniz. Tabiki bu planlı çalışarak ilerler iseniz olacak bir durum üniversite sınavında o kadar konuya çalışmak gerçekten zor ama DGS ile sadece matematik kısmını çok kolay halledebilirsiniz. Kaldıki TYT matematiği çalışacaksınız sadece bence planlı bir çalışma ile iki yıllık MYO daki derslerin çokta yoğun olmadığını düşünüyorum okuyan biri olarak o yüzden DGS sınavını değerlendirebilirsiniz.
 
@BayEgo verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Biliyorum aradaki farkı fakat uzun süredir teknolojiye merakım var. Eğitimini almam daha iyi olur diye düşünüyorum :)

@VanellopeVonSchweetz Halihazırda 1 yıllık mezunum. Geçen sene de gidebiliyordum Programcılığa gidemedim. Bu sene de gitmezsem 2 yılımı harcamış olacagım zaten bu da programcılığın süresi kadar oluyor. EA sıralamam 300K :(

@Fatih1337 verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. DGS sınavına baktığımda gerçekten (bana göre) TYT sınavından da zor. Geçen sene 32 Matematik neti yapmıştım TYT'de ve bu sene de o puanımı kullanıyorum. Bir sene daha kalırsam yeniden hem TYT hem de AYT çalışmak durumundayım. Siz hangi bölümü okuyorsunuz?
 
@BayEgo verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Biliyorum aradaki farkı fakat uzun süredir teknolojiye merakım var. Eğitimini almam daha iyi olur diye düşünüyorum :)

@VanellopeVonSchweetz halihazırda 1 yıllık mezunum. Geçen sene de gidebiliyordum programcılığa gidemedim. Bu sene de gitmezsem 2 yılımı harcamış olacagım zaten bu da programcılığın süresi kadar oluyor. EA sıralamam 300K :(

@Fatih1337 verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. DGS sınavına baktığımda gerçekten (bana göre) TYT sınavından da zor. Geçen sene 32 matematik neti yapmıştım TYT'de ve bu sene de o puanımı kullanıyorum. Bir sene daha kalırsam yeniden hem TYT hem de AYT çalışmak durumundayım. Siz hangi bölümü okuyorsunuz?

TYT'de 32 matematik yapanın bu sınavda en az 40-45 matematik yapacağı kanaatindeyim ancak karar ve tercih sizin ben elektrik elektronik mühendisliğine geçiş yapacağım bu yıl.
 
Hiç sorun etme, 2-3 sene kayıplar seni geriye düşürmez. Küçük bir vilayette iyi bir bölüm okumaktansa, hayatına daha çok katkıda olan bir ilde daha düşük bölüm okumak bile mantıklı. Ben hep söylerim, neyi seviyorsan oraya yönel. Hiç bakma gerisine. Bir şekilde çözersin kalanını. Büyükşehirler için ailenin bütçesi yetmezse, hem çalışıp hem hayallerini yaşamak istiyorsan git, yoksa küçük bir ilde de hem güzel bir bölüm okuyup hem hayalindeki mesleğe yönelebilirsin. Fark ettiysen tüm söylediklerim tamamen sende bitiyor. Nasıl rahat edeceksen onu seç. Hayatında seçtiğin üniversite, bölüm vs. para kazanmana etkisi %100 değil. Çok bunalma. Bir şekilde istediğin işten para kazanmaya başlarsın. Mutlu olacağını düşündüğün seçeneği seç. Hata yapmaktan da korkma. 1 senem kaybolur, 3 senem boşa gider diye düşünme.
 

Geri
Yukarı