Üniversitede Sıralama Farkının Çok Olması Önemi Var mıdır?

Makaleler
9
Yer
Detroit
Merak ettiğim bir konu var. Üniversitede bazı bölümlerde, mesela baktığım bir bölümde aynı anda YKS 1225. (tavan sıralama) ve YKS 499215. (taban sıralama) var. Başarı sıralamasının çok aralıklı olduğu bu bölümde yüksek puanla giren öğrenciye dezavantaj veya düşük puanla giren öğrenciye avantaj (faydalı) olması söz konusu mu?

Merak ettiğim bir konu var. Üniversitede bazı bölümlerde, mesela baktığım bir bölümde aynı anda YKS 1225. (tavan sıralama) ve YKS 499215. (taban sıralama) var. Başarı sıralamasının çok aralıklı olduğu bu bölümde yüksek puanla giren öğrenciye dezavantaj veya düşük puanla giren öğrenciye avantaj (faydalı) olması söz konusu mu?
Hocam merak ettim nasıl bir yer orası? 1225 yapan kişi gitmiş.

Aslında seneden seneye değişir. Sonuncu girene avantaj olur mu bilemeyiz ama ilk girene kesin dezavantajı var. Eğer yükselişte olan bir bölüm ise büyük açıklıklar oluşabiliyor. Yine de sizin yazdığınız cidden fazla. Hangi bölüm orası?

Sahip olduğunuz puana göre aşırı düşük bir bölüme gitmeyi tavsiye etmem ama bir miktar fark olduğunda avantajınıza olabiliyor. Mesela benim girdiğim sene bölüm say 6500 ile kapatmıştı fakat ben 4400 civarıyla girmiştim. Okul dönemim boyunca sınavlarda vs rahat ettim. Okumayı kolaylaştıracağını söyleyebilirim. Yine de çok ekstrem bir sebep yoksa mümkün olduğunca puanınızın yettiği en yüksek bölüme gitmek sağ duyunun getirdiği şey.

Ek tercihlerde bile puan yalnızca tercih yapmak için etkili oluyor. Tercih yapacağın bölümün puanı senin puanından yüksekse sistem kabul etmiyor örneğin. Eğer sıralaman kötü, puanın yüksekse muhtemelen sen değil sıralaması iyi olan rakibin kazanıyor. Ama yine de şansın var tabii.

Hocam merak ettim nasıl bir yer orası? 1225 yapan kişi gitmiş.
Aslında seneden seneye değişir. Sonuncu girene avantaj olur mu bilemeyiz ama ilk girene kesin dezavantajı var. Eğer yükselişte olan bir bölüm ise büyük açıklıklar oluşabiliyor. Yine de sizin yazdığınız cidden fazla. Hangi bölüm orası?
1668278484421.png

Pamukkale İlahiyat bölümü. Bu veri kendi sitesinde yayınlanan puan tablosundan, son sütun taban sıralama, sondan 2. sütun tavan sıralama.

Sahip olduğunuz puana göre aşırı düşük bir bölüme gitmeyi tavsiye etmem ama bir miktar fark olduğunda avantajınıza olabiliyor. Mesela benim girdiğim sene bölüm say 6500 ile kapatmıştı fakat ben 4400 civarıyla girmiştim. Okul dönemim boyunca sınavlarda vs rahat ettim. Okumayı kolaylaştıracağını söyleyebilirim. Yine de çok ekstrem bir sebep yoksa mümkün olduğunca puanınızın yettiği en yüksek bölüme gitmek sağ duyunun getirdiği şey.
Hocam şimdi benim tahminim, sınavda EA'dan 50-80k arası yapabileceğim. Kendi ilimde okumak istiyorum, baktığım bölüm ise bu sene 270k ile kapatmış.

Bence ilk 300 bin için asla ciddi bir çalışma gerekmiyor lise boyunca sıfır çalışmayla bile bence 300k sıralama yapılabilir. Sadece kitap okusanız bile yapılır yani. Konuyla alakası var mı siz karar verin. Kümelenme bu sıranın içinde yaşandığı için buradan sonra çalışma boyutu kazanıyor. Bi zahmet de 700k yapmayın yani.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı