Üniversitede Yatay Geçiş Yapmak

Umut Mert M.

Hectopat
Herkese merhaba. 2024 YKS yerleştirme sonuçlarında en son sıraya yazmış olduğum ve sonradan silmeyi unuttuğum bir üniversiteye yerleştim. Aslen Kars'ta oturuyorum. Ancak üniversitem Isparta'da ve gitmeyi gerçekten istemiyorum. Okuduğum bölüm sağlık yönetimi ( 4 yıllık ). Kars'ta bulunan Kafkas Üniversitesine ya da Iğdır Üniversitesine geçmek istiyorum. Kafkas ve Iğdır'ın nitelik ve puan olarak daha düşük olduklarını biliyorum. İnternette herkes kötü üniversiteden iyi üniversiteye geçmeye çalıştığı için zorlandığını belirtmiş. Benim sorum ise tam tersi. İyi sayılabilecek bir üniversiteden daha düşük bir üniversiteye yatay geçiş yapmam zor olur mu? Üniversite ve kurul geçiş yapacağım üniversitenin aslen yaşadığım şehir olduğuyla ilgilenir mi? Genel olarak süreç hakkında bilgisizim ve internetten çok az şey öğrenebildim. Rica etsem konu hakkında bilgi sahibi olan kişiler beni bilgilendirebilir mi?

Bir şekilde tekrar şehrime dönmem gerekiyor, ailem ve kız arkadaşım kısacası bütün hayatım burada. Yardım edecek herkese şimdiden teşekkürler :)

Nispeten kötü bir üniversiteden kötü bir üniversiteye geçiş çok zor olmayabilir. Ancak iyi bir üniversiteye geçiş Yks'ye tekrar girsemde kırık obp ile mi kazansam diye düşündürecek kadar arada bırakır insanı.

Birde hocam eğer gitmek istediğiniz üniversitelerin sıralaması da düşükse kırık obp ile tekrar hazırlanmak sorun olmayabilir.

Ben yatay geçiş yaptığımda yks yerleşme puanımın belirli bir yüzdesiyle üniversite 1. sınıfta yaptığım genel ortalamanın (dönem arasında yatay geçişe izin vermiyorlardı) belirli bir yüzdesini kullanarak 100 üzerinden bir not hesaplandı.
Sonrasında hesaplanan bu not ile o üniversiteye yatay geçiş başvurusunda bulunan adayları sıraladılar. Sırasıyla ilk 3 kişiyi asil sonrasındaki 3 kişiyi de yedek yaptılar. Geçiş yapacağın üniversitenin yaşadığın şehirle aynı olmasıyla ilgilenmezler diye düşünüyorum. Öyle olsaydı puanlama yapmazlardı.
Örneğin Kafkas Üniversitesi duyurularda şunu paylaşmış. Yukarıda anlattığım gibi hesaplıyorlar. Buna göre notunu hesaplayabilirsin. Tam olarak şartlarına bakmadım ama büyük ihtimalle herhangi bir dersten de kalmaman ve genel ortalaman belirli bir ortalama üstünde olması gerek.
1726771906320.png

Eğer gitmezsen bahar dönemi içinde okulun MYP ile yatay geçiş açarsa başvurursun YKS puanına göre alınır veya alınmazsın.

Gidersen de 1 seneyi tamamladıktan sonra ortalaman da iyi ise yukarıdaki arkadaşın belirttiği gibi ortalaman ve YKS puanının karışımına göre girip giremeyeceğine karar verirler.

Bahar döneminde MYP ile yatay geçiş açarsa denersin son giren kişinin YKS puanın üzerindeyse eğer YKS puanın büyük ihtimalle geçersin. Senden daha fazla YKS puanıyla seni eleyecek insan olmadığı sürece.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı