Üniversiteler hakkında birkaç soru

Katılım
1 Aralık 2019
Mesajlar
2.121
Çözümler
6
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar bu sene liseden mezun oldum ve Mühendislik kazandım. Aklımda birkaç soru var belki sizlere saçma gelebilir fakat merak ediyorum.
Bunlar genellikle duyduğum şeyler hakkında sorular;

1- Üniversite'de dersler ve ders araları nasıldır? (Mesela ortaöğrenim ve ilköğrenimde dersler 40dk sonra 10dk teneffüs var, üniversitede bu durum nasıldır.)
2- Ders saatleri nasıldır? (Duyduğum kadarıyla bazen okula sabah 9 da gidip 10 da çıkılıyor bazen ise 9'da gidip öğlen 2-3 gibi saatlerde çıkıldığı olabiliyormuş. Her gün aynı sayıda ders yok sanırım.)
3- Öğretim üyelerine ne diye sesleniyoruz? (Birisinden duymuştum, üniversitede öğretim üyelerine hocam demeyin diyordu.)
4- Rektörlük nedir? (Üniversitemin kampüsüne gittiğimde Rektörlük binasını görmüştüm. Üniversite hakkında çoğu şey rektörlüğe danışılarak yapılıyormuş sanırım.)
 
  • Hocaya bağlı, normalde 1 ders 50dk lakin hocanın peş peşe 3 saat dersi varsa 2 saat 30dk aralıksız da işleyebiliyor.
  • Ben ikinci öğretimdim o yüzden normal eğitim için bir şey diyemicem.
  • Hocam.
  • Her şeyden sorumlu birim diye düşünebilirsiniz. Tabii genellikle kendi fakültenizin birimleri hallediyor çoğu işi.
 
1-) Genelde 50 dakika ders, ara süresi de hocadan hocaya değişiyor.
2-) Her gün aynı sayıda ders olmuyor
3-) Hocam diye seslenebilirsin
4-) Rektörlük, üniversitenin beynidir diyebilir. Her şeyden sorumlu.
 
Arkadaşlar bu sene liseden mezun oldum ve Mühendislik kazandım. Aklımda birkaç soru var belki sizlere saçma gelebilir fakat merak ediyorum.
Bunlar genellikle duyduğum şeyler hakkında sorular;

1- Üniversite'de dersler ve ders araları nasıldır? (Mesela ortaöğrenim ve ilköğrenimde dersler 40dk sonra 10dk teneffüs var, üniversitede bu durum nasıldır.)
2- Ders saatleri nasıldır? (Duyduğum kadarıyla bazen okula sabah 9 da gidip 10 da çıkılıyor bazen ise 9'da gidip öğlen 2-3 gibi saatlerde çıkıldığı olabiliyormuş. Her gün aynı sayıda ders yok sanırım.)
3- Öğretim üyelerine ne diye sesleniyoruz? (Birisinden duymuştum, üniversitede öğretim üyelerine hocam demeyin diyordu.)
4- Rektörlük nedir? (Üniversitemin kampüsüne gittiğimde Rektörlük binasını görmüştüm. Üniversite hakkında çoğu şey rektörlüğe danışılarak yapılıyormuş sanırım.)
hangi üni ve bölüm
 
1- Hoca nasıl istiyorsa öyle oluyor mimarlık okuyorum bi dersim sabah 8'de başlıyor akşam 5'de bitiyor hoca bazen 2 saat mola vermez bazen 3 saat genelde 15dk ara veriyorlar.

2- Bölüme göre değişir.

4- Öğretim üyeside hocadır ne demek hoca demeyin ne alakası var anlamadım.

5- Rektörlük üniversitenin kalbi yönetim organı.
 
Bilgisayar Mühendisliğinde öğretim üyesi/araştırma görevlisi olarak cevaplayayım:

1 - 50 dakika ders/10 dakika ara şeklinde işliyorum ben ama bizim üniversitede genel olarak bu şekilde. Tabii hocadan hocaya farklılık gösterir, blok yapanlar da olur.

2 - Ders programını sana paket olarak verilmediği sürece kendin ayarlarsın. Bu da okuldan okula, bölümden bölüme değişir. Bizde herkes kendi dersini, saatini, şubesini kendisi seçer bölüme girdiği andan itibaren.

3 - Hocam. Hocam demeyeni duymadım bana. Hocam denmese de olur ama hocam deniyor :)

4 - Bürokratik işlerle alakalı başvurduğun bir bölüm. Eğer sorunu kendi bölümünde çözemiyorsan fakülteye, fakültede de çözemiyorsan yüksek ihtimalle rektörlüğe yolun düşer. Genel öğrenci işleri, mali işler, kayıt gibi meselelerin çözüldüğü yerdir.
 
1) 40 dk ders 5 dk ara. Bazen 50 dk'ya çıkabiliyor (hoca'ya bağlı).
2) Ders sayısı farklı oluyor. Mesela bir gün 3 ders varken, başka bir gün 5-6 ders olabiliyor.
3) Ben hocam diyorum.
4) Yönetim binası gibi düşün. Çoğu birim orada oluyor.
 
Öncelikle hayırlı olsun.
1 ve 2- Ders araları ve saatleri değişiklik gösterebilir. Öğretim üyesine bağlı blok ders de yapılabilir. Ve öğretim üyesi dersi ne zaman başlatmak ya da bitirmek isterse o zaman başlar ya da biter. Öğretim üyelerinin kendi kuralları olabilir.
Her gün rutin bir kural olmayabilir. Mesela pazartesi günü bir ders sabah 9 da başlar 12 de biter öğleden sonra ders olmaz. Salı günü 12 de başlar 16 da biter. Çarşamba hiç olmaz. Perşembe 9 da başlar öğleden 16 ya kadar ders olur. Tamamen ders programına göre ders saatleri. Eğer öğretim üyeleri isterse öğrencilere bildirerek ders programına uymayacağını ve sizin de uygun olduğunuz bir zamanda dersini işler. Üniversitede kuralları öğretim üyeleri koyar ve öğrenciler uymak zorundadır. Lisedeki gibi atışma , bağırma , trip atma olaylarına gireyim demeyin dersin öğretim üyesi değişmediği taktirde dersi veremezsiniz :)
3- Öğretim üyelerine biz Adı neyse ona göre sesleniyoruz. Mesela adı Zeynep ise Zeynep Hocam :) Biz hocam diyoruz bir sıkıntı olmuyor. Diğerleri ne diyor bilmiyorum. Bizim hocalarımız çok sempatik ve sıcakkanlı. O yüzden bu hitap şeklini hiç düşünmeden direkt hocam diyoruz.
4- Rektörlük üniversitenin beynidir. YKS genel bir karar alır Rektörlük ona uymak zorundadır. Ama üniversitenin kendi içinde olan bir şeyde rektörlük üniversite adına karar alır. Üniversitede her sorun için rektörlüğe gidilmez. Bu sorunları en alttan en üste doğru çözülene dek soracaksın.
Örneğin ders seçimi yaptın ve bunu değiştirmek istiyorsun. Bunu danışman hocana bildirmelisin. Rektörlükle zaten çok işin olmaz.
Kısacası daha çok kendi bölümünün öğrenci işleri varsa işlemlerin çoğunu orada halledeceksin.
5- Kendim ekleyeyim. Hocalara sosyal medya ya da arayarak ulaşmaya çalışmayacaksın.
Ya yüz yüze söyleyeceksin ya da resmi bir dille kısa ve net şekilde mail atacaksın.
Konu başlığına problemini, ve söyleyeceklerinden önce bölümünü sınıfını okul numaranı ismini belirtmelisin.
Sorununu anlattıktan sonra da "Teşekkürler" yazabilirsin.
Anlatacaklarım bu kadar.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı