Ailene göre değişir. Şahsen benim ailem rahat olmasına rağmen benim oturduğum yerin uzaklığı sorun oluyor. Gece 12'deki otobüsü kaçırısam diğeri 1'de mesela. Onun dışında yurt ortamının sosyalliğinden de mahrum kalmış oluyorsun, özellikle güz dönemi okul açıldıktan sonra ilk ay dersler de olmadığından her akşam bir aktivite yapılabiliyor ama yine en geç 11-12 gibi ayrılmam gerekiyor. Kışın da araba olmadığından ( ya da kullanamadığından ) bu saatlerde dönüş yapmak iyice zorlaşıyor.
Artılarına gelirsek bence daha ağır basıyor diyebilirim, kendi odam ve geniş bir masam var evde. Sınav zamanı 2-3 gün kütüphanede takıldıktan sonra 1 gün evde dinlenebiliyorum( kendim çok planlı olmadığımdan iyi çalışamadığım için kütüphaneye gidiyorum genelde ). Kıyafet yıkama ve ev temizliği gibi işlerle sadece tatilde falan uğraşıyorum. Ayrıca bütçe açısından da yurt kirası, barınma giderim vs. olmuyor ki şu an ortalama öğrenci şartlarında 2000 lirayı rahat bulabiliyor yemek hariç. Ayrıca evden ( veya yakın akrabalarımdan ) sabah dışarı çıkan varsa onlarla çıkıp dönebiliyorum bazen, toplu taşımadan da yırtıyorum.
Son artıyı ayrıca yazmak istedim bence en önemlisi sosyallik. Aynı şehirde olduğumdan bir sürü lise arkadaşım ile aynı şehirdeyim ve yabancı olmadığım bri yerdeyim. Genelde başka şehirden gelenler yalnızlık çektiğinden acil sevgili yapma ihtiyacı falan hissediyor ( birisine bağlanma ihtiyacı ). 6 ay geçmeden yurttakilerin sevgili olduğunu görebilirsin ama aynı şehirde olan kişilerin daha ağırdan aldığını görüyorum bu işleri.
Başka bir sorun varsa sorabilirsin tabi ama genel olarak aile evinde olmaktan memnun olduğumu söyleyebilirim. Tabi bazı durumlar var ki ( eşcinsellik, baskıcı aile vs. ) ailenle aynı şehirde kalmanı zor hale getirebilir, zaten bu kişiler de büyük oranda başka şehire gider.