Üreticiler cihazlara ilk ROM'u nasıl kuruyor?

uguratakan

Megapat
Yer
visor01 @ istikram.
Daha fazla  
Meslek
Mobil Uygulama Geliştirici
Sorum gayet açık diye düşünüyorum "Üreticiler cihazlara ilk ROM'u nasıl kuruyor.". Mesela Samsung Android 7.0 yüklüyor ve cihaz öyle kalıyor biz farklı bir IS kurmak istediğimizde bizi engelliyor, peki nasıl kuruluyor bu ilk ROM bilgisi olanlar?

Bu programı programla açma sistemidir. Sen odin kullanarak yazılım atarsın adam Master kullanarak atar. Sonra kilit sistemi aktiftir ondan başkası açamaz.

Cihazin yazilimini katmanlar halinde düşün.
Mesela bilgisayardaki BIOS ile Windows gibi.
Şu örneği verelim mesela Knox yazılımı. Sayaç vardır ve sen Root yada ROM yüklediğinde bu sayaç artr ve cihaz garanti dışı kalır download moda aldığında orada sayaç gözükür. Sen bu sayacı sıfırlayamazsın.
Yani senin ulaşamadığın bir katman daha var ve seni engelleyen falan işlemleri o katman yapıyor. Tam bilmiyorum ama cihazin Nand hafızasını değiştirirsen tüm katmanlar gider. Tabi cihazda farklı bir çip yada benzeri bir şey yoksa.

Aradığım şey teknik, usul hep merak ettiğim bir konudur bu ilham kaynağı olabilecek bir konudur bence.
Cihazin yazilimini katmanlar halinde düşün.
Mesela bilgisayardaki BIOS ile Windows gibi.
Şu örneği verelim mesela Knox yazılımı. Sayaç vardır ve sen Root yada ROM yüklediğinde bu sayaç artr ve cihaz garanti dışı kalır download moda aldığında orada sayaç gözükür. Sen bu sayacı sıfırlayamazsın.
Yani senin ulaşamadığın bir katman daha var ve seni engelleyen falan işlemleri o katman yapıyor. Tam bilmiyorum ama cihazin Nand hafızasını değiştirirsen tüm katmanlar gider. Tabi cihazda farklı bir çip yada benzeri bir şey yoksa.
BİOS ve Windows örneğini bende düşündüm gayet de mantıklı fakat biz Windows Linux MacOS gibi sistemlere kafamıza göre geçebilirken mobil cihazlarda neden böyle bir şeye imkan verilmiyor. Farklı işletim sistemlerini geçtim farklı sürümlere bile izin verilmiyor.

Windows Linux MacOS gibi sistemlere kafamıza göre geçebilirken mobil cihazlarda neden böyle bir şeye imkan verilmiyor. Farklı işletim sistemlerini geçtim farklı sürümlere bile izin verilmiyor.
Sen bunlar arasında geçiş yaparken sadece işletim sistemi yükleyip üzerine bileşenlere ait driverları ek dosyaları kendin kuruyorsun. Ama telefon ve tabletlerde öyle olmuyor, direk cihaza ait driverlar ROM dosyasının içinde. Bu yüzden birine ait ROM versiyonu bir başkasına uymuyor. Ancak ROM dosyası modlanarak içerisine o cihaza ait driver pack lerini bulup ekleyebilenler yapıp kullanabiliyor. Onların çoğu da stabil çalışmıyor. Mükemmel bir şekilde ROM'lara MOD atılması gerekiyor.

En basit örnek MacOS kurmaya çalışanlar ne tür hatalar alıp çözmeye çalışıyorlar bakabilirsin. Her bileşene destek vermiyor MacOS. Destek verdiği bileşenlerin de doğru şekilde tanıtılmaları gerekiyor.

İlgili cihazın teknik donanımı hakkında bilgi sahibi olursan istediğini yükleyebilirsin. Kimse engel olmaz zaman zaman tutturursun zaman zaman el ile müdahale etmen gerekir en basit olarak verdiğin BIOS örneğinde yanlış bir sürüm yüklersen veya eksik veya herhangi bir şekilde hatalı işlem yaparsan normal şartlarda bilgisayar açılmaz hatta tepki vermeyecek hale bile gelebilir. Bu gibi durumlarda BIOS Chipini söküp dump dosyası ile dışardan tekrar ROM atman gerekir ki senin kullanabileceğin kıvama gelsin. Bu mantığı kullanarak istediğin içeriğe ulaşabilirsin.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı