Üretimi nasıl başlatırız?

Daha fazla cevap vermeyeceğim, üste Discord'umu yazdım. İstiyorsan eklersin konuşuruz.
Cevap vereceğin ne var? Sen bana o yalan propagandanla, cevabı alınca kaçan halinle neyin cevabını vereceksin? Orada Lozan'ın bütün maddeleri hatta Osmanlı'dan kalan borçlar ve hangi bankalara GBP türünden ne kadar ödeneceğine kadar her şey internette var. Treaty of Lausanne yazsan hepsini görürsün. İhracat/ithalat ve bütün ürünlerin ticaret hacimlerini görmek için OEC sitesine girebilirsin açıklanan resmi verileri bulmak için.

Yok, araştırmayı bilmez. Bilgiye nasıl ulaşacağını bilmez. Kulaktan duyduğu ya da cemaat abisinden söylenmiş şeyleri gelip burada yayar. Sonra cevabını alınca "cevap vermeyeceğim" der. Güzel işmiş.

Hadi başka konu bul kendine yalan propagandanı yedirebileceğin.
 
Son düzenleme:
Daha fazla cevap vermeyeceğim,üste Discord'umu yazdım.İstiyorsan eklersin konuşuruz.
Konuşulacak bir şey yok. Velev ki sen haklısın, çıkaramıyoruz. Çıkarsak süpergüç olacağımızı mı sanıyorsun? Dünyada bor üzerinden dönen para 400-450 milyar dolar sadece. Bu dönen borun hepsini Türkiye satsa bile 450 milyon dolar kazansan ne olacak sanıyorsun? Sadece Somali'ye 30 MİLYAR dolar yardım gönderdi reisimiz. Milyon ve milyarın farkını idrak edebiliyor musun?

Tonlarca bor çıkarsan ne olacak birader? Satacak kimse yok, kendin kullanacak teknolojin yok. Çıkarsan da çıkarmasan da dünyadaki tüm borun değeri bu: 450 milyon dolar. Sakız parası. 5 para etmez bir maden bor. Kalkmış petrolle, Venezuela'yla kıyaslıyorsun. Ne içtin bana da ver.
 
Cevap vereceğin ne var? Sen bana o yalan propagandanla, cevabı alınca kaçan halinle neyin cevabını vereceksin? Orada Lozan'ın bütün maddeleri hatta Osmanlı'dan kalan borçlar ve hangi bankalara GBP türünden ne kadar ödeneceğine kadar her şey internette var. Treaty of Lausanne yazsan hepsini görürsün. İhracat/ithalat ve bütün ürünlerin ticaret hacimlerini görmek için OEC sitesine girebilirsin açıklanan resmi verileri bulmak için.

Yok, araştırmayı bilmez. Bilgiye nasıl ulaşacağını bilmez. Kulaktan duyduğu ya da cemaat abisinden söylenmiş şeyleri gelip burada yayar. Sonra cevabını alınca "cevap vermeyeceğim" der. Güzel işmiş. Discord vermişsin de, Discord'da burada olduğumdan onlarca kat daha ters halimle karşılaşırsın.

Yalanlarını al, takıyyeni de al, hadi başka konu bul kendine belki yalan propagandanı yedirebileceğin.
1-) Kişilik olarak beni tanımıyorsun,cemaat hacı-hoca ilkesinden ömrüm boyunca nefret ettim.Bana takıyyeli demeye hakkın yok.
2-) Gel bakalım hanginimiz daha kötü haliyle karşılıyormuşuz birbirimizi.
 
Konuşulacak bir şey yok. Velev ki sen haklısın, çıkaramıyoruz. Çıkarsak süpergüç olacağımızı mı sanıyorsun? Dünyada bor üzerinden dönen para 400-450 milyar dolar sadece. Bu dönen borun hepsini Türkiye satsa bile 450 milyon dolar kazansan ne olacak sanıyorsun? Sadece Somali'ye 30 milyar dolar yardım gönderdi reisimiz. Milyon ve milyarın farkını idrak edebiliyor musun?

Tonlarca bor çıkarsan ne olacak birader? Satacak kimse yok, kendin kullanacak teknolojin yok. Çıkarsan da çıkarmasan da dünyadaki tüm borun değeri bu: 450 milyon dolar. Sakız parası.

Türkiye bu durumduysa 950 milyar dolar olan milli gelirin 650 milyar dolar'a düşmesi yüzündedir.
450 milyar dolar ne demek biliyor musun Türkiye gibi bir ülke için?
Ayrıyaten Somali'ye gönderilen yardım 30 milyon dolar. Yalan propaganda sen yapma.
 
Kendim yanlış bilgi vermek istemiyorum çünkü ben bir ekonomist değilim. Fakat yine de kendi fikirlerimi paylaşmak isterim. Bence şuan ki temel eksiğimiz üretim değil. Ülkede ki döviz eksikliği. Yaptığımız ürünleri ham madde olarak satmaktansa daha değerli bir ürüne dönüştürerek yurt dışına satmamız gerekiyor. Bu işlemi yaparak ülkeye döviz sokmak gerektiğini düşünüyorum. Şuan covid olduğu için turizm sektöründeki gelirin ne kadar dengesiz olduğunu anlayabiliyoruz. O yüzden şuan öncelik vermemiz gereken şeyi yüksek teknoloji ihracatı ve tarım ürünleri. Ülkemizdeki topraklarda bol bol ürün yetişiyor. Bunları hem madde hem de işleyerek çeşitli ürünlere dönüştürerek yurt dışına satmamız çok iyi olur. Onun dışında kesinlikle devletin ve özel sektörün yonga üretimine destek vermesi gerekiyor. Bir AMD, NVIDIA, INTEL olmamıza gerek yok. Fakat küçük akıllı eşyalarda ve benzeri yerlerde kullanılan görece kalitesiz ve daha yüksek nm kullanılan yongaları üretmemiz gerekiyor. Bunları sadece üretip yonga olarak satmayıp akıllı ürünlere dönüştürüp dış pazara açılacak yeni firmalar kurmamız ve ürünlerini güzel pazarlamamız gerekiyor. Yazılım ve oyun sektörünün ilerlemesinin gerektiğini düşünüyorum. Dünyaca oynanabilen yerli şirketler açmamız gerekiyor. Ülkecek dışa bağımlılığın azaltılması için maden, gaz, petrol aranmasının taraftarıyım. Onun dışında sınırlarımızı koruyup dışa pek açılmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bunları maddi zararı çok fazla. Avrupa ile ticaret hatlarının açılması da ekonomiye büyük bir katkı sağlar. Avrupa'nın kendi içinde oluşturduğu tren hatlarını Türkiyedeki tren hatlarıyla birleştirerek(Ki yanlış bilmiyorsam bununla ilgili çalışmalar var.) diğer ülkelere doğru giden altyapıları hazırlayarak ekonomik gelir elde etmemiz gerekiyor.
 

Geri
Yukarı