Ürünlerin fiyatları düşer mi?

Fiyatlar uçuşa geçmiş 2022 de 20TL'ye aldığım kitap 80TL olmuş, fiyatların ucuzlama ihtimali var mi?

Biliyorum dolar vs artıyor enflasyon tepelerde fakat 20TL'lik kitabın 1 yılda 80TL olması anormal değil mi?
Enflasyon bu sene tavan yapacak, 2025 yılında da düşmesi planlanıyor.
 
2023 de bu soruyu soran birine pek akıl verilceğini sanmıyorum.
Fiyatlar yeterince arttı bu fiyatlar az da olsa düşer mi diyorum anlamıyor musun anlamamazlıktan mı geliyorsun cidden? Türkçe’yi anlamayan birinden akıl alacağımı zannetmiyorum.
 
Tarım ve ormancılık cenneti iken kağıt fabrikasının değerinin çok çok altında satılması, içi boşaltıldıktan sonra fahiş fiyatla geri alınıp kapatılması ve yerine "inşaat ya Resulullah" yapılmasıyla yine yerli ve milli bir dışa bağımlılık destanı yazdık.
Büyük ölçüde bağımlı olduğumuz Almanya'da kağıt üretiminde sınırlamalara gidildi.
Hal buyken kağıt sektöründe fiyat düşmesi mümkün değil.
 
fiyat dususu filan bekleme. belki enflasyonun ustunde maaslarda iyilesme gorulur bu da ortadogu veya bizim gibi 3. dunya ulkeleri icin gecerli degil, hatta bircok avrupa ulkesi icin dahi gecerli degil. cok basit bir sekilde anlatayim:
-ciftci bugday ekecek tohum almasi lazim kdv+trt+diger vergiler oduyor tarlasini ekiyor
-bugdayi surecek traktor ve ona mazot lazim kdv+trt+diger vergileri tekrar oduyor.
-bugdayi oguttu un yapti makinesi elektrik harcadi yine o elektrikten kdv+trt+diger vergiler odendi.
-unu satmak istedi pazara indrimek icin nakliye etmesi lazim mazota kdv+trt+diger vergiler odedi.
-unu alan adam un fiyatinin ustune kdv odedi simdi buna diger malzemeler katilacak ve ekmek olacak
-firinci elektrik, odun veya dogalgaz harcayarak (bunlara da vergi oduyor) ekmegi uretti musteriye satacak.
-sen geldin ekmek aldin kdv ve diger vergileri odeyip, 1tl ye imal edilen ekmege 9tl verdin.

simdi soruyorum, devlet diye birseyin oldugu herhangi bir cografyada bir urunun fiyatinin dusmesi mumkun mu? duserse bunun son musteriye yansima ihtimali veya yuzdesi ne olur sen kendin hesapla. bugun tr de devlet 1 ay hic calismasa, hic vergi alinmasa, memurlara maaslari odenmese vs.. 11.500tl ye araba alman soz konusu olur. zamaninda hz besim tibuk bir laf soylemisti:
- devlet calisanlari ve hukumet calismasin, hawaii'ye tatile yollayalim 2 misli maas odeyelim, ulke bu duruma dusmez
 
Fiyatlar yeterince arttı bu fiyatlar az da olsa düşer mi diyorum anlamıyor musun anlamamazlıktan mı geliyorsun cidden? Türkçeyi anlamayan birinden akıl alacağımı zannetmiyorum.

Haziran da motor aldım üzerine 25k koydu kaza yaptığım halde aldığım değerin üzerine gidiyor az da olsa düşmesi demek %180 enflasyon olan ülkede ne ifade eder alcağın kitap 80'den 65-70'e indi ya da ekran kartı alacaksın 7800'den 7200'e indi aradaki farka SSD alayım desen 500GB alamıyorsun ki yıl başı demek asgari ücrete zam demek yani eşittir her şeye zam.

Kuyumcu olarak her gün borsa ve altın fiyatları ile haşır neşirim doların ve altının yükseliği ülkede fiyat düşmez kısa süresi %5 gibi indirimler gelir oda bir şey ifade etmez dolar 20 kuruş düşüyor 22 kuruş artıyor dolar düşse bile fiyatlar inmez doların fiyatı etkilemesi için düşüp o seviyede aylarca belki 1 yıl kalması gerek.
 
Tarım ve ormancılık cenneti iken kağıt fabrikasının değerinin çok çok altında satılması, içi boşaltıldıktan sonra fahiş fiyatla geri alınıp kapatılması ve yerine "inşaat ya Resulullah" yapılmasıyla yine yerli ve milli bir dışa bağımlılık destanı yazdık.
Büyük ölçüde bağımlı olduğumuz Almanya'da kağıt üretiminde sınırlamalara gidildi.
Hal buyken kağıt sektöründe fiyat düşmesi mümkün değil.
seka 2005 de kapatildi. ki kapatilmasi kagit fiyatlarinda yukselise degil dususe neden oldu. kagidin avrupadan alinip tr ye ihrac edilmesi alici taraf tr acisindan kagidi daha ucuza elde etme imkani sunuyor. aynisi asi ureten hifzissihha entitusunde de yapildi. bir seyin ozellestirilmesi felaket haberi degil mujde haberidir. ama kapatma hakkinda yorum yapamayacagim zira bu iki ornek disinda, ozellestirme yerine kapatilma veya yandasa peskes cekme vakalarindan da epey zarar gordu ekonomi.
 

Geri
Yukarı