UFO test MPRT sonuçlarınız nasıl?

1683153467948.png
 
Siteyi yargılamadan önce sitenin size sunduğu bilgilerin ne olduğunu anlamak daha doğru olur.

Temelden başlayalım.

Elinizde gerçekte sürekli hareket eden bir obje olsun. Siz bu objenin videosunu çekmeye başladınız. Aslında bir objenin videosunu çekmek demek, 60 FPS'te kayıt yapıyorsanız saniyede 60 kere bu objenin konumunu kare cinsinden kaydetmek demektir. Daha sonra bu videoyu izlerken aslında hareketi değil, hareketin kaydedilmiş karelerinin her birini sırasıyla 16.6 milisaniye boyunca izlemiş olursunuz. 16.6 milisaniye boyunca bir piksel ekranda görünür. Bu gözükme süresine "display persistence" deniyor. Zamanı tazeleme değerine bölerek bu süreyi hesaplayabilirsiniz.

Siz ilk karedeki hareketi gördükten ikinci kareye geçene kadar obje iki kare arası süre boyunca hareket eder ancak konumdaki değişikliği en az 16.6 milisaniye gecikme olduktan sonra görürsünüz. Bunun sebebi, bir piksele yenilendiği anda gerekli ışık değeri yazılır ve sonraki yenilenme döngüsüne kadar (60 Hz bir panelde en az 1000/60 =16.6 ms) bu ışık değerini yansıtır. LCD teknolojisi bu şekilde çalışır, buna sample-and-hold deniyor.

dn642112.ic458337(en-us,vs.85).gif


Bu noktada bir monitörün gecikmesini ölçmek için ortaya konan yöntemlerden birisi olan MPRT (Moving Picture Response Time) değerine geçiş yapıyoruz. Ekranda hareket eden bir nesneyi izlerken olması gereken şudur, siz objeyi takip ettikçe gözleriniz ekranda hareket eder. Aşağıdaki testte üstteki sabit ufoya ve alttaki hareketli ufoya baktığınızda demek istediğimi anlayacaksınız. Göz hareketiniz hareketli olan objeyi izlerken arkaplanı otomatik olarak tamamlayacak.


İdeal bir senaryoda MPRT değeri ile "display persistence" değeri milisaniye cinsinden birbirine eşittir çünkü ideal bir ortamda monitörler hiçbir ek gecikme olmadan sadece tazeleme değeriyle kısıtlıdırlar. Ancak gerçek hayatta bu işler böyle yürümez. Piksellerin griden griye geçiş süresi ve piksellerden geçen elektrik akışının hızı gibi birçok unsur buradaki gecikmenin artmasına yol açar. Gecikme arttıkça yani pikseller ekranda güncellenmeden kalırsa harekette bulanıklık oluşur. Aşağıdaki görselde bunu görebilirsiniz. Mavi çubuk nesnenin zamana bağlı hareketi, kırmızı çizgi ise pikselin ışık verisi. İkisi aynı olmadığı sürece bulanıklık oluşur.

sampleandhold2.gif


Konuda bahsedilen MPRT testine dönelim. Bu testin amacı, size Motion Clarity Ratio (MCR) denen bir değeri göstermek. Bu değer teoride "1000/MPRT süresi" olarak hesaplanır. Matematiği yapınca göreceksiniz ki bu oran aslında monitörün tazeleme değeri. İdeal bir ortamda böyle olmalıdır.
Örneğin 144 Hz bir monitör için teorideki Motion Clarity Ratio (MCR) değerini hesaplayalım.
1000 / 144 Hz = 6,94 ms MPRT
1000 / 6,94 ms = 144 MCR

Monitörümüz 0 gecikmeye sahip olmadığı dolayısıyla gecikme arttığı için gerçekte bu oran daha büyük olur. Bu noktada testin amacı elimizdeki monitör teorik MCR oranına ne kadar yaklaşabiliyor, bunu görmek. UFO'yu izlerken arkaplandaki siyah ve beyaz kareler aynı boyuta gelene kadar "Pixels Per Frame" değerini değiştiriyoruz. Testin arka planı aşağıdaki fotoğraf gibi olduğunda ortaya çıkan değer monitörünüzün MCR oranınızı verir. Monitörünüzde hareket bulanıklığını azaltan özellikler (Anti Motion Blur, ULMB, ELMB vs.) açıksa kapatın çünkü sonucu ciddi anlamda etkilerler.

eyetracking-1024x576.jpg


Kişisel fikrimi soracak olursanız bu test benchmark yaparken iyi ancak uğraştırıcı ve bulduğunuz sonuçla bir şey yapamıyorsunuz. Monitör ayarlarını kurcalamak veya hız aşırtma yapmak istiyorsanız Ghosting testini kullanıp monitördeki Overdrive ayarlarını test edin, daha sonra Frame Skip olup olmadığını kontrol edin ve Lagom ile renkleri kalibre edin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı