UGREEN 70499 USB 3.1 Gen 2 Harici Disk Kutusu İncelemesi

Merhaba arkadaşlar. Bugünkü inceleme yazımda UGREEN 70499 USB 3.1 Gen 2 harici disk kutusunu inceleyeceğim.

Öncelikle benim uzunca bir süredir harici SSD alma hayalim vardı. Aklımda pek çok model de vardı fakat büyük markaların 250 GB kapasiteli harici SSD modellerinin neredeyse 500 GB sürümleri kadar pahalı olduğunu gördüm. Ne olursa olsun bütçem direkt yetersiz kalıyordu. Sadece HP'nin bir tane 250 GB harici SSD modeli vardı fakat o da USB 3.0 olduğu için almak istemedim. 120 GB kapasiteli modeller ise zaten yok denecek kadar azdı.

Ben de harici disk kutusu ve dahili SSD alıp kendim bir harici SSD yapmak istedim. Bu nedenle 2 gün önce Patriot Burst 120 GB SSD ve UGREEN 70499 USB 3.1 Gen 2 harici disk kutusu satın aldım. Bugün ikisi de elime ulaştı ve sizinle birlikte harici disk kutusunun incelemesini yapacağım. SSD'yi ise ayrı olarak incelemeyeceğim çünkü Sosyal'de bu SSD hakkında birkaç tane inceleme yazısı bulunuyor. Bu inceleme ise kutu odaklı olacak.

Öncelikle ürünün kutusuna bakalım;
dış kutu 1.jpg

dış kutu 2.jpg

Gördüğünüz gibi ürünün kutusu gayet sade ve temiz durmakta. Ön taraf gayet sade iken arka tarafta ürünün teknik özellikleri ve belirli notlar yer almakta.
Kutunun içinden disk kutusu ve USB 3.1 Gen 2 destekli iki ucu Type-C olan bir USB kablosu çıkıyor;
kutu içeriği.jpg

Bu ürünün Type-C'den Type-C'ye kablo içeren sürümü dışında Type-C'den Type-A'ya kablo içeren sürümü de mevcut. Eğer bilgisayarınızda USB 3.1 Gen 2 destekli Type-C girişi varsa mutlaka Type-C kablo içeren sürümü satın alın derim. Eğer sonradan Type-C desteklemeyen bilgisayarlara takmak isterseniz bir adet USB 3.0 destekli Type-C'den Type-A'ya kablo satın alıp bu sorunu da çözebilirsiniz.

Ürünün genel görüntüsü ise şu şekilde;
ugreen harici disk kutusu ön taraf.jpg

Ürünün üst tarafında bir adet bildirim ışığı ve UGREEN yazısı mevcut. Ayrıca ürünün üst tarafı tamamen alüminyum bir malzeme kullanıyor.

Ürünün ön tarafında ise bir adet Type-C portu mevcut;
ugreen harici disk kutusu type-c girişi.jpg

Bu port USB 3.1 Gen 2 desteğine de sahip. Yani eğer hızlı ve kaliteli bir SSD kullanırsanız ve sisteminiz de USB 3.1 Gen 2 destekli bir Type-C portuna sahip ise 540 MB/sn gibi hızlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Ürünün alt tarafı ise şu şekilde;
ugreen harici disk kutusu arka taraf.jpg

Ürünün alt tarafında 4 adet kauçuk ayak ve bir adet kapak bulunuyor. Kapağı açtığımızda ise asıl disk bölmesine ulaşıyoruz;
ugreen harici disk kutusu kapak açık.jpg

ugreen harici disk kutusu sata bağlantısı.jpg

Gördüğünüz gibi bu kutu, SATA disklere destek veriyor. İsterseniz çok hızlı bir 2.5" SATA SSD (örneğin, Samsung 870 EVO veya Seagate Firecuda 120), isterseniz de standart 2.5" HDD kullanabilirsiniz. Disk bölmesinin yan taraflarında ise kauçuklar mevcut. Bu sayede taktığınız HDD veya SSD, son derece sabit hale geliyor ve sarsıntılardan daha az etkileniyor. Ucuz disk kutularında genellikle bu özellik olmadığı için özellikle de HDD ile kullanıldığında sarsıntı durumlarında HDD'nin bozulma ihtimali daha yüksek oluyor.

Ben bu kutu ile birlikte şu an için Patriot Burst 120 GB SSD kullanıyorum. SSD takıldığında ise disk bölmesi şu şekilde görünüyor;
ugreen harici disk kutusu ssd takılı görüntü.jpg

Montajı da yaptıktan sonra bilgisayara Type-C portu üzerinden bağlayıp testlere başlayalım.

Testler Patriot Burst 120 GB SSD ile yapılmıştır. Bu SSD, 560 MB/sn okuma hızı ve 540 MB/sn yazma hızı vadetmektedir. SSD, bütün testler esnasında exFAT dosya sistemi ile kullanılmıştır. Ayrıca disk kutusu, USB 3.1 Gen 2 destekli Type-C portuna bağlanmıştır.

İlk olarak ATTO testi ile başlıyoruz.
patriot burst 120gb ssd hız testi - ugreen harici disk kutusu ile.png

Gördüğünüz gibi 64 MB'lık blok testinde okuma hızı 540.08 MB/sn, yazma hızı ise 506.37 MB/sn oldu. Yani vadedilen okuma/yazma hızlarına oldukça yaklaştık.

İkinci test ise HD Tune Pro ile File Benchmark testi;
patriot burst 120gb ssd hız testi hdtune.png

Gördüğünüz gibi dosya aktarım testinde 300 MB/sn okuma ve 260 MB/sn yazma hızı elde ettik. Bunun sebebi ise bu SSD'de kullanılan kontrolcü olan Phison S11 kontrolcüsü için Patriot'ın kullandığı yazılım genel olarak standart dosya aktarım işlemleri ile pek optimize değil. Elbette her Phison S11 kullanan SSD'de performans böyle değil, bazı Phison S11 kullanan SSD'ler (örneğin, Seagate Barracuda Q1) farklı yazılım kullandığı için daha iyi performans verebiliyor. Fakat Patriot Burst'de durum bu şekilde. Yani bunun sebebi disk kutusu değil, SSD'nin kendisi.
4K rastgele erişim performansı tarafında ise okuma için 7028 IOPS, yazma için ise 9815 IOPS elde ettik. Yani SSD'lerin en büyük avantajı olan IOPS değerleri burada da kendisini gösteriyor.

Block Size Measurement testinde yine SSD'nin vadettiği okuma ve yazma hızlarına inanılmaz yaklaştık. 8 MB blok testinde yaklaşık 500 MB/sn okuma ve yazma hızı elde ettik. Şimdi sonuç değerlendirmeye geçelim.

Ben genel olarak bu disk kutusundan son derece memnun kaldım. USB 3.1 Gen 2 desteğinin avantajını rahat bir şekilde hissettim. Eğer USB 3.0 destekli bir kutu alsaydım muhtemelen 400-440 MB/sn hızları geçemeyecektim. Fakat USB 3.1 Gen 2 sayesinde 540 MB/sn hıza ulaşabildim.
Ayrıca ürünün genel malzeme kalitesi de son derece iyi. Yani o diğer ucuz disk kutuları gibi kalitesizlik hissi vermiyor. Son derece kaliteli olduğunu belli ediyor.

Ürünün artıları ve eksilerinden de bahsetmek istiyorum.

Artıları;
  1. USB 3.1 Gen 2 desteği sunuyor.
  2. Kutusundan USB 3.1 Gen 2 destekli Type-C kablo çıkıyor.
  3. Ürünün malzeme kalitesi gayet iyi.
  4. Disk bölmesinde sarsıntı engelleyici kauçuklar bulunuyor.
  5. Disk montajı yapmak son derece kolay.
Eksileri;
  1. Kutudan sadece Type-C'den Type-C'ye kablo çıktığı için ekstra olarak Type-C'den Type-A'ya kablo almadan her bilgisayara takılamıyor.
  2. Kutudan çıkan Type-C kablo çok kısa. En azından biraz daha uzun olsaydı daha iyi olurdu.
  3. Her bilgisayarda USB 3.1 Gen 2 desteği olmadığı için her bilgisayarda tam performans almak mümkün değil.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı