ORICO Harici HDD Kutusu ve UGreen Micro B 10p Kablo İncelemesi

Merhabalar Technopat halkı,
Geçenlerde elimde bulunan yaklaşık 2 yıllık Seagate'in harici hard diskinin kablo girişindeki metal kısım koptu. Giriş hala çalışmasına rağmen kablo sürekli çıktığı için artık kutuyu değişmem gerektiğini düşündüm ve internette kutu araştırmaya başladım.

1.jpg


Gördüğüm kadarıyla son kullanıcı için internette kaliteli diye adlandırabileceğimiz bir HDD kutusu üreticisi bulamadım. Tüm ürünler yan sanayi ucuz ürünler gibi duruyordu. Daha sonra ORICO markasını buldum ve biraz araştırmadan sonra iyi bir ürün olduğunu düşünerek sipariş verdim ve birde eski kullandığım Seagate'in Micro B 10p kablosunun biraz aşındığını düşündüğüm için hem yedek olması hemde biraz daha uzun bir kabloya ihtiyacım olması sebebiyle daha önce android şarj cihazım için kablo satın aldığım ve oldukça memnun olduğum UGreen markasından birde Micro B 10p, 1 metre kablo sipariş ettim.
E tabii birde ORICO'nun HDD kutusundan kablo çıkıp çıkmadığını dahi bilemiyordum.

2.jpg


Gördüğünüz gibi ürün elime ulaştı ve söylemeliyim ki böyle bir kutu gelmesini hiç beklemiyordum. Ben kağıda, naylona falan sarılı şekilde bir ürün gelecek diye bekledim.

3.jpg


Kutuyu açtığımızda direk ürün karşımıza çıkıyor ve alt kısmındaki ufak bölmede ise ürünün kendi kablosu ve kurulum belgesi gibi bir kaç kağıt çıktı.
(Normalde ürünün içindeki her şey tek tek naylon içerisindeydi ama doğal olarak onları çıkarıp ürünü kontrol ettim.)

4.jpg


Ürünün dış görünüşü ve yapısına gelirsek açıkçası oldukça beğendim hatta baya beğendim. Eski Seagate kutusundan bile daha güzel bence. Dış kısmı kauçuk mu denir tam bilemedim fakat böyle yumuşak güzel bir hissi var ve pek kaygan değil. Demek istediğimi anlatabilmişimdir sanırım.
Tasarım olarakta oldukça beğendim sadece sol alt kısımda "EASY YOUR PC - www.orico.com.cn" yazan kısım bence olduçta çirkin duruyor. Böyle şeylerin illa ki yazılması gerekiyorsa arkasına falan ufak bir şekilde yazılması gerektiğini düşünüyorum.

5.jpg

6.jpg


Kurulum kısmına gelirsek; oldukça basit bir kurulumu var. Vidalı olmasını tercih ederdim fakat ürün elime geldikten sonra pekte gerekmediğini fark ettim.
Tek yapmak gereken hard diski yerine oturtup azcık ileri itmek ve kapağın üst kısmına ürünün içinden çıkan süngeri yapıştırıp kapağı kapatmak. Oldukça sağlam ve sıkı duruyor hard disk.
(Ben acele edip kutunun içine tam bakmadan direk HDD'yi taktım ve evde bulunan beyaz süngerden yapıştırdım. Daha sonra kendi verdiği süngerleri gördüm. Siz direk onları takıp rahatlıkla kullanabilirsiniz.)

7.jpg


Ürünün içinden çıkan kendi kablosu da beni oldukça tatmin etti. Kalın güzel bir plastik kullanmışlar, oldukça sağlam duruyor ve yaklaşık 50cm uzunluğunda. Benim Seagate'in kendi çıkan kablosu dahi onun yanında hem biraz daha kısa hemde daha ince bir yapıya sahip.

8.jpg


Ürünün genel incelemesi bu şekilde. Şimdi ise kısaca UGreen Micro B - 10p (yani harici hdd kablosu) inceleyerek HDD'nin hız teslerini paylaşacağım.

UGreen'i ilk defa android kablo (Micro B) satın alarak denemiştim. İnternetteki diğer testler kablonun 2 amper aktarım sağladığını gösteriyordu. Ben aldıktan sonra elimde gerekli ekipman olmadığı için hız testi gerçekleştiremedim maalesef fakat orjinal kablo ile birebir aynı hızda şarj ettiğini gözlemledim. Kablonun dış yapısınıda oldukça iyi bulduğum için bu kez de Micro B 10 pin kablo alırken aynı markayı tercih ettim.

10.jpg


Bu kabloyuda oldukça beğendim. Yuvarlak yerine SATA kabloları gibi yatay bir tasarım kullanmaları daha sağlam ve uzun ömürlü olabileceğini gösteriyor. Ayrıca aşağıda testlerde görebileceğiniz gibi kablonun performansı diğer kablolar ile aynı yani herhangi bir sorun yok.

Ürünün Testleri:
Ürünün kendi kablosuyla hız değerleri;
h1_oKablo.png


Ürünün UGreen kablo ile hız değerleri;
h1_ugKablo.png


Ürünün Seagate kablo ile hız değerleri;
h1_sKablo.png

(Access Time düşük olursa daha iyi, Burst Rate yüksek olursa daha iyi, CPU Usage düşük olursa daha iyi.)

Not: Testlerdeki ufak oynamaları, CPU kullanımı (CPU Usage) gibi kısımları fazla dikkate almayın çünkü testler sırasında sistemin kullanımına göre değişiklik gösterebilecek ufak uynamalar görünüyor. Aynı testleri aynı şekilde tekrarlarsak muhtemelen gene ufak farklılıklar gösterebilir.

Sonuç olarak testler gösteriyor ki kablolar arasında herhangi bir performans farkı yok. Hepsi olması gerektiği gibi performans veriyor.
Ben birde test amaçlı SATA üzerinden bağlı olan hard diskimi aynı teste tabii tuttum;
d1_sata.png


Burada görüldüğü gibi iki diskimde gayet sağlıklı olmasına rağmen SATA'dan bağlı diskimin daha hızlı olduğu görünüyor. Burada ise yorumu size bırakıyorum arkadaşlar.
Acaba SATA ile USB 3.0 portlar arasındaki bu değerler normal mi? çünkü USB 3.0'da SATA'da aynı yüksek hızı destekliyor diye biliyorum yoksa aldığım ORICO ürünün SATA'dan USB 3.0 dönüştürücüsünün performansı mı düşük kalıyor?

İnceleme burada sona eriyor. Buraya kadar okumuş ve işine yaramış insanlar varsa teşekkürler :)
Aynı zamanda bir beğeniyi çok görmezseniz sevinirim ve iyi günler dilerim.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı