UHD 600 - Celeron N4020 için Linux dağıtımı kullanılmalı mı?

• Konuyu başlatan Henss
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 27
  • Görüntüleme 910

Henss

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Asus Prime A520M-K
Ryzen 3 1200
8x2=16 GB Hikvision 3100 MHZ RAM
Asus Expedition RX 470 4 GB
Aerocool VX Plus 400
Toshiba 1 TB HDD
Lexar 256 GB M.2 SSD
Merhaba. Forumda birçok insan Linux tercih ediyor, Ben de Linux'u deneyeyim diyorum. Hangi dağıtımı kullanmalıyım? En gelişmiş ve en güncel olan hangisi? Ayrıca güvenilir olması 1. tercihim. Ubuntu iyi mi yoksa başka dağıtımlara mı bakmalıyım? @engin beyefendi Hocam siz Linux'a hakim gibisiniz. Önerebileceğiniz bir dağıtım var mı? Şimdiden teşekkürler.

Sistemim:
  • Intel Celeron N4020
  • 4 GB RAM
  • UHD Graphics 600

Son düzenleyen: Moderatör:
En gelişmiş ve en güncel kısmına girersek işler çok karışır ki donanıma uygun dağıtım arıyorsun. Bu konuda en önemlisi masaüstü yöneticileri (adını unuttum yahu) XFCE düşük donanımda daha hızlı tepki verebiliyor, kaynak tüketimi eskisi gibi açık ara düşük değil ancak akıcılığı iyidir.

MXLinux, Puppy Linux, Xubuntu, Debian bakabilirsin.

Yeni başlamayacak olsan Arch ve türevleri önerirdim.

Ekstra olsun, Fedora XFCE spin de bakılabilir.

Merhaba. Forumda birçok insan Linux tercih ediyor, Ben de Linux'u deneyeyim diyorum. Hangi dağıtımı kullanmalıyım? En gelişmiş ve en güncel olan hangisi? Ayrıca güvenilir olması 1. tercihim. Ubuntu iyi mi yoksa başka dağıtımlara mı bakmalıyım? @engin beyefendi Hocam siz Linux'a hakim gibisiniz. Önerebileceğiniz bir dağıtım var mı? Şimdiden teşekkürler.

Sistemim:
  • Intel Celeron N4020
  • 4 GB RAM
  • UHD Graphics 600

Hocam Linux Mint kullanabilirsiniz. Hafif olsun isterseniz Xfce sürümünü seçin.

7 Aydır kullanıyorum, kullanımı gayet kolay bir dağıtım. Hem çoğu şey yüklü olarak geldiğinden uğraşmazısnız. Pek sorun çıkarmadı bana.

Gnome kullanmanı öneririm. Wayland'da en düşük RAM kullanımına sahip ortam.

PopOS ve Ubuntu Gnome dağıtımları. Ayrıca OpenSUSE, Debian vs.'yi de Gnome seçerek kurabilirsin.

Tavsiyem OpenSUSE Tumbleweed kullanman.

Ayrıca dikkat etmen gereken bir nokta var. Kurulumdan sonra i965-va-driver-shaders ve intel-media-va-driver-non-free paketlerini kurmalısın. Bunlar sahipli yazılımlar, ama açık kaynak halleri yetersiz kalıyor.

Bir de Chrome ve diğer Chromium tabanlı tarayıcılarda video izlerken bilgisayarı kastırırsın. Firefox kullanmalısın. Chromium'un VAAPI'ye garazi var, donanım hızlandırmayı kullanmıyor.

Gnome kullanmanı öneririm. Wayland'da en düşük RAM kullanımına sahip ortam.

PopOS ve Ubuntu Gnome dağıtımları. Ayrıca OpenSUSE, Debian vs.'yi de Gnome seçerek kurabilirsin.

Tavsiyem OpenSUSE Tumbleweed kullanman.

Ayrıca dikkat etmen gereken bir nokta var. Kurulumdan sonra i965-va-driver-shaders ve intel-media-va-driver-non-free paketlerini kurmalısın. Bunlar sahipli yazılımlar, ama açık kaynak halleri yetersiz kalıyor.

Bir de Chrome ve diğer Chromium tabanlı tarayıcılarda video izlerken bilgisayarı kastırırsın. Firefox kullanmalısın. Chromium'un VAAPI'ye garazi var, donanım hızlandırmayı kullanmıyor.
Hocam OpenSUSE'da özelleştirme mevcut mu? Mesela atıyorum macOS görünümü elde edebilir miyiz? Ubuntu'da vardı bu.

Sistemim:
  • Intel Celeron N4020
  • 4 GB RAM
  • UHD Graphics 600
Gnome.

Böyle bir şey çıktı hocam. Ubuntu kurasım var. Ancak OpenSUSE'de önerildi. Hangisi en mantıklısı?
Screenshot 2023-10-28 141315.png

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı