Undervolt ile overclock arasında ne fark var?

Ahmet Çavdar

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Acer Aspire A715-75G - İ5 10300H 2.5 GHz Turbo 4.5 GHZ - Intel UHD Graphics & GTX 1650 - 16 GB 2933 MHz

Asus TUF Gaming FX-505DT BQ180T - R5 3550H 2.1 GHz Turbo 3.7 GHz - Vega 8 & GTX 1650 - 16 GB 2400 MHz
Meslek
Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi
Arkadaşlar GTX 1650 kartıma undervolt yapmayı düşünüyorum ama konularda undervolt denerken yanlışlıkla overclock yapılmaması için uyarılar var hep. Anlamadığım şey ise bu ikisi arasındaki fark. Anladığım kadarıyla undervolt esnasında 900Mv'de 1000MHz verirken 850Mv'de 1000MHz vermesini sağlıyoruz, overclockta ise 850Mv'de 900MHz verirken 1000 MHz vermesini istiyoruz. (Sayıları örnek için verdim, belirli değerler değil.) Yani bu "ha kel Hasan ha Hasan kel" sözünün anlattığı durum değil mi? Aralarındaki fark çıkılabilecek maksimum MHz değerinin değişimi, bunu biliyorum. Ama alttaki değerlerde aynı şeye gelmiyor mu? Ya da aslında undervolt kartın varsayılan maksimum MHz değerini değiştirmeden overclock yapma işlemi mi?
Yardımcı olursanız sevinirim.

Aslında değil. Undervolt'ta verilen enerjiyi azaltıyorsun. GPU/CPU piyangosundan sana gelen işlemcinin durumuna göre voltajı düşürdükten sonra aynı frekansta kalma şansın da var. Ancak saat ayarıyla oynadığında doğrudan performansı azaltmış oluyorsun. Ancak şurada hatalı şekilde yazılmış sanırım. Overclock saat hızlarını arttırmak demek. Saat hızlarını azaltmak için bir terim var mı bilmiyorum ancak Underclock mu olur artık bilemem. :D

Aslında değil. Undervolt'ta verilen enerjiyi azaltıyorsun. GPU/CPU piyangosundan sana gelen işlemcinin durumuna göre voltajı düşürdükten sonra aynı frekansta kalma şansın da var. Ancak saat ayarıyla oynadığında doğrudan performansı azaltmış oluyorsun. Ancak şurada hatalı şekilde yazılmış sanırım. Overclock saat hızlarını arttırmak demek. Saat hızlarını azaltmak için bir terim var mı bilmiyorum ancak Underclock mu olur artık bilemem. :D

Yüksek ihtimalle UV yapınca o dediğiniz "Underclock" da gerçekleşiyor zaten :D

Tam olarak aynı şey denemez. Birinde harcanan enerjiyi minimize etmeye çalışırken çalışma hızını sabit tutuyorsunuz, diğerinde enerjiyi sabit tutarken saat hızının sınırlarını zorluyorsunuz verdiğiniz örnekte :D
Overclock: Performans modu
Undervolt: Güç tasarrufu modu diye özetleyebiliriz en kaba tabirle.

Tam olarak aynı şey denemez. Birinde harcanan enerjiyi minimize etmeye çalışırken çalışma hızını sabit tutuyorsunuz, diğerinde enerjiyi sabit tutarken saat hızının sınırlarını zorluyorsunuz verdiğiniz örnekte

Aynı şey işte, daha düşük voltajda aynı MHz ile aynı voltajda daha yüksek MHz.
Varsayılan: 900mv -1500MHz
950mv - 1600MHz olsun
Undervolt 950'den düşük voltajda 1600MHz isteyecek (900'de mesela), overclock 900 voltajda 1500'den fazlasını deneyecek (1600 mesela) almayı deneyecek. Hala kel Hasan ve Hasan kel durumu değil mi? :D

Aslında değil. Undervolt'ta verilen enerjiyi azaltıyorsun. GPU/CPU piyangosundan sana gelen işlemcinin durumuna göre voltajı düşürdükten sonra aynı frekansta kalma şansın da var. Ancak saat ayarıyla oynadığında doğrudan performansı azaltmış oluyorsun. Ancak şurada hatalı şekilde yazılmış sanırım. Overclock saat hızlarını arttırmak demek. Saat hızlarını azaltmak için bir terim var mı bilmiyorum ancak underclock mu olur artık bilemem. :D

Enerjiyi azaltmak için daha düşük voltajda daha düşük performans verirken daha düşük voltajda aynı performansı istemek. Saat hızlandırmak bir voltajda belirli bir performans verirken aynı voltajda daha yüksek performans istemek. Farkı ne?

Ya da şöyle sorayım, Afterburner'da tabloda değişiklik yapacağım, overclockta tüm noktaları yukarı çektim, undervoltta daha düşük voltajda aynı MHz için gene düşük voltajların noktalarını yukarı çektim. E aynı şeyin lacivertine tekamül etmiyor mu?

Son düzenleme:
Aynı şey değil arkadaşlar. Şanslıysanız işlemciniz daha düşük frekansta aynı hatta daha yüksek performans bile verebilir. Bunun örneğini Technopat Youtube kanalında bile görebilirsiniz. Birinde verilen enerjiyi düşürüyorsun diğerinde direkt performansı. Bakın şu videoda Undervolt yapılıyor. Bunun sonucunda sıcaklıklar da düştüğü için performans daha da yükseliyor. :D

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Enerjiyi azaltmak için daha düşük voltajda daha düşük performans verirken daha düşük voltajda aynı performansı istemek. Saat hızlandırmak bir voltajda belirli bir performans verirken aynı voltajda daha yüksek performans istemek. Farkı ne?
Dediğini tam anlamadım ancak kullanım senaryosuna bağlı. Kimi frekanstan ödün verip sıcaklıktan kazanmak ister, kimi de en yüksek performansa optimum sıcaklıkta çıkmak ister. İkisi arasında bir denge kurularak ayarlanır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı