Undervolt SSD'yi Bozuyor

harleyquin12

Hectopat
Bilgisayarım Monster marka ve içerisinde 2 tane Samsung SSD takılı. Bir tane de XPG NVMe SSD taktım ve 1 hafta sorunsuz kullandım. Daha sonra bilgisayar çok ısınıp performanstan kestiği için undervolt yaptım. Yaklasık -135 MV civarında stabil ve kapanmadan çalışıyor(i7 9750H). Aynı gün XPG SSD bilgisayardan yok oldu, dedim hayırdır. Bilgisayarın içini açtım, SSD yanmıştı çok şaşırdım. Dedim undervolt yüzünden mi ama undervolt CPU ve anakartı ilgilendiren bir şey, ne alaka falan diye düşündüm. 1 Hafta harici HDD'den oyunlarımı oynadım ve hep undervoltlu bir şekilde bilgisayarı kullandım. Dün yeniden XPG marka SSD taktım ve sadece 20 dakika Undervolt'lu şekilde oyun oynadım ve yine SSD yandı :(
Undervolt ile SSD'nin yanması ne alaka? Bilgisayarımda 2 tane Samsung SSD var, onlar bana mısın demeden catır catır çalışıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Undervolt işleminden sonra bir kere ağzınız yanmış. Neden aynı hatayı tekrar etme gereksinimi duyduğunuzu merak ediyorum. Bu tarz işlemlerden önce teknik servisle iletişime geçseydiniz keşke. Laptoplar bambaşka bir dünya. Masaüstü bilgisayarlar gibi değil. BIOS olayları zaten çok karışık, genelde kullanıcıya işlem izni verilmiyor.

Undervolt dolayısı ile olma ihtimali çok düşük. Diğer SSD'ler NVME şeklinde mi bağlılar? Eğer tek portu varsa bilgisayarınızın NVME portu arızalı olabilir. Bu kadar kısa sürede 2 SSD'nin yanmasını başka türlü açıklayamadım. Bende XPG SSD kullanıyorum NVME olarak ve aylardır sapasağlam.

Undervolt SSD'nizi yakmaz. Siz sadece işlemcinizin çekirdek voltajını düşürmüşsünüz. İşlemcinin DIE çekirdeğinde fiziksel CPU çekirdeklerinden ayrı olarak kuzey köprüsü ünitesi bulunur ve bu kuzey köprüsü PCI-e NVMe aygıtınızı kontrol eder. Siz işlemcinin çekirdek voltajını düşürdüğünüz zaman NVMe SSD'nize giden voltajı veya watt değerini düşürmüş olmuyorsunuz. Sorun SSD'nizin kendisinde ve garantiye vermeniz gerek. Herhangi bir işlem onu bozmadı.

Son düzenleme:
Bir SSD nasıl 2 kere yanabiliyor? SSD görünmediği için siz onu yanmış olarak nitelendirdiniz muhtemelen. SSD çok ısındığı için kendini kapatıyor olabilir. Birde laptop olunca ısınması haliyle çok olacaktır.
İçini açtığında yandığını gördüğünü söylemiş. Sanırım fiziksel olarak bir yanma söz konusu.

Kullandığınız SSD'nin kendisinde kısa devre oluşturan bir kısım var. Bu belki soğutucusu, belki üretim hatası vs. Acil bir şekilde diskten verilerinizi alın ve garantiye gönderin. Diğer donanımlar içinde risk bu durum.

Dipnot: Undervolt'un SSD ile alakası yoktur.

Undervolt işleminden sonra bir kere ağzınız yanmış. Neden aynı hatayı tekrar etme gereksinimi duyduğunuzu merak ediyorum. Bu tarz işlemlerden önce teknik servisle iletişime geçseydiniz keşke. Laptoplar bambaşka bir dünya. Masaüstü bilgisayarlar gibi değil. BIOS olayları zaten çok karışık, genelde kullanıcıya işlem izni verilmiyor.
Undervolt'dan dolayı olduğunu anlamadığım için ilk basta dedimki ssd bozukmuş bu zamanı bulmuş dedim çünkü undervolt ile ssd'nin bozulması çok alakasız geliyor.
Undervolt da throttlestop ile yapıyorum bilgisayar gerçekten çok ihtiyaç duyuyor undervolta.
Undervolt dolayısı ile olma ihtimali çok düşük. Diğer SSD'ler NVME şeklinde mi bağlılar? Eğer tek portu varsa bilgisayarınızın NVME portu arızalı olabilir. Bu kadar kısa sürede 2 SSD'nin yanmasını başka türlü açıklayamadım. Bende XPG SSD kullanıyorum NVME olarak ve aylardır sapasağlam.
1 tanesi 970 evo nvme diğeri 860 evo sata 3 onlar undervolt ile haftalardır çalışıyor ve bozulmadılar nedense bu xpg olan undervoltlu iken bozuluyor bende anlayabilmiş değilim hala ne alaka diyorum ve hayret ediyorum.SSD'de fiziksel olarak değişim var bu arada yanma dedigim yanık kokusu olmuyor evde.
Bir SSD nasıl 2 kere yanabiliyor? SSD görünmediği için siz onu yanmış olarak nitelendirdiniz muhtemelen. SSD çok ısındığı için kendini kapatıyor olabilir. Birde laptop olunca ısınması haliyle çok olacaktır.
Yenisini açtım kullanıyordum sonra undervolt yaptım 20 dakika oyun oynadım ve sistemi yeniden baslatınca malesef disk çöktü.Bilgisayarın içini açınca ssd'de fiziksel olarak siyahlaşma ve üzerindeki yazıların deformesi mevcut ancak bunlar olurken ssd sıcaklığı 42 derece civarlarında gösteriyor sistem.
Undervolt SSD'nizi yakmaz. Siz sadece işlemcinizin çekirdek voltajını düşürmüşsünüz. İşlemcinin DIE çekirdeğinde fiziksel CPU çekirdeklerinden ayrı olarak kuzey köprüsü ünitesi bulunur ve bu kuzey köprüsü PCI-e NVMe aygıtınızı kontrol eder. Siz işlemcinin çekirdek voltajını düşürdüğünüz zaman NVMe SSD'nize giden voltajı veya watt değerini düşürmüş olmuyorsunuz. Sorun SSD'nizin kendisinde ve garantiye vermeniz gerek. Herhangi bir işlem onu bozmadı.
Evet gerçekten beklediğim cevap böyle bir şeydi gerçekten mantıklı geliyor sanırım ssd'yi garantiye yollayacağım ve yeni gelen ürünü de satacağım benim bilgisayarıma samsung uyuyor xpg değil :D
Ancak söyle bir seyde var throttlestop üzerinden cpu core ve cpu cache ikisinide -137mv a getiriyorum.
Kullandığınız SSD'nin kendisinde kısa devre oluşturan bir kısım var. Bu belki soğutucusu, belki üretim hatası vs. Acil bir şekilde diskten verilerinizi alın ve garantiye gönderin. Diğer donanımlar içinde risk bu durum.

Dipnot: Undervolt'un SSD ile alakası yoktur.
Evet yıllardır bilgisayar işlerinde olan birisi olarak ve bu konu hakkında mühendislik eğitimi alan birisi olaraktan bende undervolt ile ssd ne alaka diyerek yeni olan 2. ssd'yide böyle kullandım sadece 20 dakika dayandı diğer samsung 1.5 haftadır undervolt ile sorunsuz calısmakta.
Benim anladığım, ilk SSD yandıktan sonra ikincisi alınıyor ve oda yanıyor. Yanlış mı mıyım? Diğer yazılanlara bakınca tek bir SSD yanmış gibi cevaplar gelmiş.
Öncelikle benim için yorum yazdığınız için herkese teşekkür ederim.Çok geç hepinize yanıt verdim,durumu en basta yazarken heyacanımdan sanırım biraz kötü bir türkçe ile yazdım.
Ortada 2 tane aynı model ssd var. ilk 1.5 haftalık olan yanıyor(yanma durumu ortada kötü koku ve benzeri bir şey yok) ssd üzerinde kararma var.
1 Hafta sonra yeni bir ssd ile aynı şekilde deniyorum ve ssd 20 dakikalık battlefield 5 deneyimimden sonra bozuluyor.
Bu arada ortada şöyle birşeyde var 1. ssd bozulduğu zaman windows çökmemişti sadece bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra disk ortadan kaybolmuştu.
2. ssd'de bilgisayarı yeniden başlattığım zaman windows çöktü hiçbir şekilde başlatılamadı bende sistemi yeniden kurdurdum dosyaları silmeden tekrardan denedim yine çöktü bu sefer bilgisayar bozuldu sanırım diyerek gerçekten büyük ecel terleri döktüm dedim bu sefer samsung 970 evo'da yandı sanırım ancak xpg(bozulan ssd'yi) bilgisayardan çıkarınca sistemi yeniden kurduğum zaman sefalarca kez yeniden başlattım sistem çökmedi stabil bir şekilde herzamanki gibi çalıştı ancak tekrardan xpg ssd'yi takınca sistem tekrardan çöktü ki windows samsung ssd üzerine kurulu.
Şimdi ben hiçbir zaman undervolt yapamayacakmıyım ? i7 9750H kullananlar bilir gerçekten işlemci undervolt'a ihtiyaç duyuyor -137 mv yaptığım zaman çoğu oyunda 4 ghz stabil çalışıyor battlefield 5 dışında.
IMG_20200331_065543.jpg

Bu 20 dakika da bu hale gelen SSD bu arada durumun sıcaklık ile alakası yok.
Evet şimdi bilgisayardan diğer nvme samsung 970 evo'yu söktüm ve bozulan xpg'e sistemi kurdum (burada amac bilgisayarın slotumu bozuk diye test etmek) bütün driverleri kurduktan sonra intel extreme tuning utility kurdum ve -120 mv a getirdikten sonra 1 dakika cpu stress test yaptım daha sonra bilgisayarı yeniden baslattım ve disk yok oldu gerçekten undervolt yüzünden oluyor ve bu undervolt'dan samsung etkilenmiyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı