Unreal Engine vs Unity vs Godot

Fengz

Centipat
Daha fazla  
Selamlar benim uzun süredir üstünde düşündüğüm bir oyun fikri var ve bunu da yapmak istiyorum. Ancak çok takılı kaldım hangi oyun motoru olacağında oyun 3D olacak karakterleri eşyaları falan Blender'dan yapmayı düşünüyorum. Şu anlık bunu hobi gibi yapacağım. Zaten tak diye yapamam 2 3 senelik bir proje olur büyük ihtimal. Godot'ta GDScript öğrenmek gerek veya C# falan ama ben kodlama bilmiyorum. Unreal Engine de de Blueprint denen bir şey varmış bazıları optimizasyon sorunu olabilir diyor Blueprint'le yapınca. Cidden optimizasyon sorunu olur mu Blueprint ile yapınca. Bir de Unreal ve Unity ücretli mi benim bildiğim ücretsiz ama oyun yayınladıktan sonra satış başı para alıyormuş eğer ki böyleyse tam olarak ne kadar alıyor şimdiden teşekkürler. Direkt yapamazsın Flappy Bird gibi şeyler yapman lazım antrenman yapman lazım öğrenmek için demeyin, yapacağım zaten ama çok kararsızım hangi oyun motoru olacağından. Şimdiden teşekkürler.

Selamlar benim uzun süredir üstünde düşündüğüm bir oyun fikri var ve bunu da yapmak istiyorum. Ancak çok takılı kaldım hangi oyun motoru olacağında oyun 3D olacak karakterleri eşyaları falan Blender'dan yapmayı düşünüyorum. Şu anlık bunu hobi gibi yapacağım. Zaten tak diye yapamam 2 3 senelik bir proje olur büyük ihtimal. Godot'ta GDScript öğrenmek gerek veya C# falan ama ben kodlama bilmiyorum. Unreal Engine de de Blueprint denen bir şey varmış bazıları optimizasyon sorunu olabilir diyor Blueprint'le yapınca. Cidden optimizasyon sorunu olur mu Blueprint ile yapınca. Bir de Unreal ve Unity ücretli mi benim bildiğim ücretsiz ama oyun yayınladıktan sonra satış başı para alıyormuş eğer ki böyleyse tam olarak ne kadar alıyor şimdiden teşekkürler. Direkt yapamazsın Flappy Bird gibi şeyler yapman lazım antrenman yapman lazım öğrenmek için demeyin, yapacağım zaten ama çok kararsızım hangi oyun motoru olacağından. Şimdiden teşekkürler.
3D için Unreal öneririm fiyatlandırma politikasını tam bilmiyorum ama unity den ucuz. Optimizasyon da sorun olacağını sanmıyorum zira optimizasyonu problem olacak kadar büyük bir oyun yapmayı öğrendiğinizde ; kodlama prensiplerini ve optimizasyonu ayarlamayı da öğrenmiş olursunuz o yüzden dert etmeyin derim. O konuyu.

Unity 6'da fiyatlandırma biraz sapıttı ama hala Unreal'dan daha uygun. Yine de başım ağrımasın diyorsanız yıllı unity versionlardan devam edebilirsiniz. Yıllık 1 milyon dolara kadar Unity Pro lisansı yeterli oluyor diye biliyorum o da yüzdeli hesaba göre çok daha uyguna geliyor. 200bin dolar geliri geçmediğiniz sürece komple bedava diye biliyorum.

Blueprint'in performans sorunu çıkaracağını sanmıyorum ama kapsamlı sistenleri görsel programlama ile tasarlamak zor olabilir. Kod ile yapmaya kalktığınızda ise C++ çok ama çok zor zorlar. C# çok daha kolay bir dil. Hem dil olarak hem de çalışma pratiği olarak büyük avantajı var. C++'da yazdığınız kodu derleyip oyunda kullanmak bile uzun sürüyor. Hiç pratik değil. Unity burada daha avantajlı.

Unity özellik olarak Unreal'a göre daha zayıf. Unreal'ın dahili blueprint özelliği Unity'deki muadillerine göre çok daha iyi görsel programlama olarak. Detaylı grafikler için kullanılan shader editor olarak da Unity'nin önünde. Aslında saymaya gerek yok her alanda özellik olarak daha önde ama karmaşıklık da beraberinde geliyor. Unity ile çok daha hızlı ilerlersiniz çünkü daha basit bir motor.

Godot çok bilmiyorum ama Unity'nin yeni fiyat politikasından dolayı çok kişi bezdi ve Godot'a geçti. Çok hızlı ilerlemeye başladı. Topluluğu da gelişti. Orta/Uzun vadede Unity alternatifi olabilir gibi duruyor.

Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler benim gibi merak eden arkadaşlar için Unity fiyatlandırması: Unity'nin son fiyatlandırma değişikliği tam olarak nedir? Unreal Engine fiyatlandırması ise:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
linklerinden ulaşabilirsiniz. Hocam peki bu fiyatlandırmalar mesela ben Unreal Engine 4.5 kullansam o fiyatlandırmadan etkilenmiyor muyum?
Bir de Godot ile Unreal kadar olmasa da Unity seviyesinde oyunlar yapılabilir mi grafik açısından.

Unity kullandığım için Unreal'daki değişiklikleri çok takip etmedim hocam fakat attığınız videoya göre 1m$ üstü için %5 diyor. Açıkçası yıllık 1m$ üstü fantastik biraz. Unity'de 100bin veya 200bin üzeri gibi bir rakamdan sonra başlıyordu Unity geri adım atmadan önce. Bu cebinize giren para üzerinden değil kazanç üzerinden hesaplanıyordu. Mobil oyunlarda zaten mantık genelde 10 kuruş kazanıyorsanız 9 kuruş reklam gideri olduğu için bu limit düşük kalabilirdi ama bundan geri adım attılar diye biliyorum. Şu an Unity'de de 1m$'a kadar makul lisans ücretleri dışında bir masraf çıkmıyor. 200bine kadar da hiç masraf çıkmıyor. 1m$ üstü yüzde 2.5% komisyon var. Bu da Unreal'ın yarısı.

Godot'u da Unity 6 sonrasını da çok takip etmedim açıkçası ona çok bir şey söyleyemeceğim. PC için düşünüyorsanız bence Unity ile Unreal hala bir adım önde olabilir ama dediğim gibi Godot'a çok bakmadım. PC tarafını çok bilmiyorum zaten daha çok mobil oyuna bakıyorum. Mobil için çok büyük bir oyun yapmıyorsanız Unreal bence ağır bir motor. Unity ve Godot daha mantıklı duruyor. PC tarafında da grafik olarak Unreal zaten en öndeki motor ama ne kadar ihtiyacınız var ona karar vermeniz gerekiyor. Unity kullanım olarak çok daha basit ve sade kalıyor Unreal'a göre. Bu önemli bir avantaj.

Unity kullandığım için Unreal'daki değişiklikleri çok takip etmedim hocam fakat attığınız videoya göre 1m$ üstü için %5 diyor. Açıkçası yıllık 1m$ üstü fantastik biraz. Unity'de 100bin veya 200bin üzeri gibi bir rakamdan sonra başlıyordu Unity geri adım atmadan önce. Bu cebinize giren para üzerinden değil kazanç üzerinden hesaplanıyordu. Mobil oyunlarda zaten mantık genelde 10 kuruş kazanıyorsanız 9 kuruş reklam gideri olduğu için bu limit düşük kalabilirdi ama bundan geri adım attılar diye biliyorum. Şu an Unity'de de 1m$'a kadar makul lisans ücretleri dışında bir masraf çıkmıyor. 200bine kadar da hiç masraf çıkmıyor. 1m$ üstü yüzde 2.5% komisyon var. Bu da Unreal'ın yarısı.

Godot'u da Unity 6 sonrasını da çok takip etmedim açıkçası ona çok bir şey söyleyemeceğim. PC için düşünüyorsanız bence Unity ile Unreal hala bir adım önde olabilir ama dediğim gibi Godot'a çok bakmadım. PC tarafını çok bilmiyorum zaten daha çok mobil oyuna bakıyorum. Mobil için çok büyük bir oyun yapmıyorsanız Unreal bence ağır bir motor. Unity ve Godot daha mantıklı duruyor. PC tarafında da grafik olarak Unreal zaten en öndeki motor ama ne kadar ihtiyacınız var ona karar vermeniz gerekiyor. Unity kullanım olarak çok daha basit ve sade kalıyor Unreal'a göre. Bu önemli bir avantaj.

Anladım hocam teşekkürler PC tarafında Outlast grafiklerinde bir oyun yapmak istiyorum hocam. Yani ben Unity ücretsiz indirebiliyorum ancak lisanslar için ödemem mi gerekiyor yoksa oyunu çıkaracağım zaman mı lisanslar için para ödemem gerekiyor yani lisans dediğiniz tam olarak ne anladığım unrelda da lisans falan yok 1M dolar sonra yüzde 5 alıyor o da zaten zor bir rakam anladığım. Ben şu anlık Godot kullanacağım gibi duruyor hocam sadece birkaç yerde Godot'la çıkan büyük oyun olmadığı için Steam'de yayınlarken falan sorun olabilir diyor hocam bildiğim en büyük oyun Godot'la çıkan Sonic'in bir oyunu. YouTube'da Godot'la shader tarzı şeyler duymuştum grafik olarak bir RDR istemiyorum zaten Outlast gibi olsun istiyorum ve buna Godot'un yeteceğini düşünüyorum gelişmeleri unutmazsam yazarım(1 ay falan büyük ihtimal)teşekkürler hocam yardımlarınız için.

Anlattığınız oyun için lisans sorun olmaz hocam dediğiniz gibi büyük rakamlarda sorun oluyor. İstediğiniz motoru kullanabilirsiniz. Hiçbirinde başta para vermenize gerek yok oyun çok tutarsa lisans gerekiyor.

Outlast gibi bir oyun yapacak birisi mutlaka Unreal Engine kullanmalı diye düşünüyorum. Aynı oyun Unity ve Godot ile de çok güzel yapılabilir tabii, ancak oyuncuyu gerçekten atmosfere sokmak istiyorsan durum değişiyor. Motorda deli teknolojiler var.

grafik olarak bir RDR istemiyorum zaten
Bu grafik muhabbeti çok garip. Oyunu Unreal'e koyunca bir anda GTA 6 falan olmayacak ki. İş yine sanatçıda bitiyor. Lumen etkeni vesaire var elbette ama bu algı acilen kırılmalı.

Ve lütfen akıcı yazın hocam. Ağlayacağım.

Outlast 2013 oyunu değil mi? Güncel Unity versionları da grafik motoru olarak tatmin eder muhtemelen. Hangisinin kullanımı rahat gelirse onla devam edin bence.

Unreal'ın level tasarım araçları Unity'ye göre daha iyi olabilir pek kullanmadım. Unity'de bedava probuilder eklentisini kullanmanız gerekecek. Unreal'ın kendisinde var. Umodeler free eklentisi de Unity'de güzel ama Unreal'ın kendisinde var bunlar diye biliyorum.

Unreal biraz daha ağır bir motor. Çalışırken kadarsa bayabiliyor. Güncel Pc'de denemedim ama eski PC'de Unity de gayet iyi çalışıyordu.

Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler benim gibi merak eden arkadaşlar için Unity fiyatlandırması: Unity'nin son fiyatlandırma değişikliği tam olarak nedir? Unreal Engine fiyatlandırması ise:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
linklerinden ulaşabilirsiniz. Hocam peki bu fiyatlandırmalar mesela ben Unreal Engine 4.5 kullansam o fiyatlandırmadan etkilenmiyor muyum?
Bir de Godot ile Unreal kadar olmasa da Unity seviyesinde oyunlar yapılabilir mi grafik açısından.

Epic Games şirketi Oyun geliştirme konusunda dünya çapında herkese destek veriyor. Hatta özellikle, şuan türkiyede böyle bir heves olduğu için Unreal Engine 5.4 ile birlikte türkçe kullanabileceğiz. Sayısını bilmediğim kadar ücretsiz assetler ve her ay 20K TL asset vermesi dışında QB, TM ve Kendi Epic Unreal Store'unda yüz binlerce ücretsiz asset var. Asıl en güzel yanı ise, oyun yaptığınızda ücretsiz bir şekilde epic store'da yayınlayabilirsiniz. "100K Dolar"a kadar da sizden, Unreal Engine motorundan yararlandığınız için ücret kesmiyor.

Ayrıca, tek başınıza bile olsanız. 3-6 ay arası bir Unrael Bilginiz varsa, 1-2 saatlik hikayeli oyun yapmak; 2 yılınızı almaz. Azimli ve istikrarlı çalışırsanız 9 aya kalmadan bitirebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı