Unreal Engine vs Unity

Evet, güzel grafikler olmasını istiyorum fakat yine de FPS sorunu yaratmasını istemiyorum. HLOD ve LOD'u tam olarak bilmesem de sanırım yine de oyun içinde Low-medium-high grafik ayarlaması yapabilirim diye düşünüyorum.

Evet yaratılabilir fakat anladığım kadarıyla bunları yapmak sanırım UE5 de daha kolay. Arada kaldım.

Neden Update'lerde sıkıntı çıkartıyor?

HLOD basitçe sen nesneden uzaklaştığında/yakınlaştığında Texture'ların çözünürlüğünü ve Poligon sayısını azaltan/artıran bir araç. Son yıllarda çıkan oyunlar optimizasyon özürlü diyoruz ya hep, onun nedeni HLOD ile pek uğraşmamaları.

HLOD dediğin şey hiyerarşik detay seviyesi, yani katman katman, her katmanın çözünürlüğü ve Poligon sayısı(yeni nesilde mesh derler) farklıdır. Low-Medium-High-Ultra-Overkill vs olarak bakma sadece.

Mesela dağ çizdin 100 milyon Poligon detaylı bir şey, textureleri de 4096x4096 yaptın, buna da overkill dedin. Overkill seçeneğinde bile dağdan uzaklaştıkça texture sırasıylan 2048x2048 1024 512 vs diye azalması lazım, aynı şekilde dağın Poligon sayısı da azalması lazım ki koca dünyayı aynı anda tam detayda render etmeye kalkmasın sana yakın olanlar detaylı olsun, FPS artsın. Ayrıca kullanacağın element sayısı çoksa onlar içinde ayrı ayrı işlem yapman gerekiyor mesela Low detailde uzaktaki nesne sayısı 50 ise High'da 100 olacak, ama yakınlaştığında bütün detay seviyelerinde tüm nesneler getirilecek detayına göre render edilecek vs. İşte overkill için ayrı LOD-HLOD, High medium Low vs için ayrı ayrı LOD-HLOD yapmak çok uğraştırıyor. Bu yüzden özürlü oyunlar görüyoruz.

Mesela Silent Hill 2 Remake'de böyle bir salaklık vardı, test ettiler ekran kartı bütün mapi, görmediğin yerleri bile tam çözünürlükte render etmeye kalkıyordu. Bazı komutlarla iyileştirdiler ama gereksiz yere kart sömürücü bir detay yani.

Steam kullanıcı anketinde en çok millette 3060 ve 4060 ekran kartı var, optimizasyonu o kartların kuvvetine göre yapman gerek ki satışlar temiz yürüsün.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı